Mak, korzenne przyprawy i bakalie są wyznacznikami świątecznych wypieków i ciepłych potraw, jak na przykład makiełki, czy kutia.
Skorzystałam z tych dwóch ostatnich, łącząc w przepisie goździki z żurawiną.
Ciepło korzennych goździków, aromat pomarańczy, cierpko- słodki smak żurawin i delikatność białej czekolady sprawiają, że cała słodkość Świąt zostaje zamknięta w niewielkiej, mieszczącej się w dłoni, miękkiej i wilgotnej muffinie :)
Ogromnie Wam polecam, bo kiedy za oknem mroźno, dobrze rozgrzać się ciepłą kawą i zagryźć ją aromatyczną i słodziutką muffinką :)
Niech będzie ciepło i słodko zimą w naszych kuchniach! :D
Pomarańczowe muffiny z żurawiną i białą czekoladą
Potrzebujesz:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- szczyptę soli
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżeczki pomarańczowego pyłku [<- klik po przepis] lub kilka kropelek aromatu pomarańczowego
- 50g suszonej żurawiny
- 100g białej czekolady
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Sposób przyrządzenia:
1. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mleko, olej i zmiksuj.
2. Do całości dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli - zmiksuj.
3. Do masy dosyp pomarańczowego pyłku i mielonych goździków.
4. Żurawinę pokrój na nieco mniejsze kawałki, to samo zrób z białą czekoladą ( ok. 4 mniejsze kawałki z jednej czekoladowej kostki)
5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z ciastem.
6. Napełnij ciastem foremki do muffin i piecz przez ok. 20min w 180*C z termoobiegiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz