A może po prostu o nich nie wiem, bo sama jestem glutenu fanką ;)
Mieszkam z jedną bezglutenową osobą pod jednym dachem, dlatego czasem pichcąc coś w kuchni staram się uniknąć nieszczęsnego glutenu, aby każdy mógł tego czegoś spróbować.
Tym razem, tym czymś zostały pralinki!
Słodkie i całkiem pożywne! :D
Świetnie nadają się również, jako słodkie przekąski na imprezy.
Bezglutenowe pralinki
Białe:
Potrzebujesz:
- 150g orzechów włoskich
- 50g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczkę brązowego cukru
- 30g serka mascarpone ( ok. 1 solidnej łyżeczki)
- 1 tabliczkę białej czekolady
- 2 łyżeczki mleka
Sposób przygotowania:
1. Orzechy zmiksuj/ utłucz na miałki proszek.
1. Orzechy zmiksuj/ utłucz na miałki proszek.
2. Dodaj cukier, pokrojoną żurawinę i serek mascarpone.
3. Z orzechowej masy ulep niewielkie kuleczki.
4. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z mlekiem.
5. Kuleczki obtaczaj w czekoladzie i odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Czarne:
Potrzebujesz:
- 1 dojrzałego banana
- 60g migdałów
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczkę cukru
- 20g skrobi ziemniaczanej
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki mleka
Sposób wykonania:
1. Migdały zmiksuj/ utłucz na miałki proszek.
2. Banana zmiksuj/ rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z migdałami.
3. Dodaj cukier, kakao i skrobię ziemniaczaną i zmiksuj/ wymieszaj wszystko do połączenia się składników.
4. Przelej do kokilki/ kokilek i piecz 15 min w 180*C.
5. Upieczone ciastka ostudź, wyjmij z foremek i uformuj kuleczki.
6. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z mlekiem.
7. Kuleczki obtaczaj w czekoladzie i odstaw w chłodne miejsce do stężenia
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz