poniedziałek, 29 maja 2023

Herbaciane kule

Czekoladowe kule wypełnione piankami marshmallow lub dodatkową porcją kakao to znany zimowy pomysł na słodki napój i uroczy własnoręcznie wykonany upominek.
Przychodzę dziś z podobnym pomysłem na herbaciane kule z miodowego karmelu, które mozecie wypełnić ulubionymi herbatami lum mieszanką kwiatów i ziół :)
Wpadłam na takie słodkie kule gdzieś w internetowych przestrzeniach i od razu się nimi zauroczyłam!
Rzeczywistość jednak okazała się bardziej lepka, niż zakładałam, bo karmel bywa wymagający, szczególnie ten na bazie miodu.
Zachęcam jednak do spróbowania, bo zabawy przy tym też jest sporo i efekt, który wspaniale wpisuje się w wiosenne klimaty! :D
Dodam jedynie, że najlepiej składać kule, gdy są mocno schłodzone i przechowywać je w lodówce, wtedy najdłużej utrzymają swój kształt.
A w zależności o wielkości form, jakich użyjecie, będą świetnymi porcjami na szklankę (malutkie) lub na dzbanek (duża), bo trzeba pamiętać, że karmelowa otoczka jest naprawdę słodka.







































Herbaciane kule z miodowego karmelu
Potrzebujesz:
  • sylikonowe formy w kształcie półkuli
Miodowy karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka jasnego miodu
  • 1 łyżka wody
Do tego:
  • ulubione herbaty, suszone kwiaty jadalne lub zioła
Sposób przyrządzenia:
1. Miód, cukier i wodę umieść w garnku z grubym dnem i podgrzewaj do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści, a całość lekko zgęstnieje.
2. Gorącym krmelem posmaruj wnętrze form silikonowych 3 razy tak, aby skorupka nie była zbyt cienka.
3. Włóż formy z karmelem do lodówki na minimum 2h.
4. Wyjmij delikatnie zimne półkule z form, wypełnij jedną połówkę wybraną herbatą / ziołami i zamknij drugą półkulą, zlepiajac brzegi (mozesz je wyrównać, przykładając krawędzie półkuli do gorącego naczynia).
5. Gotowe kule przechowuj w lodówce.
6. Przygotowanie herbaty: kulę umieść w szklance / dzbanku i zalej wrzątkiem.

Smacznego!







































Honey caramel tea bombs
What you need:
  • hemispherical silicone moulds
Honey Caramel:
  • 1/2 cup of sugar
  • 1 heaping tablespoon of light honey
  • 1 tablespoon of water
Additionally:
  • favorite teas, dried edible flowers or herbs
Method:
1. Place the honey, sugar and water in a pot with a thick bottom and heat until the sugar dissolves completely and the whole thing thickens slightly.
2. Brush the inside of the silicone molds with the hot cream 3 times so that the crust is not too thin.
3. Put the molds with caramel in the fridge for at least 2 hours.
4. Gently remove the cold hemispheres from the molds, fill one half with the selected tea / herbs and close with the other hemisphere, gluing the edges together (you can even them out by putting the edges of the hemisphere to the hot dish).
5. Store ready balls in the fridge.
6. Preparation of tea: place the ball in a glass / jug and pour boiling water over it.

Enjoy!




sobota, 13 maja 2023

Pieczone rzodkiewki w maśle miso

Pieczone rzodkiewki jadłam już wcześniej, chociaż długo nie mogłam przekonać się do tego pomysłu, by wrzucić do piekarnika te chrupiące, różowe warzywa.
Efekt jednak pozytywnie mnie zaskoczył wciąż jędrnymi i chrupiącymi warzywami z dodatkową porcją soczystości.
Dzielę się dziś zatem pomysłem na rzodkiewki pieczone na azjatycką nutę, bo w maśle z miso.
Jeśli lubicie tę pastę z soi i jej słony posmak, koniecznie spróbujcie tej wiosennej przekąski!
Pieczone rzodkiewki będą świetną przystawką do obiadu, do śniadaniowych grzanek z jajkiem na miękko lub twarożkiem lub jako ciekawostka na stole pełnych grillowanych pyszności, w końcu grillowy sezon w pełni otwarty :)
A zatem, jeśli macie ochotę na soczyście chrupiącą, ciepłą przekąskę z nutą azjatyckiej wiosny podszytej maślanym zapachem, zapraszam do krojenia rzodkiewek! :D 








































