środa, 7 kwietnia 2021

3 sposoby na przechowanie czosnku niedźwiedziego

Słyszeliście kiedyś o czosnku niedźwiedzim?
To sezonowy przysmak na Wyspach Brytyjskich, znany od zarania dziejów również wśród starożytnych Garmanów, którzy przypisywali mu cechy leku dobrego na wszystko.
W Polsce, choć roślina ta pojawia się już w marcu, a zbiory trwają do maja, wciąż niewiele się o niej słyszy i prawie nie widuje na targach, czy bazarkach.
Zachwycił mnie kiedyś ten liściasty czosnek, omamił soczystą zielenią i masą zdrowotnych właściwości, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, pomaga przy udtruwaniu, mocno wzmacnia odporność, chroni przed reumatyzmem i dodatkowo mam mnóstwo siarki, dzięki czemu działa antynowotworowo. 
Wspaniała, aromatyczna roślina pełna smaku i jadalna od łodygi po same kwiaty i owoce w kształcie zielonych perełek.
A skąd nazwa? Germańskie legendy głoszą, że było to pierwsze pożywienie niedźwiedzi po obudzieniu się z zimowego snu, które wzmniało je i dodawało energii :)
Zakupiłam okrąglutki kilogram świeżych liści tego dobra przez internet i nie mogłam się nadziwić, jaki jest lekki i wiosenny w smaku i jednocześnie tak charakterny plasując się gdzieś między świeżością szczypiorku i klasycznym, nieco łagodniejszym, czosnkowym szczypnięciem.
Jest przepyszny na surowo!
Można dodawać go do surówek i sałatek, zajadać na kanapkach, dodawać do zup, sosów, past kanapkowych, czy przyrządzić z nim wiosenną jajecznicę lub omleta albo upiec z nim przepyszny Irlandzki Chleb :)
Taki czosnek można też posiekać i zamrozić lub ususzyć i stosować jako przyprawę w kuchni.

Pysznymi sposobami na przechowanie tych wspaniałych liści jest wpakowanie ich do słoików!
Pesto? Czemu nie! Kiszone liście czosnku dodatkowo uzbrojone w probiotyki? Bardzo proszę! Pasta z solą idealna do sosów i zup? Oczywiście! :D
Jeżeli jesteście miłośnikami niedźwiedziego czosnku i macie ochotę zachować go na dłużej lub szukacie na niego pomysłów, przybywam dziś, żeby podzielić się z Wami trzema słoiczkowymi sposobami na te pachnące, wiosenne liście pełne dobra :)
Chodźcie, próbujcie, bo jest się czym zachwycić!

UWAGA:
Czosnek niedźwiedzi jest częściowo chroniony na terenie Polski. Nie wolno samodzielnie zrywać go w lasach (łatwo można pomylić go z trującymi liśćmi konwalii) ale można kupować od hodowców lub osób, które mają specjalne pozwolenie na jego zbiór. W sprzedaży są dostępne nasiona i sadzonki czosnku niedźwiedziego do samodzielnej hodowli. 






Pesto z czosnku niedźwiedziego
na 1 duży słoik lub 3 malutkie
Potrzebujesz:

  • 150g świeżych liści czosnku niedźwiedziego                      
  • 30g parmezanu
  • garść płatków migdałów
  • sól i pieprz do smaku
  • 80ml oliwy z oliwek / oleju rzepkowego
    tłoczonego na zimno
Sposób przyrządzenia:
1. Liście czosnku umyj bardzo dokładnie, odetnij białe łodyżki.
2. Zblenduj wszystkie składniki na pesto,
doprawiając do smaku solą i pieprzem.

- idealne do makaronów, sałatek i na kanapki. Można mrozić.

Smacznego!



Wild garlic pesto

for 1 large jar or 3 tiny ones
Ingredients:

  • 150g of fresh wild garlic leaves
  • 30g of Parmesan cheese
  • a handful of almond flakes
  • salt and pepper to taste
  • 80ml of olive oil / cold pressed rapeseed oil

Method:
1. Wash the garlic leaves very thoroughly, cut off the white stalks.
2. Blend all ingredients for the pesto, seasoning to taste with salt and pepper.

- perfect for pasta, salads and sandwiches. Can be stored in freezer.

Enjoy!


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kiszony czosnek niedźwiedzi                                              

Potrzebujesz:

  • świeże liście czosnku niedźwiedziego
  • ciepłą wodę
  • sól
Sposób przyrządzenia:
1. Liście czosnku (oraz kwiaty i pąki jeśli są) dokładnie umyj.
2. Układaj liście ciasno w słoikach (mogą być całe lib pokrojone na mniejsze kawałki).
3. Wodę podgrzejwaj z solą ( 1 łyżka soli na 1 litr wody) do całkowitego rozpuszczenia się soli i ciepłą zalewą (nie gorącą) wypełnij słoiki z liśćmi czosnku do całkowitego zakrycia liści, zostawiając przestrzeń między powierzchnią wody i wieczkiem słoika.
4. Dociśnij liście, aby uleciały pęcherzyki powietrza, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie.

- wspaniały dodatek do ciepłych mięs, desek serów, czy kanapek.

Smacznego!




Pickled wild garlic
Ingredients:
  • fresh wild garlic leaves                                           
  • warm water
  • salt
Method:
1. Wash garlic leaves (and flowers and buds if present) thoroughly.
2. Arrange the leaves tightly in jars (they can be whole or cut into smaller pieces).
3. Heat the water with salt (1 tablespoon of salt to 1 liter of water) until the salt is completely dissolved and with a warm (not hot) brine, fill the jars with garlic leaves completely covered, leaving a space between the surface of the water and the lid of the jar.
4. Press down on the leaves to let air bubbles out, spin them and set aside in a dark and cool place for 2 weeks.

- a great addition to roasted or fried meats, cheese boards or sandwiches.

Enjoy!



------------------------------------------------------------------------------------------------

Solony czosnek niedźwiedzi - pasta do słoików                             
Potrzebujesz:
  • 250g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 150ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek + do dolania
  • 30g soli nierafinowanej
  • sok z 1/2 cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyj i osusz.
2. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę.
3. Przełóż pastę do słoiczków i zalej wierzch oliwą, aby odciąć dopływ powietrza.
4. Najlepiej przechowywać w lodówce.

- świetne jako przyprawa do sosów i zup, czy gulaszy.

Smacznego!








Salted wild garlic - paste for jars
Ingredients:                                                                           
  • 250g of fresh wild garlic leaves
  • 150 ml of rapeseed oil or olive oil + add
  • 30g of unrefined salt
  • juice of 1/2 lemon 
Method:
1. Wild garlic leaves thoroughly wash and dry.
2. Blend all ingredients into a smooth paste.
3. Transfer the paste into the jars and pour olive oil over the top to cut off the air.
4. It is best to keep it in the refrigerator.

- great as a seasoning for sauces and soups or stews.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...