poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Z ŁĄKI NA TALERZ: Fiołkowa lemoniada

Przechadzając się rankiem z psem, uzbierałam niewielki bukiecik malutkich fiołków wonnych.
Sezon na nie trwa w najlepsze!
Drobne, fioletowe kwiatuszki, ledwo widocznie między białymi połaciami zawilców, zniewalają zapachem!
Wracałam do domu z psem przy nodze i nosem głęboko upchniętym w bukieciku ;)
Wiecie jak pachną? Jak świeży, wiosenny poranek!
Tak samo pachnie lemoniada, którą z nich przyrządziłam.
Lekka, przepyszna i bardzo, bardzo wiosenna w smaku, a do tego niezwykle łatwo ją przygotować :)
W kuchni fiołki można spotkać pod naprawdę różnymi postaciami, jednak wydaje mi się, że to w tym wydaniu najlepiej czuć ich delikatną woń i kwiatowy posmak.
Chwyćcie więc w dłonie szklaneczki z fiołkową lemoniadą i poczujcie, jak smakuje wiosna!








































Fiołkowa lemoniada
0,5l
Potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki kwiatków fiołka wonnego
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • chłodna woda (może być gazowana)
Sposób przyrządzenia:
1. Kwiatki fiołka zalej szklanką wrzątku i odstaw na ok. 15-20 min.
2. Odcedź napar i przelej do butelki/ dzbanka.
3. Dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj dokładnie i uzupełnij do końca wodą.
4. Podawaj schłodzone.

Smacznego!









































Violet lemonade
0,5l
Ingredients:
  • 1/2 cup of wood violet flower
  • 1 cup boiling water
  • 2 heaped teaspoons of sugar
  •  juice of 1/2 lemon
  • Cold water (can be sparkling water)
Method:
1. Pour boiling water on flowers and set aside for about 15-20 minutes.
2. Strain the infusion and transfer to a bottle / jug.
3. Add sugar, lemon juice, mix thoroughly and top up with cold water.
4. Serve chilled.

Enjoy!



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...