Pieczone rzodkiewki w maśle miso
Potrzebujesz:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
Sposób przyrządzenia:
1. Rzodkiewki umyj i przekrój na pół.
2. Skrop olejem i obficie oprósz pieprzem.
3. Ułóż rzodkiewki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia białą stroną do dołu.
4. Piecz w 200*C przez 15min.
5. Masło połącz dokładnie z pastą miso.
6. Wyjmij rzodkiewki z piekarnika i równomiernie rozłóż masło miso (jeśli chcesz, możesz dodać skopione olejem liście rzodkiewki) i zapiecz całość przez kolejne 5min.

Smacznego!







































Miso butter baked radishes
Ingredients:
  • 2 bunches of radishes
  • 1 tablespoon of oil
  • ground pepper
  • 1 tablespoon of butter
  • 1 tbsp white miso paste
Method:
1. Wash the radishes and cut them in half.
2. Drizzle with oil and sprinkle generously with pepper.
3. Place the radishes on a baking tray lined with baking paper, white side down.
4. Bake at 200*C for 15 minutes.
5. Mix the butter thoroughly with the miso paste.
6. Remove the radishes from the oven and spread the miso butter evenly (if you want, you can add a little oiled radish leaves) and bake the whole thing for another 5 minutes.

Enjoy!



środa, 10 maja 2023

Z ŁĄKI NA TALERZ: Spring rolls z bratkami i tuńczykiem

Od dawna chciałam mieć tyle jadalnych kwiatów pod ręką, by móc zrolować iście wiosenne spring rollsy :)
W tym roku się udało!
Balkon obsadzony bratkami w kolorze indygo i tymi mniejszymi fioletowo-żółtymi.
Układam delikatne kwiaty na delikantym woalu ryżowego papieru.
To już wygląda przepięknie!
Jednak sercem tych delikatnych zawiniątek jest pikantna sałatka z tuńczyka, która gnieździ się w spring rollsach między wiosennymi warzywami, które nadają spring rollsom chrupkości :)
Cukinia, ogórek, rzodkiewka i kilka świeżych liści szpinaku pysznie komponują się z sałatką, bratkami i lekkim dresingiem sojowym, który wprowadza azjatycki twist.
Proste, pyszne i lekkie danie pełne świeżości i wiosny w każdym kęsie i w uroczym wydaniu, łapiącym wzrok wszystkich siedzących przy stole :)
Mnóstwo tekstur i jeszcze więcej smaku!
Zaserwujcie sobie kilka tych smakowitych pięknotek i zatopcie sie w wiosennej świeżości ♥
A jeśli jesteści wielbicielami tych ryżowych przekąsek, to koniecznie rzućcie okiem na wege spring rolls z sosem orzechowym i summer rolls z kurczakiem i szparagami :)








































Spring rolls z bratkami i tuńczykiem
Potrzebujesz:
  • 1 puszkę tuńczyka
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki sosu sriracha (lub więcej)
  • 1/2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Do tego:
  • papier ryżowy
  • duży talerz z wodą
  • mała cukinia
  • ogórki gruntowe
  • rzodkiewki
  • świeży szpinak
  • kwiaty bratka
Sos:
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • biały sezam
Sposób przyrządzenia:
1. Tuńczyka z puszki odsącz i połącz dokładnie z posotałymi składnikami sałatki.
2. Warzywa umyj i pokrój w zapałki (ilość według uznania), ogórki i cukinię najlepiej tej samej długości.
3. Namaczaj pojedynczo arkusze papieru ryżowego według instrukcji na opakowaniu i układaj na środku po kilka kwiatów i przykryj je liśćmi szpinaku, następnie układaj paski ogórka, porcję sałatki z tuńczyka ok. 2 łyżeczek, a na wierzchu cukinię z rzodkiewką.
6. Zwijaj rollsy nakładając dolną część ciasta na warzywa, następnie zawijając jego boczne części do środka i dalej rolując do końca.
7. Podawaj z sosem.

