Dziś wspaniały dzień, Dzień Czekolady!
Jeżeli lubicie ciekawe połączenia smakowe bazujące na czekoladzie, to dzisiejszy post jest właśnie dla Was :D
Mnóstwo bakalii i prażonych przypraw, w tym chili i czarny pieprz, wynosi smak tej przekąski na naprawdę niecodzienny poziom.
Proste, pyszne, ciekawe i bardzo, bardzo czekoladowe!
A nazwa...cóż, pochodzi od wyglądu, który chropowatością przypomina korę drzewa ;)
Kora czekoladowa
Potrzebujesz:
- 1/2 łyżeczki płatków chili + do posypania
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 mała szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 200g gorzkiej czekolady 70%
- 2 garści orzechów (u mnie nerkowce i laskowe) + kilka na wierzch
- 1 łyżka rodzynek
- 1 suszona figa (opcjonalnie)
- 1 łyżka płatków migdałów
Sposób przyrządzenia:
1. Przyprawy wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i praż przez 20-30 sekund.
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ustawiając miskę na garnku z gotującą się wodą.
3. Orzechy i figę posiekaj.
4. Do rozpuszczonej czekolady dodaj prażone przyprawy, rodzynki, figę, migdałowe płatki i większość orzechów.
5. Masę wylej na papier do pieczenia i równomiernie rozsmaruj, posyp pozostałymi orzechami i płatkami chili - odstaw do stężenia na ok. 45 min.
6. Pokrój lub połam na kawałki i zajadaj!
Smacznego!
Chocolate bark
Ingredients:
- 1/2 teaspoon chili flakes + for sprinkling
- 1/3 teaspoon of black ground pepper
- 1 small pinch of salt
- 1 teaspoon ground cinnamon
- 1/4 tsp ground carnations
- 200 g of dark chocolate 70%
- 2 handfuls of nuts ( I used cashew nuts and hazelnuts) + several on top
- 1 tablespoon of raisins
- 1 dried fig (optional)
- 1 tablespoon of almond flakes
Method:
1. Put spices onoto hot frying pan (no fat!) and roast for 20-30 seconds.
2. Dissolve the chocolate in the water bath by placing the bowl on a pot with boiling water.
3. Chop nuts and a fig.
4. Add roasted spices, raisins, figs, almond flakes and most of nuts to dissolved chocolate - mix throughly.
5. Pour the chocolate mixture onto the baking paper and spread evenly - leave to cool for about 45 minutes.
6. Slice or break into pieces and eat up!
Enjoy!
Ale cudeńko! Na pewno kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
naprawdę warto! dziękuję :D
Usuń