poniedziałek, 17 lipca 2017

Sernikowy mus na włoskiej piance z owocami lata

Środek Lipca.
Niby wcale nie letni ten Lipiec, bo dość chmurny i dość mokry, a jednak, kiedy słońce wychyli swoje okrągłe oblicze zza obłoku, to czuć, że lato!
I chociaż pogoda w kratkę, to na straganach i w osiedlowych warzywniakach kipi od sezonowych pyszności.
Owoce, warzywa, mieszanki do kiszonek.
To czas, kiedy uwielbiam odwiedzać te małe sklepiki, wdychać zapach wszystkich świeżynek i wychodzić obładowana samymi dobrociami...i nawet stanie w kolejce nie jest nużące ;)
Ostatnio właśnie wyszłam z całymi naręczami najpyszniejszych sezonowych owoców!
Ułożyłam wszystkie na sernikowym musie, którym się dzisiaj dzielę.
Lekki, puszysty, słodki i przełamany owocową eksplozją smaków eksponuje najpiękniejsze i najpyszniejsze oblicze Lipca.
To taki sernik na zimno o bardzo puszystej konsystencji, którą zawdzięcza włoskiej piance.
Dzięki zalewaniu ubitych białek gorącym syropem cukrowym, te przestają być surowe.
Koniecznie spróbujcie tego deseru środka lata! :D




























Sernikowy mus na włoskiej piance z owocami
Potrzebujesz:
  • 400g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona wcześniej w 2 łyżkach ciepłej wody)
  • 3 białka jaj
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 7 łyżeczek wody
Do tego:
  • sezonowe owoce (u mnie: jeżyny, maliny, czereśnie, truskawki, borówki i agrest)
Sposób przyrządzenia:
1. Twaróg umieść w robocie kuchennym lub wysokim naczyniu, dolej mleko, żelatynę i sok z cytryny - zmiksuj/ zblenduj na gładką masę.
2. W małym garnuszku umieść cukier i wodę - podgrzewaj, aż powstanie cukrowy syrop.
3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
4. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką gorący syrop cukrowy, wciąż miksując, aż masa stanie się błyszcząca.
5. Do ubitej pianki dodawaj stopniowo masę serową, mieszając delikatnie szpatułką.
6. Mus przekładaj do pucharków i schłodź w lodówce ok. 1h.
7. Podawaj ze świeżymi owocami sezonowymi.

Smacznego!







































Italian meringue cheesecake mousse with fruits
Ingredients:
  • 400g semi-fat cottage cheese
  • 3 tablespoons of milk
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1,5 teaspoon of gelatine (dissolved in 2 tablespoons hot water)
  • 3 egg whites
  • pinch of salt
  • 5 tablespoons of sugar
  • 7 teaspoons of water
Additionally:
  • Seasonal fruits (I used: blackberries, raspberries, cherries, strawberries, blueberries and gooseberries)
Method:
1. Place the cottage cheese in a food processor or high-pot dish, pour in milk, gelatine and lemon juice - mix until smooth paste.
2. In a small pot, place sugar and water - heat until turn into sugar syrup.
3. Whisk egg whites with a pinch of salt to stiff.
4. Pour (thin stream) a hot sugar syrup into the whisked egg whites, while stil mixing until the mass becomes glossy.
5. Add cheese mixture gradually to the meringue mass, stirring gently with a spatula.
6. Put the mousse into the cups and cool in the fridge about 1h.
7. Serve with fresh seasonal fruits.

Enjoy!



4 komentarze:

  1. A gdyby tak mleko krowie zastąpić kokosowym? Myślisz, że smak bardzo by się różnił? :)
    a cukier zamienię na ksylitol, o! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że zamiana mleka na kokosowe z pewnością wyjdzie na dobre! :D

      Usuń
  2. Mmm, musiał być cudownie leciutki :)
    Aż zatęskniłam do lata...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...