Pamiętam, jak kiedyś podczas jedzenia zupy bardzo często wybierałam z zupy jasnokremowe słupki albo krążki.
Trochę białokremowe, trochę przeźroczyste, średnio smakujące...
I może właśnie dlatego pietruszka jest mało docenionym warzywem w polskiej kuchni i chyba w ogóle w kulinariach, a przecież, to właśnie ona nadaje zupom i sosom głębszego smaku, to bez niej rosół ma nieco płytszy aromat i to ona w swojej prostej, białej istotce zawiera najwięcej umami :)
Dobrze przyrządzona może stać się przepysznym dodatkiem do obiadu, ciekawą przystawką, a nawet elementem deseru!
Tym razem jednak postanowiłam spróbować pietruszki pod postacią pasty do chleba, jako ich zdecydowana wielbicielka! :)
Opierajac się na pomyśle Michała z rozkoszny.pl i delikatnie modyfikując pod siebie, ukręciłam niezwykle pyszną pastę do kanapek z pietruszki, orzechów i igiełek rozmarynu, gdzieś w tle dodaje orzeźwenia cytrynowa skórka.
Myślę, że cały sekret pyszności tej pasty tkwi w mleku, w którym gotuje się pietruszka i która dzięki temu staje się łagodna w smaku i kremowa.
Ach! No i olej, który łączy smaki w całość i nadaje przyjemniej konsystencji ♥
Jeżeli zatem jesteście chcielibyście przywrócić pietruszkę w swoich kuchniach do łask, to ta pasta będzie idealna i z pewnością urozmaici Wam przedwiosenne śniadania :)
A może macie swoje sposoby na wykorzystanie korzenia pietruszki w kuchni? Dajcie znać w komentarzach!
Pasta z pietruszki i orzechów z rozmarynem
Potrzebujesz:
- 500g korzenia pietruszki
- mleko zwierzęce lub roślinne
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 gałązki rozmarynu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
4. Stopniowo dodawaj mleka z gotowania, aż uzyskasz kremową konsystencję.
6. Podawaj pastę skropioną dodatkową porcją oleju.
- 500g of parsley root
- regular milk or plant milk
- 2 tablespoons of walnuts
- 2 sprigs of rosemary
- zest from 1/2 lemon
- 1 teaspoon lemon juice
- 1 large clove of garlic
- salt and pepper to taste
- 3 tablespoons of cold pressed rapeseed oil
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz