Pozostając w klimacie lutowych słodkości zapraszam dziś na niezwykle uroczą i porstą przekąskę!
Poczciwe jabłka w cieście w nieco odmienionym wydaniu, dziś mogą zastąpić Wam pączka lub urozmaicić tłustoczwartkowy stół.
Cienkie paski maślanego francuskiego ciasta owinięte wokół soczystych plastrów jabłka to prosta droga do rozpływającego się w ustach małego co nieco :)
Do tego jeszcze chrupiąca posypka cynamonowa i rozpustne wstążki kremowego karmelu, który przyjemnie rozprowadza i łączy wszystkie smaki na podniebieniu.
Połączenie jabłek z karmelem, już się tu kiedyś pojawiło pod postacią słodkiej tarty (<- tutaj znajdziecie też przepis na domowy karmel) i wciąż uważam, że jest to jeden z pyszniejszych słodkich dueów.
A jeżeli macie ochotę jeszcze bardziej wynieść ten prosty i pyszny deser pod niebiosa, podajcie go z gałką waniliowych lodów, by zachwycić siebie i swoich bliskich, którzy z pewnością będą przyjemnie mrużyć oczy z pyszności :)
Jabłkowe wianki z karmelem
Potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 jabłka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- karmel (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Ciasto francuskie pokrój w cienkie paski, a jabłka w krążki o grubości 1 cm.
2. Wytnij gniazda nasienne, aby powstał okrągły otwór.
3. Każdy plasterek jabłka owiń paskami ciasta francuskiego, przechodząc przez dziurkę pośrodku.
4. Posyp każdy zawinięty krążek jabłka cukrem i cynamonem.
5. Piecz w temperaturze 200*C przez 25-30min.
6. Serwuj na ciepło lub zimne polane karmelem i z gałką lodów, jeśli chcesz.
Smacznego!
Puff pastry apple rings
Ingredients:
- 1 package of Puff Pastry
- 2-3 Apples
- 3 teaspoons sugar
- 1 teaspoon cinnamon
- Carmel topping
1. Cut puff pastry into thin strips and apples into 1cm thick rings.
2. Core the apples to create a hole.
3. Wrap each apple slice with strips of puff pastry, passing through the hole in the middle.
4. Sprinkle each wrapped apple ring with sugar and cinnamon.
5. Bake at 200*C for 25-30min.
6. Serve warm or cold with caramel sauce and a dollop of ice cream if you want.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
dzieki! bardzo się cieszę! :)
Usuń