Sos:
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Smacznego!










































Spring rolls with pansies and tuna salad
Ingredients:
  • 1 can of tuna
  • 2 tablespoons of canned corn
  • 1/2 teaspoon sriracha sauce (or more)
  • 1/2 tbsp mayonnaise
  • 1 tablespoon chopped chives
Additionally:
  • Rice paper
  • a large plate of water
  • small zucchini
  • field cucumbers
  • radishes
  • fresh spinach
  • flowers of pansy 
Sauce:
  • 1 teaspoon of lemon juice
  • 2 tablespoons of soy sauce
  • 1/3 teaspoon of sugar
  • white sesame
Method:
1. Drain the canned tuna and mix thoroughly with the other salad ingredients.
2. Wash the vegetables and cut into julienne (amount at your discretion), cucumbers and zucchini, preferably of the same length.
3. Soak the rice paper sheets one at a time according to the instructions on the package and put a few flowers in the middle and cover them with spinach leaves, then put cucumber julienne, a portion of tuna salad about 2 teaspoons, and on top the zucchini with radishes.
6. Roll up the rolls by putting the bottom part of the rice paper on the vegetables, then folding its side parts inwards and rolling until the end.
7. Serve with the sauce.

Sauce:
1. Combine all ingredients.

Enjoy!




wtorek, 2 maja 2023

Wytrawny sernik z czosnkiem niedźwiedzim

Wyobraź sobie soczyście zielony ogród.
Trawa jest już całkiem bujna, tu i ówdzie rozświetlona kolorowymi kielichami tulipanów, a powietrze jest przesycone zapachem kwitnących drzew.
Ciepłe powietrze muska policzki i łaskocze w nos wiosenne słońce, prześwitując przez coraz większe nadrzewne liście.
Idealny czas i miejsce na biesiadowanie pełne sezonowych pyszności, takich jak zielony, wytrawny sernik z czosnkiem niedźwiedzim.
Pod gołym niebem wszystko smakuje lepiej ♥
Na maślanym spodzie z krakersów ląduje gruba warstwa kremowej masy serowej przesyconej zielonymi liśćmi niedźwiedziego czosnku.
Właściwie nic więcej nie trzeba poza odrobiną soli, pieprzu i tymianku do smaku i śmietanki dla konsystencji ale dorzućmy jeszcze soczyste kawałeczki cukinii doprawionej pieprzem i skórką z cytryny, które dodadzą sernikowi kolejną teksturę i warstwę smaku pysznie współgrającą z zieloną masą.
To pyszna i niecodzienna wytrawna przekąska na zimno, która sprawdzi się na codzienne urozmaicenie menu, jak i na przyjęcie z najbliższymi :)
I niech Maj płynie zielono ♥






















Sernik z czosnkiem niedźwiedzim
Na małą tortownicę 16cm
Potrzebujesz
Na spód:

  • 100g krakersów 
  • 40g masła

Masa serowa:

  • 500g twarogu
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 150g czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 3/4 - 1 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • Sól i pieprz

Cukinia:

  • 1/2 niedużej cukinii
  • biała część cebuli dymki
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • szczypior do posypania

Sposób przyrządzenia:
1. Krakersy zmiksuj lub pokrusz na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem do konsystencji mokrego piasku.
2. Dno tortownicy wyłóż krakersową masą - dokładnie wyrównaj i dociśnij np.: przy pomocy dna szklanki.
3. Włóż do lodówki na 20min.

