niedziela, 21 marca 2021

Drożdżowe ptaszki malinowe - witaj Wiosno!

Od rana ptaki ćwierkały, że oto Wiosna już na serio, że dziś oficjalnie Pierwszy Dzień!
A potem zaczął padać śnieg i gwar cichł wraz z rosnącą warstwą białego puchu.
Pomyślałam wtedy, że patrzenie na wirujące płatki śniegu na tle drzew to dla mnie chyba jedno najprzyjemniejszych zajęć ale nie jedyne, bo obok jest jeszcze wiele przyjemnych rzeczy, a wśród nich praca z drożdżowym ciastem :)
Z racji zimowej aury, zaprosiłam Wiosnę do domu, żeby mogła przeczekać chłody, ogrzać się przy kuchennym stole, wypić filiżankę kawy i zagryźć to wszystko malinowymi bułeczkami w kształcie wiosennych, rozgadanych ptaszków.
Mięciutkie, aromatyczne, mieszczące się w dłoni i...zupełnie wegańskie!
Wyrosły przepięknie, ozłociły się w piekarniku wyjątkowo równo i przysiadły obok miseczki wypełnionej słodkim dżemem, który idealnie tu pasuje.
Na zewnątrz chrupiące i złociste, a w środku mięciutkie i lekkie jak obłoczki w kolorze wiosennego wschodu słońca.
Do tego wspomniana filiżanka aromatycznej kawy lub ulubionej herbaty i można rozkoszować się początkiem Kwitnącej Pory Roku, nawet gdy za oknem Zima nie pozbierała jeszcze wszystkich swoich manatków.
Takie ptasie bułeczki mogą być również pyszną ozdobą wielkanocnego stołu!
A jeśli macie ochotę przyrządzić je w słonej wersji, to dodajcie 1/2 łyżeczki soli więcej i zastąpcie maliny ulubionymi ziołami, a goździki ziarnami czarnego pieprzu i zajadajcie z przyjemnością! :)
Zagniatajcie drożdżowe, supłajcie ptaszki i niech dzieje się Wiosna!
























Drożdżowe bułeczki ptaszki z malinami - wegańskie!
na 10-12 sztuk
Potrzebujesz:

  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300g mąki pszennej
  • 125ml letniej wody
  • 40ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mrożonych malin
  • goździki na oczy
Sposób przyrządzenia:
1. W letniej wodzie dokładnie rozpuść drożdże, cukier i sól.
2. Do miski przesiej mąkę i wlej zaczyn drożdżowy - zacznij wyrabiać ciasto.
3. Dodaj olej i maliny i zagniataj całość do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta - przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 1h.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 10-12 równych części.
5. Z każdej części uformuj wałek i zapleć w supełek.
6. Z jednej końcówki supełka zrób główkę ptaszka i uformuj palcami dziubek i wbij goździki w miejsce oczu, drugi koniec supełka rozpłaszcz i zrób nacięcia nożyczkami - to będzie ogonek.
7. Układaj ptaszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20min do ponownego wyrośnięcia.
8. Piecz w 180*C przez 20min.

Smacznego!










































Birds yeast buns with raspberries - vegan!
for 10-12 pieces
Ingredients:
  • 20g of fresh yeast
  • 2 teaspoons of sugar
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 300g of wheat flour
  • 125ml of lukewarm water
  • 40ml of rapeseed oil
  • 2 tablespoons of frozen raspberries
  • cloves for the eyes
Method:
1. Dissolve yeast, sugar and salt thoroughly in lukewarm water.
2. Sift the flour into a bowl and pour the yeast leaven - start kneading the dough.
3. Add oil and raspberries and knead the whole dough until smooth - cover with a cloth and leave to rise in a warm place for 1 hour.
4. Knead the dough and divide it into 10-12 equal parts.
5. Make a roll from each part and make a knot.
6. Make a bird's head from one end of the knot and form a pin with your fingers and stick the cloves in the place of the eyes, flatten the other end of the knot and make cuts with scissors - this will be a tail.
7. Put the birds on a baking sheet lined with baking paper and set aside for 20 minutes to rise again.
8. Bake at 180 * C for 20 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...