niedziela, 15 listopada 2020

PROJEKT ŚNIADANIE: Jesienna bułka na wypasie

Gdzieś na początku śniadaniowego projektu podzieliłam się z Wami przepisem na wypasioną bułkę, na którą pomysły hulały po intrenecie stadami.
Pyszny pomysł na wykorzystanie czerstwych bułek i czyszczenie lodówki z ulubionych resztek.
Niezwykle prosty sposób na niebanalne śniadanie.
Dziś przychodzę do Was z kolejną wypasioną bułą, która podsuszona leżała w kącie chlebaka, cicho dogorywając.
Tym razem to wypasione śniadanie na pełnię jesiennego sezonu.
Takie trochę level up od podstawowej wersji (na którą przepis jest TUTAJ).
W środku znajdziecie kremowy ser camembert, pieczoną dynię, plasterki pysznych pieczarek i kwaskowate jabłko, czyli wszystko to, na co sezon właśnie trwa w najlepsze :)
Do tego świeży aromat tymianku i rozgrzewające drobinki czarnego pieprzu.
Przytulne, ziemiste smaki jesieni przetrącone owocową świeżością jabłka i lekkim aromatem ziół.
Czy to nie brzmi, jak najprzyjemniejsze śniadanie w szeleście opadłych liści?
Nie pozostaje już nic innego, jak tylko zatopić zęby w chrupiącą bułkę pełną kremowych, ciepłych smaków połowy Listopada ♥
                                                        























Jesienna bułka na wypasie z dynią i Camembertem
na 1 porcję
Potrzebujesz:

  • 1 bułkę
  • 2 łyżki pieczonej dyni
  • 1 pieczarkę
  • 1 plasterek jabłka grubości 3-4mm (np. szara reneta)
  • 3 plastry sera camembert
  • 2 szczypty granulowanego czosnku
  • 1 szczypta słodkiej mielonej papryki
  • 2 gałązki tymianku
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Odkrój wierzch bułki i wydrąż z dolnej części cały miękisz.
2. Wyłóż spód bułki 2 plastrami sera camembert.
3. Na ser połóż dynię i dopraw czosnkiem, papryką, solą i pierzem.
4. Pieczarkę pokrój w plasterki i ułóż na dyni.
5. Oberwij listki tymianku, posyp nimi pieczarki i przykryj plastrem jabłka, oprósz odrobiną soli.
6. Na jabłko połóż ostatni plaster camemberta i posyp odrobiną pieprzu.
7. Zapiekaj w 180*C przez 15min.

Smacznego!









































Autumn bun with pumpkin and Camembert
for 1 serving
Ingredients:
  • 1 bun
  • 2 tablespoons of baked pumpkin
  • 1 mushroom
  • 1 apple slice 3-4 mm thick (e.g. gray rennet)
  • 3 slices of camembert cheese
  • 2 pinches of granulated garlic
  • 1 pinch of ground sweet pepper
  • 2 sprigs of thyme
  • salt and pepper
Method:
1. Cut the top of the bun and hollow out the entire crumb from the bottom.
2. Line the bottom of the bun with 2 slices of Camembert.
3. Put the pumpkin on the cheese and season with garlic, paprika, salt and feathers.
4. Slice the mushrooms and place them on the pumpkin.
5. Tear off the thyme leaves, sprinkle them on the mushrooms and cover with a slice of apple and a little salt.
6. Put the last slice of Camembert on the apple and sprinkle with a little pepper.
7. Bake at 180 * C for 15 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...