poniedziałek, 27 marca 2023

Placuszki z ciecierzycy z warzywami

To chyba najbardziej przysłowiowy Marzec, jaki pamiętam, bo pogoda jak w klasycznym, regularnie mieszanym garncu.
Jednego dnia przewija się kilkakrotnie ulewny deszcz na zmianę z mżawką, gradem i słońcem ochoczo zachęcającym do zdjęcia kurtki.
W całym tym pogodowym zamieszaniu, ja mieszam posiekane warzywa z ciecierzycą, by za chwilę móc cieszyć się złocistymi placuszkami o chrupiących brzegach.
Aromatyczne, wypełnione po brzegi delikatną cukinią, energetycznie słodką papryką i charakternymi liśćmi rzodkiewek!
Tak, natka rzodkiewki to pyszna zielenina, którą możecie wykorzystać na wiele sposobów, jak do wiosennego pesto, sycącej zielonej zupy ogrodnia, czy właśnie takich placuszków lub wytrawnych wypieków.
Wczesną wiosną każda porcja zieleni na talerzach jest na wagę złota, a rzodkiewkowe liście to taki super food pełen witamin, który zazwyczaj ląduje w koszu, a który może urozmaicić pyszności na talerzu :)
Jeśli jednak macie ochotę, możecie spokojnie wymienić je na liście świeżego szpinaku :)
Kilka zwinnych ruchów i kuchnia wypełnia się ciepłym aromatem przypraw i otulającym ziemistym zapachem ciecierzycy.
Wykładam placuszki na gniazdko ze szpinakowych liści, cząstek pomidora i chrupiących rzodkiewek.
Z taką tęczą na talerzu żadna pogodowa zawieja nie straszna! ♥























Placuszki z ciecierzycy i warzyw
Potrzebujesz:

  • 340g gotowanej ciecierzycy (może być też puszki/słoika)
  • 1/2 małej cukini
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • liście z 1 pęczka rzodkiewek lub duża garść szpinaku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Ciecierzycę rozgnieć dokładnie widelacem.
2. Dodaj drobno posiekaną cebulę i paprykę i startą na duzych oczkach cukinię.
3. Posiekaj liście rzodkiewki / szpinak i dodaj do miski.
4. Dodaj jajko, przyprawy i mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju z obu strona na złoto-brązowy kolor.

Smacznego!







































Chickpeas and vegetables fritters
Ingredients:
  • 340g cooked chickpeas (you can also use a caned or jar one)
  • 1/2 small zucchini
  • 1/2 red pepper
  • 1 medium onion
  • leaves from 1 bunch of radishes or a large handful of spinach
  • 1 egg
  • 2 tablespoons of flour
  • 1 teaspoon of garlic powder
  • 1/2 teaspoon of paprika
  • 1/2 teaspoon ground turmeric
  • 3/4 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • frying oil
Method:
1. Mash the chickpeas thoroughly with a fork.
2. Add finely chopped onions and peppers and grated on large meshes zucchini.
3. Chop the radish/spinach leaves and add to the bowl.
4. Add the egg, spices and flour and mix thoroughly until combined.
5. Fry the fritters in hot oil on both sides until golden brown.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...