poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Z ŁĄKI NA TALERZ: Błękitne jajka z pokrzywą

Choć wiosna nie rozpieszcza nas aurą, targając włosy na wietrze i naciągając na głowy kaptury, to spod ziemi coraz śmielej wychylają się kwiatowe łebki, wyciągają do chłodnego słońca swoje zielone ramiona pierwsze listki, a ziemia pachnie nowym życiem.
Już za kilka dni Wielkanoc, święto odrodzenia i nowego życia, dlatego przychodzę dziś do Was z przysmakiem, który w te święta ma na stole szczególne miejsce :)
Błękitne jajka wypełnione kremowym nadzieniem z młodziutką pokrzywą, którą przyniosłam ostatnio z lasu, to moja propozycja na wiosenną przystawkę!
Urocza, prosta i absolutnie przepyszna!
Ugotowane białka jajek po kilkugodzinnej kąpieli w naparze z kwiatów klitorii nabierają koloru wiosennego nieba :)
Do tego puszyste i lekkie jak chmurka nadzienie z żółtek i młodej pokrzywy pełnej wiosennej energii i kilka fiołków i kwiatów forsycji dla upiększenia tych pysznych jajeczek.
Jeszcze maleńkie kapary w zwieńczeniu i ich wyrazisty, słono-kwaśny posmak, który wprowadzając odrobinę zamieszania na języku, równoważy i łączy wszystkie smaki.
Te pyszne i niecodzienne jajka z pewnością przykują uwagę na wielkanocnym stole i zaskoczą niejedno podniebienie :)
Zamiast klitorii możecie wykorzystać do barwienia liści modrej kapusty, a jeśli nie przepadacie za pokrzywą, to sprawdzą się tu ulubione świeże zioła, jak mieszanka natki pietruszki ze szczypiorkiem i koperkiem, jednak serdecznie zachęcam Was do jedzenia młodych pokrzyw, bo to maleńcy kurierzy z paczką zdrowia prosto od Matki Ziemi ♥







































Błękitne jajka z pokrzywą
Potrzebujesz
  • 500ml wrzątku
  • 1 łyżeczkę suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej / 2 liście modrej kapusty
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo
  • 7 gałązek młodej pokrzywy / ok. 20g świeżych ziół
  • 1,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Do tego:
  • kapary w zalewie
  • kwiaty fiołka wonnego
  • kwiaty forsycji
  • posiekany szczypiorek
Sposób przyrządzenia:
1. W wysokim naczyniu z pokrywką zalej wrzątkiem kwiaty klitorii, dodaj sodę i odstaw do zaparzenia na 3-4 min. / Zagotuj pokrojone liście kapusty do momentu, aż puszczą kolor. Zdejmij z palnika, dodaj sodę i wymieszaj.
2. Jajka obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. 
3. Delikatnie wyjmij żółtka z białek.
4. Białka włóż do gorącego niebieskiego naparu i odstaw na 3-4h do nabrania koloru lub na całą noc (na noc do lodówki).
5. Pokrzywę dokładnie umyj, a następnie sparz przelewając wrzątkiem na sitku (przestanie kłuć).
6. Blenduj sparzoną pokrzywę z żółtkami jaj i majonezem na pastę przez około 3-4 min. (dzięki temu farsz będzie puszysty) - dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Wyjmij zabarwione białka jajek, delikatnie osusz i nadziewaj przygotowanym farszem. Dodaj kapary.
8. Ozdabiaj jadalnymi kwiatami i ziołami według uznania.

Smacznego!








































Deviled blue eggs with nettle
Ingredients:
  • 500ml of boiling water
  • 1 teaspoon of dried Ternate clitoris flowers / 2 red cabbage leaves
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 6-8 hard-boiled eggs
  • 7 sprigs of young nettle / approx. 20 g of fresh herbs
  • 1.5 tablespoons of mayonnaise
  • salt and pepper to taste
Additionally:
  • pickled capers
  • fragrant violet flowers
  • flowers of forsythia
  • chopped chives
Method:
1. In a tall pot with a lid, pour boiling water over the clitoris flowers, add the baking soda and leave to infuse for 3-4 minutes. / Boil the chopped red cabbage leaves until they release their color. Take it off the burner, add the baking soda and mix.
2. Peel the eggs and cut them in half lengthwise.
3. Gently remove the yolks from the egg whites.
4. Put the egg whites into the hot blue infusion and set aside for 3-4 hours until it becomes colored or overnight (in the refrigerator overnight).
5. Thoroughly wash the nettle and then scald it by pouring boiling water over a sieve (it will stop stinging).
6. Blend the nettle with egg yolks and mayonnaise into a paste for about 3-4 minutes (this will make the stuffing fluffy) - season with salt and pepper to taste.
7. Remove the colored egg whites, gently pat dry and stuff with prepared stuffing. Add capers.
8. Decorate with edible flowers and herbs as desired.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Uwielbiam kwiatowe dekoracje. Tak w ogóle fajny przepis na jajka faszerowane. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwiaty dodają potrawie mnóstwa finezji i lekkości :) Dziękuję! ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...