Masa serowa:
1. Twaróg ze śmietanką i czosnkiem niedźwiedzim umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na jednolitą masę.
2. W ciepłej wodzie rozpuść żelatynę.
3. Do masy serowej dodaj miód i przyprawy i ponownie zmiksuj.
4. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, zmiksuj całość i wyłóż na schłodzony spód z krakersów
5. Wstaw do lodówki na min. 3h lub na całą noc.
6. Przed podaniem wyłóż na sernik smażoną cukinię i posyp szczypiorkiem oraz jadalnymi kwiatami (opcjonalnie).

Cukinia:
1. Cukinię pokrój w drobną kostkę razem z dymką.
2. Podsmażaj do miękkości z pieprzem i skórką z cytryny.
3. Odstaw do ostudzenia.

Smacznego!























Wild garlic cheesecake
For 16cm cake tin
Ingredients:
For the bottom:

  • 100g of crackers
  • 40g of butter

Cheese mass:

  • 500g of cottage cheese
  • 5 tablespoons of sweet cream
  • 150 g wild garlic
  • 1/2 teaspoon thyme
  • 1/2 teaspoon of honey
  • 3/4 - 1 teaspoon of gelatin
  • 3 tablespoons of warm water
  • Salt and pepper

Zucchini:

  • 1/2 small zucchini
  • white part of spring onion
  • 1/2 teaspoon grated lemon zest
  • pepper
  • 1 tablespoon of oil
  • scallions for sprinkling

Method:
1. Grind or crush the crackers into powder and mix with melted butter to the consistency of wet sand.
2. Line the bottom of the springform pan with the cracker mass - carefully align and press it, e.g. with the bottom of the glass.
3. Put in the fridge for 20 minutes.

Curd:
1. Place the cottage cheese with cream and bear's garlic in a food processor and mix until homogeneous.
2. Dissolve gelatin in warm water.
3. Add honey and spices to the cheese mass and mix again.
4. Add the dissolved gelatine, mix everything and put it on the chilled base of crackers
5. Put in the fridge for min. 3 hours or all night.
6. Before serving, top the cheesecake with fried zucchini and sprinkle with chives and edible flowers (optional).

Zucchini:
1. Cut the zucchini into small cubes together with the spring onions.
2. Sauté until soft with pepper and lemon zest.
3. Leave to cool.

Enjoy!




sobota, 29 kwietnia 2023

Chrupiące roladki z fetą i tymiankowym miodem z pieprzem

Chodzą słuchy, że majówkowa aura ma sprzyjać przebywaniu pod chmurką!
A zatem przychodzę dziś ze wspaniałą przekąską, która sprawdzi się na majowe pikniki, w niedługą trasę lub jako pyszna propozycja obok grillowanych pyszności, których z pewnością nie zabraknie w długi weekend ;)
W złocistych ramionach ciasta filo kryje się niezwykle aromatyczne nadzienie z sera feta z dodatkiem pokaźnej ilości koperku.
Do tego jeszcze czosnek dla podbicia smaków i dodatkowa porcja zieleni pod postacią liści rzodkiewki ale świeży szpinak sprawdzi się tu tak samo dobrze.
Gdy roladki złocą się w piekarniku, podgrzewam jeszcze miód z masłem, sporą ilością pieprzu i tymianku.
Złoty sos do maczania złotych roladek w złotych promieniach majowego słońca - czy to nie brzmi wspaniale? :)
Proste i szybkie roladki wypełnione słonym nadzieniem i zrównoważone słodkim sosem z charakternym szczypnięciem w język i cytrynowym tłem z pewnością zaskarbią sobie niejedno podniebienie :)
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, eksplodujące smakiem z każdym kolejnym kęsem.
A jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami połączenia fety z czymś słodkim, sprawdźcie koniecznie ten mus z fety z miodem chili i jego wakacyjną, ziołową wersję z truskawkami balsamico!
Kruszcie fetę i zwijajcie roladki, czas jeszcze bardziej umilić sobie długi weekend ♥








































