Wewnątrz każdego placuszka serowa rozkosz.
Jest delikatny i kremowy przedstawiciel francuskich kulinariów, Pan Camembert, zdecydowana i śnieżnobiała, jak domy na Santorini, Greczynka Feta, a także znana para z gorących Włoch - Pan Parmezan Wyrazisty wraz z Mleczną Panną Mozzarellą.
Placuszki z takimi gwiazdami serowej sceny wypełniają wnętrze morzem ciepłej i przytujnej pyszności, idealnej na zimowe chłody.
Do tego pikanta konfitura z żurawiny, która idealnie ożywia danie i wyciąga z placuszków jeszcze więcej charakteru! :D
Jest miód, chili, rozmaryn, czyli cała feeria smaków i koloru, które dodatkowo świetnie rozgrzewają podniebienie, a później całe wnętrze!
Kilka machnięć trzepaczką, odrobina zamieszania na patelni i parująca pyszność, idealna na zimę, piętrzy się na talerzu w grubej czapce z żurawinowej konfitury.
Bo, czy jest coś pyszniejszego, niż roztopione sery z owocowym dodatkiem? ;)
Żurawina zna się na tej robocie najlepiej, jednak jeśli nie uda Wam się jej dostać, wiśnie w tym samym wydaniu także świetnie się sprawdzą!
W chłodne dni otulmy się się przyjemnymi smakami i zapachami, szczególnie, kiedy gonitwa przedświąteczna trwa w najlepsze.
Lampeczki też się przydadzą! :)
Placuszki cztery sery i pikantna konfitura z żurawiny
Potrzebujesz:
Placuszki
- 350g mąki pszennej
- 450ml mleka
- 2 jajka
- 1 kula mozzarelli
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 60g sera Camembert
- 30g ser feta
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- 250g świeżej / mrożonej żurawiny
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki miodu
- 3 szczypty płatków chili / 1/2 świeżej papryczki chili
- 1 duża gałązka rozmarynu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Placuszki:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą i sodą.
2. Dodaj jajka wymieszane z mlekiem i oliwą - wymieszaj na gładkie cisto.
3. Sery pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i wmieszaj w ciasto.
4. Smaż placuszki na złoto na niewielkiej ilości oleju.
5. Podawaj placuszki z konfiturą z żurawiny.
Konfitura z żurawiny:
1. Owoce żurawiny przekrój na połówki.
2. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż posiekane listki rozmarynu i chili.
3. Dodaj owoce żurawiny i podsmażaj całość ok. 4-5min.
4. Gdy owoce puszczą sok, dodaj miód, czosnek i ocet balsamiczny.
5. Dopraw solą i pieprzem i smaż do momentu, aż całość się delikatnie zredukuje i zgęstnieje.
Smacznego!
Four cheeses cakes with spicy cranberry jam
Ingredients:
Four cheeses cakes
- 350g wheat flour
- 450ml milk
- 2 eggs
- 1 ball of mozzarella
- 1 tablespoon of grated Parmesan cheese
- 60g Camembert cheese
- 30g feta cheese
- 3 tablespoons of oil
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 of teaspoon salt
- frying oil
- 250g fresh / frozen cranberry
- 1 tbsp oil
- 3 tablespoons of honey
- 3 pinches of chili flakes / 1/2 fresh chili pepper
- 1 large sprig of rosemary
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- 1/2 teaspoon of granulated garlic
- salt and pepper to taste
Four cheeses cakes:
1. Mix flour, salt and soda in a bowl.
2. Add eggs mixed with milk and oil - mix until smooth.
3. Cut the cheese into small cubes or grate on a grater and mix into the dough.
4. Fry gold fritters in a small amount of oil.
5. Serve pancakes with cranberry jam.
Spicy cranberry Jam:
1. Cranberry fruit cut into halves.
2. Heat oil in a frying pan and fry chopped rosemary and chili leaves.
3. Add cranberry fruit and fry for about 4-5 minutes.
4. When the fruit lets go, add honey, garlic and balsamic vinegar.
5. Season with salt and pepper and fry until it gently reduces and thickens.
Enjoy!
W akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz