sobota, 15 lipca 2017

Z ŁĄKI NA TALERZ: Pinkies malinowe z lawendą

Uwielbiam poranki, kiedy budzę się i mam w głowie jakiś smak, jakieś połączenie, których (nie wiedzieć czemu) jestem bardzo pewna, choć nie zawsze są oczywiste.
To mi daje niesamowitego kopa! :D
Tak też było kilka dni temu, kiedy po porannym otwarciu oczu, w mojej głowie pulsowała malina z lawendą.
Pozostało tylko umiejscowić oba smaki w potrawie.
I pomyślałam sobie, że fajne byłoby różowe ciasto.
Różowe od malin, a nie barwników, no i z aromatem lawendy, która tak pięknie obrodziła na balkonie.
W sieci nie znalazłam podobnego przepisu, na którym mogłabym się wesprzeć i wtedy wpadło mi do głowy kleiste, wilgotne brownie!
Bazując na podstawowym przepisie, jednak odpowiednio go modyfikując, powstały one!
Ani brownies, ani blondies...tylko różowe PINKIES! :D
Wilgotne, bardzo owocowe i letnie, no i w naprawdę smacznym połączeniu maliny z lawendą ;)



























Pinkies malinowe z lawendą
Potrzebujesz:
  • 80g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklankę mąki
  • szczyptę soli
  • 1 kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 250g malin
  • kwiatki z 5 gałązek lawendy
Sposób przyrządzenia:
1. Masło roztop i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
2. Wrzuć do płynnego masła maliny i rozgnieć je dokładnie tłuczkiem lub widelcem.
3. Zmieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
4. Do suchych składników dodaj jajka i malinowe masło- zmiksuj na jednolite ciasto.
5. Do ciasta dodaj oberwane kwiatki lawendy i delikatnie wmieszaj.
6. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki, ułóż na wierzchu kilka malin.
7. Piecz 15-20min. w 180*C.

Smacznego!







































Raspberry raspberries with lavender
Ingredients:
  • 80g butter
  • 1/2 cup of sugar
  • 2 eggs
  • 1 glass of flour
  • a pinch of salt
  • 1 teaspoon baking powder
  • 250g raspberries
  • flowers of 5 sprigs of lavender
Method:
1. Melt butter and leave it to lightly cool.
2. Put the raspberries into liquid butter and crush it thoroughly with a pestle or fork.
3. Mix all dry ingredients.
4. For dry ingredients, add the eggs and raspberry butter - mix until smooth dough.
5. Add lavender flowers to the dough and gently mix.
6. Pour the dough into the form lined with baking paper and put a few raspberries on top.
7. Bake 15-20min. at 180 * C.

Enjoy!



10 komentarzy:

  1. Zaskakujesz mnie :D robisz potrawy z dodatkiem składników, o których nie miałam pojęcia, że w ogóle są jadalne :D Skąd te wszystkie pomysły? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami same rodzą mi się w głowie, czasami się gdzieś zainspiruję...no a jadalne kwiaty i dzikie rośliny, to moje małe hobby :) Dziękuje i zapraszam po więcej! :D

      Usuń
    2. Może posiadasz w zanadrzu jakieś przepisy na desery o niskim IG? :) Mam insulinooporność i na super słodkości nie mogę sobie często pozwolić... przepisy z innych blogów nieco mi się znudziły, a tu taki powiew świeżości u Ciebie :)

      Usuń
    3. hmmm...co powiesz na: http://kuchnia-w-sloncu.blogspot.com/2016/03/jaglany-mus-kokosowy-z-marakuja.html ? :)
      Wiedząc, że do mnie zaglądasz, postaram się zwracać większą uwagę na desery o niskim IG w przyszłości :D

      Usuń
    4. Super! Na pewno spróbuję! :) przeglądałam wcześniejsze wpisy, ale nie wpadłam na ten przepis :)
      Będę zaglądać na pewno! :D dodaje do ulubionych :)

      Usuń
    5. Niesamowicie mi miło! :D Dzięki i serdecznie zapraszam ^^

      Usuń
  2. Naprawdę genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromni e się cieszę, że przypadł Ci do gustu! dzięki ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...