Roladki z ciasta filo z fetą i sosem miodowym
Potrzebujesz:

  • 5 arkuszy ciasta filo
  • 270g sera feta lub sałatkowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • liście z 4 rzodkiewek / garść świeżych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • olej do smarowania ciasta
Miodowy sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku (suszony lub świeży)
Sposób przyrządzenia:
1. Posiekaj drobno czosnek i liście rzodkiewki/ szpinaku i wrzuć do miski razem z posiekanym koperkiem.
2. Dodaj pokruszoną fetę i śmietankę - dokładnie połącz, rozgniatając widelcem do uzyskania jednolitej masy.
3. Każdy z arkuszy ciasta przetnij na pół w poprzek.
4. Krawędzie ciasta posmaruj niewielką ilością oleju i wzdłuż krótszego boku ułóż 1 łyżkę nadzienia z fety.
5. Zwijaj roladki jak sajgonki lub gołąbki, tak aby zamknąć boki roladek.
6. Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200*C przez 20min. aż będą złote i chrupiące.
7. Serwuj od razu z sosem miodowym.

Miodowy sos:
1. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj do momentu, aż wszystko się połączy.

Smacznego!









































Filo pastry rolls with feta cheese&dill and honey sauce
Ingredients:
  • 5 sheets of filo pastry
  • 270g feta cheese
  • 2 tbsp chopped dill
  • leaves from 4 radishes / a handful of fresh spinach leaves
  • 1 clove of garlic
  • 4 tablespoons of heavy cream
  • oil for greasing the pastry
Honey Sauce:
  • 2 tablespoons of honey
  • 1/2 teaspoon of butter
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1 teaspoon of black ground pepper
  • 1/2 teaspoon thyme (dried or fresh)
Method:
1. Finely chop the garlic and radish/spinach leaves and add to the bowl along with the chopped dill.
2. Add crumbled feta and cream - combine thoroughly, crushing with a fork until a uniform mass is obtained.
3. Cut each sheet of filo in half crosswise.
4. Brush the edges of the pastry with a little oil and put 1 tablespoon of feta filling along the short side.
5. Roll the rolls like spring rolls or cabbage rolls to close the sides of the rolls.
6. Place the rolls on a baking tray lined with baking paper and bake at 200*C for 20 minutes until they are golden and crispy.
7. Serve immediately with honey sauce.

Honey Sauce:
1. Place all ingredients in a saucepan and heat until everything is combined.

Enjoy!




wtorek, 25 kwietnia 2023

Z ŁĄKI NA TALERZ: Miodowe bułeczki scones z forsycją

Nareszcie wiosna wykluła się w całej swej okazałości!
Ciepłe promienie słońca, lekki wiatr, zapach ożywionej ziemi, zielony woal maleńkich listków na drzewach ♥
Co prawda fiołkowy sezon przeminął ale jest jeszcze ona!
Soczyście żółta i pełna pierwszych promieni wiosennego słońca - forsycja.
Wystąpiła już tu pod postacią galaretki na winie, wiosennego octu, czy lekkiej herbatki oraz kilku dekoracyjnych aranżacjach.
Tym razem wmieszałam te radosne, rozgwieżdżone kwiaty w miodowe bułeczki scones na maślance i tak powstała pierwsza słodka i dzika przekąska w tym roku :)
Ciężkie, a jednocześnie wiele w nich miękkości i puszystości, pyszne gdy wciąż lekko ciepłe i na zimno.
Dzięki dodatkowi maślanki zachowują świeżość nawet do 3 dni, chociaż prawdopodobnie znikną dużo szybciej ;)
Wypełnione złocistością i wiosennym słońcem po same brzegi wspaniale smakują z odrobiną masła i ulubionym dżemem lub dodatkową porcją miodu, pszczelego pyłku i świeżą forsycją.
Idealne na pikniki, na drugie śniadanie, czy pierwsze dni spędzone na działce.
Prosta miodowa rozkosz mieszcząca się w dłoni już czeka, by rozpieścić Wasze podniebienia :)








































