środa, 10 marca 2021

Wspaniała pasta z pietruszki z rozmarynem

Pamiętam, jak kiedyś podczas jedzenia zupy bardzo często wybierałam z zupy jasnokremowe słupki albo krążki.
Trochę białokremowe, trochę przeźroczyste, średnio smakujące...
I może właśnie dlatego pietruszka jest mało docenionym warzywem w polskiej kuchni i chyba w ogóle w kulinariach, a przecież, to właśnie ona nadaje zupom i sosom głębszego smaku, to bez niej rosół ma nieco płytszy aromat i to ona w swojej prostej, białej istotce zawiera najwięcej umami :)
Dobrze przyrządzona może stać się przepysznym dodatkiem do obiadu, ciekawą przystawką, a nawet elementem deseru!
Tym razem jednak postanowiłam spróbować pietruszki pod postacią pasty do chleba, jako ich zdecydowana wielbicielka! :)
Opierajac się na pomyśle Michała z rozkoszny.pl i delikatnie modyfikując pod siebie, ukręciłam niezwykle pyszną pastę do kanapek z pietruszki, orzechów i igiełek rozmarynu, gdzieś w tle dodaje orzeźwenia cytrynowa skórka.
Myślę, że cały sekret pyszności tej pasty tkwi w mleku, w którym gotuje się pietruszka i która dzięki temu staje się łagodna w smaku i kremowa.
Ach! No i olej, który łączy smaki w całość i nadaje przyjemniej konsystencji ♥
Jeżeli zatem jesteście chcielibyście przywrócić pietruszkę w swoich kuchniach do łask, to ta pasta będzie idealna i z pewnością urozmaici Wam przedwiosenne śniadania :)
A może macie swoje sposoby na wykorzystanie korzenia pietruszki w kuchni? Dajcie znać w komentarzach!








































Pasta z pietruszki i orzechów z rozmarynem
Potrzebujesz:
  • 500g korzenia pietruszki
  • mleko zwierzęce lub roślinne
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 gałązki rozmarynu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Sposób przyrządzenia:
1. Pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Umieść pietruszkę w garnku, dodaj 1 gałązkę rozmarynu i zalej mlekiem do przykrycia pietruszki 0 gotuj do miękkości.
3. Ugotowaną pietruszkę wyjmij z mleka (zachowaj 1/2 szklanki mleka z gotowania), przełóż do blendera, dodaj czosnek, skórkę i sok z cytryny, igiełki pozostałego rozmarynu, orzechy i olej i zblenduj na pastę.
4. Stopniowo dodawaj mleka z gotowania, aż uzyskasz kremową konsystencję.
5. Dopraw do smaku sol i czarnym pieprzem.
6. Podawaj pastę skropioną dodatkową porcją oleju.

Smacznego!









































Parsley and nut paste with rosemary
Ingredients:
  • 500g of parsley root
  • regular milk or plant milk
  • 2 tablespoons of walnuts
  • 2 sprigs of rosemary
  • zest from 1/2 lemon
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1 large clove of garlic
  • salt and pepper to taste
  • 3 tablespoons of cold pressed rapeseed oil
Method:
1. Peel the parsley and cut into smaller pieces.
2. Place the parsley in a pot, add 1 sprig of rosemary and pour over the milk to cover the parsley, and cook until tender.
3. Remove the cooked parsley from the milk (save 1/2 cup of cooking milk), put into a blender, add garlic, zest and lemon juice, the remaining rosemary needles, nuts and oil and blend into a paste.
4. Gradually add cooking milk until it is creamy.
5. Season to taste with salt and black pepper.
6. Serve the paste drizzled with additional oil.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...