poniedziałek, 30 listopada 2020

Piernik Staropolski dojrzewający

Będąc w corocznych odwiedzinach u bliskiej koleżanki, już kilka razy słyszałam, jak wspominała o wspaniałym pierniku, który przygotowuje na kilka tygodni przed Świętami.
Że taki pyszny, taki wyczekany i rozpływa się w ustach!
Corocznie także, zapominałam o niego zapytać albo przypominałam sobie o wiele za późno...aż tu nagle, olśniło mnie pewnego dnia w pracy, spłynęło na mnie to piernikowe przypomnienie i oto jest!
Jest przepis, a piernik dojrzewa w chłodzie kolejny dzień z rzędu :)
Nie jestem fanką pierników jako takich.
Przepadam za piernikową mieszanką przypraw, zapachem, piernikowym syropem do kawy i kruchymi pierniczkami, którymi można potem przyozdobić choinkę ale z samym piernikiem nigdy nie byłam zbyt blisko.
'Rozpływa się w ustach' to było hasło, które prawie od razu sprawiło, że chcę tego piernika, choć jest piernikiem właśnie.
Intryguje mnie proces dojrzewania ciasta, to, jak zmienia się jego gęstość i konsystencja po leżakowaniu, przekładanie go ulubionymi powidłami i kolejne dni dojrzewania wypieku już w pełni przygotowanego.
TO jest dopiero świąteczna magia w kuchni i już nie mogę się doczekać efektu końcowego! :D
Przepis jest na dużą blachę z której wyjdą 3 blaty piernika.
Po złożeniu, całość kroi się na mniejsze bloki, tworząc 3 podłużne pierniki - dopiero wtedy pokrywa się piernik czekoladą lub inną polewą i ozdabia według uznania.
Postanowiłam podzielić swój na jeszcze mniejsze bloki, które będę mogła rozdzielić między przyjaciół.
Taki słodki świąteczny pakunek z pewnością przyniesie wiele radości i wypełni ich policzki piernikową wspaniałością, rozsiewając wokół iskierki świątecznych cudów :)
Jeżeli zatem czujecie się zaintrygowani Staropolskim piernikiem, tak, jak ja, to rozpuszczajcie miód i szykujcie mąkę, bo jest jeszcze czas, żeby zdążył dojrzeć (minimum 2 tygodnie + pieczenie 5 dni przed podaniem).
Na razie zamieszczam zdjęcia z przygotowań i uzupełnię ten piernikowy reportaż, kiedy przyjdzie czas pieczenia i składania całości.
Bądźcie czujni! :)
























Staropolski piernik dojrzewający
Potrzebujesz:

Piernik:

  • 500g prawdziwego miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 opakowania przyprawy do piernika (ok. 80g razem)
Do przełożenia według uznania:
  • powidła śliwkowe
  • dżem z czarnej porzeczki
  • dżem malinowy
  • masa marcepanowa
  • krem orzechowy
  • inne
Polewa według uznania:
  • polewa czekoladowa (100g wybranej czekolady roztopić z 40g msła)
  • lukier
Sposób przyrządzenia
Piernik:
1. Miód, masło i cukier podgrzewaj w rondlu, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstaw do wystudzenia.
2. Do wystudzonego płynu maślano-miodowego dodaj pozostałe składniki piernika i wyrób dokładnie jednolite, gładkie ciasto (będzie dość luźne i kleiste).
3. Ciasto przełóż do szklanego, kamionkowego lub ceramicznego naczynia, przykryj pokrywką lub ściereczką i odstaw do lodówki lub w chłodne miejsce na 2 (minimum) do 6 tygodni. Możesz też owinąć naczynie folią spożywczą, jeśli tak, jak ja będziesz chłodzić piernik na balkonie (miejsce całkowicie osłonięte od deszczu. W folii lekkie szczelina dla dopływu powietrza.)
4. Dojrzały piernik podziel na  3 równe części i każdą rozwałkuj na grubość 0,5cm na prostokąd o wymiarach ok. 40cm x 26cm.
5. Piecz piernikowe blaty w 170*C przez 15/20min. (podwoją swoją objętość).
6. Wystudzone blaty piernikowe przełóż nadzieniem według uznania, przykryj arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciąż ciasto (np. deską do krojenia i książkami) - odstaw do skruszenia na 3-4 dni.
7. Piernik podziel na mniejsze bloki i oblej polewą.
8. Udekoruj według uznania.

Smacznego!












































































Old Polish maturing gingerbread
Ingredients:
Gingerbread:
  • 500g of real honey
  • 1.5 cups of sugar
  • 250g of butter
  • 1 kg of wheat flour
  • 3 eggs
  • 3 teaspoons of baking soda
  • 125 ml of milk
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 2 packages of gingerbread spice (about 80g in total)
Fillings as desired:
  • plum jam
  • black currant jam
  • raspberry jam
  • Marzipan mass
  • nut cream
  • other
Topping as desired:
  • chocolate glaze (melt 100g of selected chocolate with 40g of butter)
  • frosting / icing
Method
Gingerbread:
1. Heat the honey, butter and sugar in a saucepan, bring to a boil and cook until the sugar is completely dissolved. Set aside to cool.
2. Add the remaining gingerbread ingredients to the cooled honey-butter liquid and make a thoroughly uniform, smooth dough (it will be quite loose and sticky).
3. Put the dough into a glass, stoneware or ceramic dish, cover it with a lid or a cloth and put it in the refrigerator or a cool place for 2 (minimum) to 6 weeks. You can also wrap the dish with cling film if, like me, you will cool the gingerbread on the balcony (completely sheltered from rain. In the foil there is a slight gap for air supply.)
4. Divide the ripe gingerbread into 3 equal parts and roll each one out to a thickness of 0.5 cm into a rectangle measuring approx. 40 cm x 26 cm.
5. Bake gingerbread tops at 170 * C for 15/20 minutes. (double their volume).
6. Cool down gingerbread tops then fill with filling as desired, cover with a sheet of baking paper and evenly load the dough (eg with a cutting board and books) - leave to soften for 3-4 days.
7. Cut the gingerbread into smaller blocks and pour over the glaze.
8. Decorate as desired.

Enjoy!









































W akcji: Świąteczne domowe wypieki

2 komentarze:

  1. Nie wiem,jakim cudem,ale zdaje mi się,że trafiłam w tym roku do zacnego grona obdarowanych tą pysznoscią. Jestem szczęśliwa. Piernik wygląda przepięknie ,a to jak smakuje to ..czysta poezja. Dziękuję!
    Wspaniałych Świąt!
    Kasia ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakuje! ja też dziękuję! :D
      Radosnych Świąt!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...