środa, 5 lipca 2023

Lipcowa sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami i fetą

Kiedy tylko pogoda na to pozwala, przeprowadzam się na balkon i spędzam tu większość czasu, jeśli akurat nie biegam gdzieś po lesie, łąkach, czy nie jestem w pracy.
Tu czytam, miziam pieska, goszczę przyajciół, leżę i zatapiam wzrok w chmury albo przybalkonowych drzew i jem, doprawiając dania ziołami prosto z doniczek :)
Dziś zapraszam Was na niezwykle letnią sałatkę, która dzięki niecodziennemu dodatkowi suszonych daktyli wynosi smaki letnich warzyw pod same niebiosa!
Po chrupiącej stronie znajdziecie ogórki gruntowe, którymi zajadam się w ilościach hurtowych, krągłe rzodkiewki, dymkę i młodą cukinię, a po drugiej stonie miski pyszni się najwspanialszy pieczony kalafior.
Pieczony kalafior to jest zupełnie nowy wymiar tego warzywa, który nagle nabiera złotych rumieńców i odkrywa przed nami całą swoją słodycz i lekko orzechowe nuty.
Do tego słodkie daktyle, słona feta lub ser z niebieską pleśnią i pełna garść świeżych ziół.
To sałatka pełna chrupkości, ciepłych i jednocześnie bardzo świeżych smaków, przełamanych wyjątkowo charakernymi słodko-słonymi nutami.
To młode lato w każdym kęsie przesiąknięte aromatem świeżych ziół, które jest naprawdę uzależniające.
Zatem jeśli jesteście takimi zwolennikami przełamanych słodyczą smaków, jak ja lub jesteście ciekawi, jak to wszystko razem gra, to chodźcie, szkoda nie zaserwować sobie takich rozkoszy lata! ♥







































Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami i fetą
Potrzebujesz:

  • 1 średni kalafior
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Sałatka:
  • 3 duże ogórki gruntowe
  • 4 duże rzodkiewki
  • 1/2 młodej cukini
  • 1 biała część cebuli dymki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie)
  • posiekana zielona część cebuli dymki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 5-6 suszonych daktyli bez pestki
  • 50g-60g sera feta / sera z niebieską pleśnią
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki.
2. Skrop oliwą, dopraw solą, czosnkiem i pieprzem i piecz w 180*C przez 20-25min. 

Sałatka:
1. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w półplasterki.
2. Umieść pokrojone warzywa w misce, dodaj posiekane zioła, sok z cytryny i oliwę i wymieszaj.
3. Daktyle drobno pokrój i pokrusz ser - dodaj do warzyw.
4. Dopraw sumakiem i solą jeśli chcesz.
5. Podawaj z pieczonym kalafiorem.

Smacznego!








































Baked cauliflower, dates and feta salad
Ingredients:
  • 1 medium cauliflower
  • salt and pepper to taste
  • 3 tablespoons of olive oil
  • 1/2 teaspoon garlic powder
Salad:
  • 3 large field cucumbers
  • 4 large radishes
  • 1/2 young zucchini
  • 1 white part of spring onion
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1/2 teaspoon sumac (optional)
  • chopped green part of spring onion
  • 1 tablespoon chopped fresh dill
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 5-6 dried pitted dates
  • 50-60g feta cheese / blue cheese
  • pinch of salt
  • 2 tablespoons of olive oil
Method:
1. Wash the cauliflower and divide it into florets.
2. Drizzle with olive oil, season with salt, garlic and pepper and bake at 180*C for 20-25 minutes.

Salad:
1. Wash all vegetables and cut into half slices.
2. Put the chopped vegetables in a bowl, add chopped herbs, lemon juice and olive oil and mix.
3. Finely chop the dates and crumble the cheese - add to the vegetables.
4. Season with sumac and salt if desired.
5. Serve with roasted cauliflower.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...