Mandarynki to niekwestionowany symbol świątecznego czasu.
Kiedy byłam mała, tradycją było wkładanie kilku tych aromatycznych cytrusów do prezentowych paczek wraz z garścią włoskich orzechów.
No i ten zapach!
Od razu wprowadza tę małą iskierkę świątecznej magii i przytulności :)
W tym roku postanowiłam trochę tej mandarynkowej magii połączyć z korzennymi przyprawami i zlać do buteleczek pod postacią świątecznej nalewki.
Buteleczki z tym złoto-pomarańczowym płynnym smakołykiem dla dorosłych mogą stać się pysznym, osobiście przyrządzonym prezentem :)
Przygotowania zajmują kilka chwil, a potem pozostaje tylko czekanie, aż smaki przesiąkną sobą nawzajem, tworząc nalewkę pełną świątecznego, radosnego smaku i aromatu.
Szykujcie mandarynki i wyciągajcie z szafek cynamon, czas zamknąć trochę tej przytulności w buteleczkach i rozkoszować się nią w zimowe wieczory, przy blasku choinkowych lampek, świeczek, ze śniegiem za oknem (och, marzenie!) i najbliższymi przy boku :)
Świąteczna nalewka mandarynkowa
Na 2 litrowy słoik
Potrzebujesz:
- 17-20 mandarynek
- 1 pomarańczę
- 3 laski cynamonu
- 12 całych goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 600ml czystej wódki
Sposób przyrządzenia:
1. Owoce sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj.
2. Pomarańczę obierz ze skórki i pozbądź się białej błonki, pokrój owoc w plastry.
3. Z mandarynek odkrój 'dupki' i pokrój w grube plastry.
4. 1/3 ilości mandarynek przełóż do wyparzonego słoja, dodaj laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu i kilka goździków.
5. Włóż kolejną warstwę mandarynek i plastry pomarańczy oraz kolejną porcję przypraw i tak do wyczerpania składników.
6. Zasyp całość cukrem i dodaj miód.
7. Zalej całość wódką i zakręć słoik.
8. Odstaw w zacienione miejsce na 4-6 tygodni, potrząsając słoikiem co kilka dni.
9. Zlej nalewkę do butelek.
Smacznego!
Festive mandarin liqueur
For a 2 liter jar
Ingredients:
- 17-20 tangarines
- 1 orange
- 3 sticks of cinnamon
- 12 whole cloves
- 3 anise stars
- 1/2 cup of brown sugar
- 1/2 cup of honey
- 600ml of pure vodka
Method:
1. Scald the fruit with boiling water and scrub it thoroughly.
2. Peel the orange from the skin and get rid of the white film, cut the fruit into slices.
3. Cut the ends off of the tangarines and cut them into thick slices.
4. 1/3 of the tangerines put into a scalded jar, add cinnamon stick, anise star and a few cloves.
5. Put in another bunch of tangarines and orange slices and another portion of spices, repeat until the ingredients end.
6. Cover everything with sugar and add honey.
7. Pour the whole vodka over it and seal the jar.
8. Set aside in a shaded place for 4-6 weeks, shaking the jar every few days.
9. Pour the liqueur into the bottles.
Enjoy!
Muszę koniecznie wypróbować!!
OdpowiedzUsuńbardzo polecam! :) szybko się przygotowuje, a potem pozostaje już tylko rozkosz :D
UsuńCzy jest bardzo slodka? Co myslisz o redukcji ilosci cukru i miodu?
OdpowiedzUsuńPodane ilości cukru i miodu są już okrojone o połowę, bo dla mnie oryginał też wydawał się bardzo słodki. Jeżeli jednak wolisz bardziej wytrawne nalewki, to można oczywiście okroić słodzidła jeszcze bardziej albo zwiększyć ilości pozostałych składników :) zawsze można ewentualnie dodać cukru, czy miodu na sam koniec, przy zlewaniu.
UsuńMandarynki mają być ze skórką?
OdpowiedzUsuńTak! Dobrzej jednak owoce dobrze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczotką/ druciakiem, żeby pozbyć się wszelkich nieczystości. Skórka wzmacnia aromat nalewki :)
UsuńIle nalewki wychodzi z tej ilości?
OdpowiedzUsuńokoło 1 litra, może 850-900ml. Oczywiście można zwiększać proporcjonalnie składniki lub dodać więcej wódki, jeśli smak może być mniej intensywny.
UsuńSuper przepis, takiego właśnie szukałam! Chciałam zrobić na święta prezent bliskim w postaci takiej nalewki i zastanawiam się jak to zrobić w butelkach 500 ml, przepuścić jakoś przez szyjkę.. ma Pani może jakiś pomysł?
OdpowiedzUsuńDziękuję! Taka nalepwka to pyszny prezent! :)
UsuńMyślę, że najlepiej zlać już gotową nalewkę do butelek (najlepiej przez sitko), a jeśli chce Pani włożyć składniki do butelek, to myślę, że najlepiej owoce drobno pokroić. W paski albo kostkę, która przejdzie przez szyjkę butelki. Laska cynamonu, czy zestaw przypraw w butelce same w sobie dodadzą uroku :)
Tak też myślałam, albo po prostu jakoś zwinąć w rulonik owoce i spróbowac je przepuścić przez szyjkę, jak już przejdą, to pewnie się "wyprostują" :D. Zależy mi na tym, żeby owoce jednak były, bo ładnie się wtedy prezentuje taka butelka. Jaka proporcja mniej więcej wódki na taką 0,5l butelkę, 250-300 ml?
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź i pomysł! :)
Myślę, że 300ml będzie w sam raz :) Zawsze można dopełnić
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedzi i porady! <3
UsuńWesołych Świąt! :)
Usuń