poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Pieczone klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym

Od kilku tygodni nieustannie w mojej lodówce znajduje się jakieś mielone mięso.
Jest naprawdę genialnym rozwiązaniem na szybki obiad i można je podać w setkach odsłon!
Na blogu możecie spotkać je w burgerach, zapiekance, zupie czy niezwykłych kotletach mielonych (sprawdź je wszystkie TUTAJ), a dziś do paczki dołączają smakowite i aromatyczne pieczone klopsiki w sosie pomidorowym, inspirowanym włoską Marinarą ;)
Malutkie mięsne kuleczki kryją w sobie mnóstwo smaku i ziołowego aromatu, a ponadto są niezwykle soczyste dzięki wmieszanym pieczarkom.
Całość skąpana w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem pachnących ziół- pysznie, łatwo i szybko!
Do klopsików podałam makaron, tworząc tym samym wariację na temat dania Meatball pasta, najlepiej znanego w Ameryce i Wielkiej Brytanii z mocno włoskimi korzeniami.
Rolujcie klopsiki, to będzie naprawdę wspaniały i aromatyczny obiad! :D







































Pieczone klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym
Potrzebujesz:
Klopsiki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 200g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
Sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (krojonych lub całych)
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Klopsiki:
1. Pieczarki umyj i drobno posiekaj.
2. Do mielonego mięsa dodaj posiekane pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane igiełki rozmarynu- wymieszaj dokładnie.
3. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj.
4. Na mały talerzyk wylej olej.
5. Formuj klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej, obtaczaj je w oleju i układaj na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
6. Piecz klopsiki w 180*C przez 20 min.

Sos:
1. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzuć listki laurowe- podsmażaj przez 30 sek.
2. Dodaj pomidory z puszki i suszone zioła - duś pod przykryciem ok. 15-20min.
3. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
4. Do patelni z sosem przełóż upieczone klopsiki i podgrzewaj 2-3 min.

Smacznego!





























Roasted meatballs with mushrooms in tomato sauce
Ingredients:
Meatballs:
  • 500g minced meat
  • 200g mushrooms
  • 2 garlic cloves
  • 1 large sprig of fresh rosemary
  • 1 small egg
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/3 teaspoon ground black pepper
  • 2 tablespoons of oil
Tomato sauce:
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • 1 can of tomatoes (cut or whole)
  • 1/2 teaspoon of dried basil
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 2 bay leaves
  • Salt, pepper and sugar to taste
  • 2 tablespoons of oil
Method:
Meatballs:
1. Wash and chop mushrooms, finely.
2. Add chopped mushrooms, chopped garlic and choppped rosemary needles to the minced meat and mix well.
3. Crush the egg, season with salt and pepper - mix well.
4. Pour the oil on the small plate.
5. Form the meatballs in the ping-pong ball size, put them in oil and place on a baking tray lined with baking paper.
6. Bake the meatballs at 180 * C for 20 min.

Tomato sauce:
1. Fry finely chopped onion on oil until soft, then add chopped garlic and bay leaves - fry for 30 seconds.
2. Add canned tomatoes and dried herbs - cook under cover for 15-20min.
3. Season with salt, pepper and sugar to taste.
4. Put the baked meatballs into the pan with the sauce and heat 2-3 minutes.

Enjoy!







































W akcji: Pieczarkowy Tydzień 2017

2 komentarze:

  1. Pyszne danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2017, która kończy się już dziś niestety.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...