Miodowe bułeczki scones z kwiatami forsycji
Potrzebujesz:
  • 160g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 6 łyżek masła
  • 90ml maślanki
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego
  • 2-3 łyżki kwiatów forsycji
Sposób przyrządzenia:
1. W dużej misce połącz mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło i zagnieć jak kruszonkę.
3. Dodaj jajko, miód i maślankę - zagnieć ciasto.
4. Delikatnie wmieszaj kwiaty forsycji i pyłek pszczeli.
5. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na kwadrat o grubości 1,5cm.
6. Wykrawaj bułeczki szklanką o ostryk krawędziach lub ostrą foremką i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Posmaruj bułeczki z wierzchu mlekiem.
8. Piecz w 180*C przez 20-22min.

Smacznego!









































Honey scones with forsythia flowers
Ingredients:
  • 160 g of wheat flour
  • 1 heaped teaspoon of sugar
  • 1 tablespoon of honey
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 2 pinches of salt
  • 6 tablespoons of butter
  • 90ml buttermilk
  • 1 small egg
  • 1 teaspoon of bee pollen
  • 2-3 tablespoons of forsythia flowers
Method:
1. In a large bowl, combine flour with sugar, salt and baking powder.
2. Add the butter and knead like a crumble.
3. Add the egg, honey and buttermilk - knead the dough.
4. Gently mix in the forsythia flowers and bee pollen.
5. Transfer the dough to a floured surface and roll it out into a 1.5 cm thick square.
6. Use a sharp-edged glass or a sharp cookie cutter to cut out the buns and place them on a baking tray lined with baking paper.
7. Brush the buns with milk on top.
8. Bake at 180*C for 20-22 minutes.

Enjoy!




czwartek, 6 kwietnia 2023

Ciasteczka z orange curd i pikantną posypką z hibiskusa

Nie wiem, czy w tym sezonie wiosna jest naprawdę wyjątkowo chłodna, czy mimo mojego uwielbienia do śniegu, tak bardzo tęskni mi się już do ciepłego powietrza, większej ilości słońca i mniejszej ilości ubrań.
Dlatego na tegoroczny Wielkanocny stół stawiam talerz pełen maleńkich słoneczek.
W podstawie kruche ciastko trzymajace w objęciach aksamitny krem z pomarańczy - orange curd - który rozświetla najbardziej pochmurne wiosenne dni.
I właściwie można by na tym zakończyć ale żeby nie było za słodko, a bardziej odświętnie, każde ciastko zostaje przyozdobione bordową broszką, która zupełnie zmnienia charakter tych jasnych maluchów.
Niepozornie wyglądająca posypka kryje w sobie całe pokłady wyrazistych smaków.
Są tu kwaśne i lekko owocowe kwiaty suszonego hibiskusa, szaleńczo szczypiący w język pieprz cayenne i przełamująca smaki sól, a wszystko połączone odrobiną cukru.
To połączenie może wydawać się mocno zaskakujące i zbyt mocne w smaku ale w zestawieniu ze słodkim ciastkiem i jeszcze słodszym kremem dodaje całości zaskakującego twista, który pobudza kubeczki smakowe i nie pozwoli im się nudzić ;)
Wypełniłam ciasteczka pomarańczowym kremem curd robionym dokładnie tak, jak klasyczny lemon curd, który będzie pasował do ciasteczek równie dobrze.
Jeśli macie ochotę rozświetlić wielkanocne i wiosenne stoły rozpływającą sie w ustach słodyczą, a potem rozpuszczające serca, koniecznie wypróbujcie ciasteczka z orange curd i pikantną posypką ♥









































