Czas płynie przez palce, zabierając powoli wiosenną lekkość na drugą półkulę i robiąc nam wstęp do lata pierwszymi burzami w tym sezonie.
I kiedy za oknem wybrzmiewa deszczowa piosenka, w piekarniku rumieni się tarta końca wiosny.
Do orkiszowego spodu tuli się przesmażona botwinka we wszystkich odcieniach bordo i ciemnej zieleni listków.
Na wierzchu złoci się warstwa serowej rozkoszy z masą świeżych ziół i odrobiną szczypiącego w język chili, które przyjemnie wzbogaca smak młodych buraczków.
To pyszne danie, które świetnie sprawdzi się jako ciepła kolacja, prosty ale niecodzienny obiad i piknikowa przekąska.
Sycąca, łatwa i przepyszna tarta w wytrawnej wercji z pewnością zaskarbi sobie niejedno podniebienie w rytm dzwoniących o parapet deszczowych kropli.
Zanim lato na dobre rozgości się w przestrzeni z całym swoim bogactwem, warto zanurzyć się w smaki dojrzałej wiosny i zaserwować sobie tę pyszną tartę z otwinką i serami! :)
Wiosenna tarta serowa z botwiną
Potrzebujesz:
Ciasto
- 200g mąki orkiszowej / pszennej
- 80g masła
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 szczypty soli
Botwinka
- 1 pęczek botwiny
- 2 cebule dymki (białe części) / mała biała cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1/3 łyzeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyzeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 3 jaja
- 200ml mleka
- 100ml śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki (zielona część)
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 szczypty płatków chili / pieprz
- 1 kulka mozzarelli
- 2 plastry żółtego sera (u mnie Mimolette)
Ciasto
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto.
1. Botwinę umyj i osusz.
1. Do miski wbij jaja i dokładnie wymieszaj z mlekiem i śmietanką na jednolitą masę.
- 200g of spelled / wheat flour
- 80g of butter
- 4 tablespoons of cold water
- 2 pinches of salt
- 1 bunch of chard / young beets
- 2 spring onions (white parts) / small white onion
- 1 tablespoon of clarified butter
- 1/3 teaspoon of dried thyme
- 1/2 teaspoon dried garlic
- salt and pepper to taste
- 3 eggs
- 200ml of milk
- 100ml of double cream
- 1 tablespoon chopped dill
- 1 tablespoon of chopped flat parsley
- 2 tablespoons chopped spring onion (green part)
- 1/3 teaspoon of salt
- 3 pinches of chili flakes / pepper
- 1 ball of mozzarella
- 2 slices of cheese (I used Mimolette)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz