czwartek, 8 lutego 2024

Jabłkowe wianki z karmelem

Pozostając w klimacie lutowych słodkości zapraszam dziś na niezwykle uroczą i porstą przekąskę!
Poczciwe jabłka w cieście w nieco odmienionym wydaniu, dziś mogą zastąpić Wam pączka lub urozmaicić tłustoczwartkowy stół.
Cienkie paski maślanego francuskiego ciasta owinięte wokół soczystych plastrów jabłka to prosta droga do rozpływającego się w ustach małego co nieco :)
Do tego jeszcze chrupiąca posypka cynamonowa i rozpustne wstążki kremowego karmelu, który przyjemnie rozprowadza i łączy wszystkie smaki na podniebieniu.
Połączenie jabłek z karmelem, już się tu kiedyś pojawiło pod postacią słodkiej tarty (<- tutaj znajdziecie też przepis na domowy karmel) i wciąż uważam, że jest to jeden z pyszniejszych słodkich dueów.
A jeżeli macie ochotę jeszcze bardziej wynieść ten prosty i pyszny deser pod niebiosa, podajcie go z gałką waniliowych lodów, by zachwycić siebie i swoich bliskich, którzy z pewnością będą przyjemnie mrużyć oczy z pyszności :)























Jabłkowe wianki z karmelem
Potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 jabłka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • karmel (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:
1. Ciasto francuskie pokrój w cienkie paski, a jabłka w krążki o grubości 1 cm.
2. Wytnij gniazda nasienne, aby powstał okrągły otwór.
3. Każdy plasterek jabłka owiń paskami ciasta francuskiego, przechodząc przez dziurkę pośrodku.
4. Posyp każdy zawinięty krążek jabłka cukrem i cynamonem.
5. Piecz w temperaturze 200*C przez 25-30min.
6. Serwuj na ciepło lub zimne polane karmelem i z gałką lodów, jeśli chcesz.

Smacznego!
























Puff pastry apple rings
Ingredients:

  • 1 package of Puff Pastry
  • 2-3 Apples
  • 3 teaspoons sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • Carmel topping
Method:
1. Cut puff pastry into thin strips and apples into 1cm thick rings.
2. Core the apples to create a hole.
3. Wrap each apple slice with strips of puff pastry, passing through the hole in the middle.
4. Sprinkle each wrapped apple ring with sugar and cinnamon.
5. Bake at 200*C for 25-30min.
6. Serve warm or cold with caramel sauce and a dollop of ice cream if you want.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...