wtorek, 17 marca 2020

Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane

Oto i jeden z moich ulubionych dni w roku, Dzień św. Patryka - patrona Irlandii, którą kocham szczerze, a w której jeszcze nigdy nie byłam.
Z okazji święta kraju, którego przewodnim kolorem jest mój ulubiony i najpiękniejszy - zielony - kolor nadziei, przygotowałam typowo irlandzką potrawę (w zeszłym roku było irlandzkie ciasto na piwie Guinness - klik tutaj).
Dziś w roli głównej Boxty, czyli placki ziemniaczane po irlandzku, które od naszych różnią się głównie tym, że ciasto jest mieszanką ziemniaków surowych i gotowanych.
Do tego mąka, mleko bądź maślanka, soda oczyszczona i właściwie koniec.
Są pyszne!
Puszyste i mięciutkie (powiedziałabym nawet, że lekko kremowe od ziemniaczanego puree), z zewnątrz otoczone lekko chrupiącą, wysmażoną warstwą.
Idąc w ślady jednego z moich ulubionych kucharzy, irlandczyka Donala Skehana, dodałam do placków posiekaną dymkę, wprowadzając tym samym klimat młodej wiosny i moc aromatu :)
Od siebie dodałam jeszcze jeden odcień zieleni w postaci podsmażonego z cebulką szpinaku i chrupiącą surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty, której połówka smuciła się w lodówce.
Zwieńczeniem całości niech będzie tradycyjny kleks dobrej śmietany i rzut świeżego, pachnącego szczypioru ♥
Chodźcie wszyscy zieloni i w innych kolorach, z kuflami Guinnessa i bez!
Poświętujmy, pocieszmy się trochę przy talerzach pełnych pyszności!
Wystarczy dla wszystkich :)




























Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane
Potrzebujesz:

  • 600g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
  • 500g surowych ziemniaków
  • 400 ml mleka
  • 3 cebulki dymki
  • 300g mąki
  • 1 małe jajko
  • 1,5 łyzeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku (ok. 1 łyżeczki)
  • olej do smażenia
  • śmietana i świeży szczypiorek do podania
Smażony szpinak
  • 1 opakowanie szpianku baby
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pierz do smaku
Coleslaw z czerwonej kapusty
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mocnego chrzanu
  • sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na 5min.
2. Bardzo dokładnie odciśnij z utartych ziemniaków soki.
3. Połącz tarte ziemniaki z ziemniaczanym puree i pozostałymi składnikami na Boxty - wymieszaj do uzyskania jednoliej masy.
4. Smaż placki na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron.
5. Podawaj z kleksem śmietany i posypane siekanym szczypiorkiem.

Smażony szpinak:
1. Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
2. Dodaj szpinak i duś pod przykryciem ok. 4min, aż liście zwiedną.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Coleslaw z czerwonej kapusty:
1. Kapustę cienko poszatkuj.
2. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Warzywa posól i wymieszaj - odstaw na 15min.
4. Połącz w miseczce śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny, zalej surówkę i wymieszaj.
5. Dopraw jeśli potrzeba.

Smacznego!








































Boxty - Irish potato pancakes

Ingredients:
  • 600g boiled and mashed potatoes
  • 500g raw potatoes
  • 400 ml milk
  • 3 spring onions
  • 300g flour
  • 1 small egg
  • 1.5 teaspoons of baking soda
  • salt and pepper to taste (approx. 1 teaspoon)
  • frying oil
  • cream and fresh chives to serve
Fried Spinach
  • 1 pack of baby spinach
  • 1 small onion
  • 1 clove of garlic
  • 1 tbsp oil
  • salt and pepper to taste
Red cabbage coleslaw
  • 1/2 small head of red cabbage
  • 1 carrot
  • 1/2 small red onion
  • 3 tablespoons of 18% cream
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 1 teaspoon of strong horseradish
  • salt to taste
Method:
1. Peel raw potatoes, grate on a coarse mesh, sprinkle with a pinch of salt, mix and leave to stand for 5 minutes.
2. Squeeze the juice from the grated potatoes very carefully.
3. Combine grated potatoes with mashed potatoes and other ingredients for Boxty - mix until uniform.
4. Fry the pancakes in hot fat on both sides.
5. Serve with a blot of cream and sprinkled with chopped chives.

Fried Spinach:
1. Fry chopped onion and garlic in oil.
2. Add spinach and simmer covered for about 4 minutes until the leaves fade.
3. Season to taste with salt and pepper.

Red cabbage coleslaw:
1. Chop the cabbage thinly.
2. Grate the carrot on a fine-mesh grater.
3. Salt and mix vegetables - leave to stand for 15 minutes.
4. Combine the cream with horseradish and lemon juice in a bowl, pour the salad and mix.
5. Season if needed.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...