Lekkie jak chmurki i piękne jak ażurowe obrazki - to charakterystyczne cechy marokańskich naleśników baghrir.
W stronach, z których pochodzą są najczęściej podawane na śniadanie lub podwieczorek, a także na iftar, czyli pierwszy posiłek po zachodzie słońca w czasie muzułmańskiego postu ramadan.
Lekkie, słodkie i tradycyjnie polewane mieszanką miodu z masłem, który zachłannie wypełnia sobą każdą napotkaną w naleśniku dziurkę.
A tych tutaj nie brakuje!
Dojrzewające ciasto, wylane cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smażone tylko z jednej strony, pokrywa się z wierzchu tysiącem małych dziurek gotowych przyjąć każdy dodatkowy smak z zewnątrz :)
Wspaniale sprawdzą się tu wszelkie syropy i dżemy ale i odrobina czekolady ze świeżymi, sezonowymi owocami.
Te cienkie, lekkie naleśniki to pyszny pomysł na deser lub słodką przekąskę, którą można raczyć się w słoneczne dni czerwca i Pierwszy Dzień Lata (oraz każdy inny dzień roku) :)
Baghrir - marokańskie naleśniki
Potrzebujesz:
- 1 szklankę drobno mielonej semoliny
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczkę drożdży instant
- 1/2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do podania:
- 1 łyżeczka masła rozpuszczona z 1 łyżką miodu
- truskawki
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz wszystkie suche składniki oprócz proszku do pieczenia.
2. Dolej letnią wodę i dokładnie połącz na rzadkie ciasto, mieszając trzepaczką przez ok. 3-4min, aby ciasto się napowietrzyło - można użyć blendera.
3. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15-20min. do pojawienia się wielu bąbelków na powierzchni ciasta.
4. Do ciasta wmieszaj proszek do pieczenia - dokładnie wymieszaj / zblenduj i odstaw pod przykryciem na kolejne 15min.
5. Patelnię spryskaj tłuszczem lub rozpuść jego niewielką ilość i rozgrzej.
6. Smaż naleśniki wielkości pancake'ów, pamiętając, żeby nie rozsmarowywać ciasta i pozwolić mu się samemu rozlać - inaczej nie powstaną dziurki.
7. Smażyć z jednej stronu do momentu, aż powierzchnia naleśnika się zestali i nie będzie widać surowego ciasta.
8. Usmażone naleśniki przekładać na bawełnianą ściereczkę, żeby odparowały.
9. Podawać z masłem i miodem lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Baghrir - Moroccan pancakes
Ingredients:
- 1 cup of finely ground semolina
- 1/2 cup of wheat flour
- 1 teaspoon of instant yeast
- 1/2 tablespoon of sugar
- 1/3 teaspoon of salt
- 1 and 3/4 cups of lukewarm water
- 1 teaspoon of baking powder
To serve:
- 1 teaspoon of butter dissolved with 1 tablespoon of honey
- strawberries
Method:
1. In a bowl, combine all the dry ingredients except the baking powder.
2. Add lukewarm water and mix thoroughly to make the batter, stirring with a whisk for about 3-4 minutes, so that the dough becomes aired - you can also use a blender.
3. Put the batter, covered, in a warm place for 15-20 minutes until many bubbles appear on the surface of it.
4. Stir in the baking powder to the batter - mix thoroughly / blend and set aside, covered, for another 15 minutes.
5. Sprinkle the frying pan with fat or dissolve a little fat and heat it up.
6. Fry baghrir in a size of regular pancakes, remembering not to spread the dough on pan and let it spill on its own - otherwise there will be no holes.
7. Fry on one side until the surface of the pancake is solidified and the batter is no longer visible.
8. Place the fried pancakes on a cotton cloth so that they evaporate.
9. Serve with butter and honey or your favorite toppings.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz