środa, 8 czerwca 2022

Wiosenna tarta serowa z botwiną

Czas płynie przez palce, zabierając powoli wiosenną lekkość na drugą półkulę i robiąc nam wstęp do lata pierwszymi burzami w tym sezonie.
I kiedy za oknem wybrzmiewa deszczowa piosenka, w piekarniku rumieni się tarta końca wiosny.
Do orkiszowego spodu tuli się przesmażona botwinka we wszystkich odcieniach bordo i ciemnej zieleni listków.
Na wierzchu złoci się warstwa serowej rozkoszy z masą świeżych ziół i odrobiną szczypiącego w język chili, które przyjemnie wzbogaca smak młodych buraczków.
To pyszne danie, które świetnie sprawdzi się jako ciepła kolacja, prosty ale niecodzienny obiad i piknikowa przekąska.
Sycąca, łatwa i przepyszna tarta w wytrawnej wercji z pewnością zaskarbi sobie niejedno podniebienie w rytm dzwoniących o parapet deszczowych kropli.
Zanim lato na dobre rozgości się w przestrzeni z całym swoim bogactwem, warto zanurzyć się w smaki dojrzałej wiosny i zaserwować sobie tę pyszną tartę z otwinką i serami! :)

















Wiosenna tarta serowa z botwiną
Potrzebujesz:
Ciasto

  • 200g mąki orkiszowej / pszennej
  • 80g masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 szczypty soli

Botwinka

  • 1 pęczek botwiny
  • 2 cebule dymki (białe części) / mała biała cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła 
  • 1/3 łyzeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyzeczki suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Masa jajeczna z serem
  • 3 jaja
  • 200ml mleka
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki (zielona część)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 szczypty płatków chili / pieprz
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 plastry żółtego sera (u mnie Mimolette)
Sposób przyrządzenia:
Ciasto 
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto.
2. Wylep ciastem dno i boki formy, w której będziesz przygotowywać tartę i obficie ponakłówaj widelcem.

Botwinka:
1. Botwinę umyj i osusz.
2. Buraczki i dymkę pokrój w kostkę i posiekaj łodygi z liśćmi.
3. Podsmaż całość na maśle do miękkości łodyżek i cebuli i dopraw tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Odstaw do przestudzenia, a następnie wyłóż całość na surowy spód z ciasta.

Masa jajeczna z serem
1. Do miski wbij jaja i dokładnie wymieszaj z mlekiem i śmietanką na jednolitą masę.
2. Dodaj posiekane zioła i przyprawy.
3. Mozzarellę i ser żółty pokrój w kosteczkę i wmieszaj w masę jajeczną.
4. Wylej całóść na botwinkę ułożoną na cieście i delikatnie potrząśnij, aby masa wpłynęła między warzywa.
5. Piecz w 180*C przez 40-45min lub do momentu aż masa jajeczna przestanie byś płynna w środku.

Smacznego!










































Spring chard & cheese tart
Ingredients:
Crust
  • 200g of spelled / wheat flour
  • 80g of butter
  • 4 tablespoons of cold water
  • 2 pinches of salt
Chard
  • 1 bunch of chard / young beets
  • 2 spring onions (white parts) / small white onion
  • 1 tablespoon of clarified butter
  • 1/3 teaspoon of dried thyme
  • 1/2 teaspoon dried garlic
  • salt and pepper to taste
Egg mass with cheese
  • 3 eggs
  • 200ml of milk
  • 100ml of double cream 
  • 1 tablespoon chopped dill
  • 1 tablespoon of chopped flat parsley
  • 2 tablespoons chopped spring onion (green part)
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 3 pinches of chili flakes / pepper
  • 1 ball of mozzarella
  • 2 slices of cheese (I used Mimolette)
Method:
Crust
1. Using the given ingredients, knead a uniform dough with quick movements.
2. Tape the bottom and sides of the pan with the dough in which you will prepare the tart and prick it generously with a fork.

Chard:
1. Wash and dry the chard / young beets.
2. Dice the beetroots and spring onions and chop the beet stems with the leaves.
3. Fry everything on butter until the stems and onion are tender and season with thyme, garlic, salt and pepper.
4. Leave to cool, then put everything on the raw crust base.

Egg mass with cheese
1. Crack eggs into a bowl and mix thoroughly with milk and cream until smooth.
2. Add chopped herbs and spices.
3. Dice the mozzarella and cheese and stir into the egg mixture.
4. Pour it all on the beetroot on the dough and shake it gently so that the mass flows between the vegetables.
5. Bake at 180*C for 40-45 minutes or until the egg mass is no longer liquid inside.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...