niedziela, 18 września 2016

Złoty chutney z mirabelek i kawałek historii mojej dzielnicy

Mieszkam na osiedlu na uboczu miasta, gdzie kiedyś były sady, stawy hodowlane, a w jednym z największych parków miasta ( kiedyś tereny folwarku) po drugiej stronie ulicy stał piękny dworek, a potem pałac zniszczony nalotami podczas wojny.
Dzisiaj po wszystkim zostały niziutkie schodki ukryte pod stertą liści między drzewami, mała kamienna studzienka, wytyczone kiedyś alejki i głaz pamiątkowy sztabu Armii Łódź.
Po stronie mojego osiedla, kiedy zaczęto budować nowe domy po wojnie, z czasem pojawiały się też ogródki działkowe.
Dziś to już tylko nieliczne działki z domami całorocznymi, a reszta to dziko pozarastane tereny, na których pozostało wiele drzew owocowych i orzechów.
Można tam też czasem spotkać rodzinkę lisów, czy zabłąkaną sarnę ;)
Wśród pozostałych owocowych drzew jest kilka tych, które każdej wiosny kwitną najpiękniej i najsłodziej pachną, a w drugiej połowie lata obsypują się żółtymi śliweczkami.
Mirabelki! :D
Owoce wciąż mało doceniane w dzisiejszych czasach.
A przecież są takie pyszne i wartościowe!
Moje pierwsze spotkanie z nimi na kuchennym blacie skończyło się przepysznym dżemem z wanilią, tym razem postanowiłam iść ze smakiem w zupełnie inną stronę.
I tak powstał niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego smaku chutney mirabelkowy, inspirowany kuchnią indyjską.
Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy.
Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne.
Do białego twarogu też świetnie się sprawdzi! :D
Chutney można przygotować właściwie z każdego rodzaju owoców dodając ulubione przyprawy i zawsze będzie pysznie!
U mnie mirabelki z kolendrą zamknięte w słoikach, może się skusicie? :)




























Chutney z mirabelek:
Potrzebujesz:

  • 500g mirabelek
  • 5cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki jasnego cukru brązowego demerara
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 25ml octu jabłkowego
Sposób przyrządzenia:
1. Imbir i czosnek obierz, poszatkuj drobno i zeszklij na oleju.
2. Mirabelki umyj, wypestkuj i dodaj do zeszklonej cebuli.
3. Owoce zasyp cukrem i duś pod przykryciem przez ok. 10min.
4. Do całości dodaj przyprawy i ocet i duś pod przykryciem przez kolejne 5-7min.
5. Zdejmij pokrywkę i pozwól chutneyowi zgęstnieć - powinien mieć konsystencję dość gęstego dżemu.
6. Przelewaj gorący sos do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. w okolicy mojej działki rośnie kilka mirabelek, wielu ludzi tamtędy przechodzi, ale zrywam chyba tylko ja... chutney prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na osiedlu, gdzie mieszkam, też chyba tylko ja je zbieram...tak samo jest z czarnym bzem.
      Dziękuję! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...