Ciasteczka z orange curd z pikantną posypką z hibiskusa
na ok. 15 szt
Potrzebujesz:
Kruche ciasteczka
  • 85g masła
  • 1 jajko
  • 40g cukru
  • 220g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Orange curd:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 140g cukru
  • 60g masła
  • otarta skórka i sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny / 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Pikantna posypka:
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki zmielonego suszonego hibiskusa
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli morskiej / różowej
Sposób przyrządzenia
Ciastka:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20min.
3. Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rób wgłębienia po środku przy pomocy kciuka lub niewielkiej miarki / dna małego kieliszka.
4. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do ieczenia i piecz w 180*C przez 8-10min.
5. Upieczone ciasteczka wyjmij i w jeszcze gorących ponownie zrób wgłębienia, żeby je utrwalić - odsaw do całkowitego wystudzenia.
6. Gdy ciasteczka wystygną, wypełnij wgłębienia kremem pomarańczowym i oprósz pikantną posypką.

Orange curd:
1. W niedużym garnuszku roztrzep jajka z żółtkami i cukrem do połączenia.
2. Do jajecznej mieszaniny dodaj sok i skórkę otartą z cytryn.
3. Całość podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając do zgęstnienia.
4. Gęsty krem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się grudek.
5. Do gładkiego kremu dodaj masło i dokładnie połącz.
6. Przelej do wyparzonego słoiczka i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Pikantna posypka:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Smacznego!







































Orange curd cookies with a spicy hibiscus sprinkle
for approx. 15 pcs
Ingredients:
Cookies
  • 85g of butter
  • 1 egg
  • 40g of sugar
  • 220g of flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • pinch of salt
Orange curd:
  • 2 eggs
  • 2 yolks
  • 140g of sugar
  • 60g of butter
  • zest and juice of 2 oranges
  • 1 tablespoon lemon juice / 1/3 teaspoon citric acid
Spicy Sprinkle:
  • 1 tablespoon of sugar
  • 2 tbsp ground dried hibiscus
  • 1/2 teaspoon cayenne pepper
  • 1 teaspoon sea/pink salt
Method:
Cookies
1. Knead smooth and elastic dough with quick movements.
2. Form a ball, wrap in cling film and put in the fridge for 20 minutes.
3. Form the chilled dough into walnut-sized balls and make indentations in the center with your thumb or a small measuring cup / the bottom of a small glass.
4. Put the cookies on a baking tray lined with baking paper and bake at 180*C for 8-10 minutes.
5. Take out the baked cookies and make indentations in the still hot ones to fix them - set aside to cool completely.
6. When the cookies are cool, fill the indentations with orange cream and sprinkle with spicy sprinkles.

Orange curd:
1. In a small pot, beat eggs with yolks and sugar until combined.
2. Add lemon and orange juice and zest to the egg mixture.
3. Heat the mixture over low heat, stirring constantly until it thickens.
4. Rub the thick cream through a sieve to get rid of lumps.
5. Add the butter to the smooth cream and mix thoroughly.
6. Pour into a sterilized jar and leave to cool completely.

Spicy Sprinkle:
1. Mix all ingredients together.

Enjoy!




wtorek, 4 kwietnia 2023

Biała kiełbaska w musztardzie i miodzie z jabłkami

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami to klasyka na wielkanocnym stole moich dziadków, u których zawsze spędzałam święta.
To też jedno z bardziej aromatycznych wspomnień, które mam w głowie, kiedy myślę o rodzinnej Wielkanocy :)
Dziś stawiam na stole swoją wersję tych pysznych kiełbasek i już na wstępie ogromnie zachęcam do ich wypróbowania, bo bogaty smak tego dania na pewno znajdzie swoich zwolenników!
Tu w podstawie złoci się karmelizowana cebula z czosnkiem, a między nimi radośnie hasają kuleczki gorczycy z musztardy francuskiej.
Na koniec jeszcze odrobina płynnego miodowego złota, soczyste jabłka i tymianek, który łączy wszystkie smaki w harmonijną całość.
W tej pysznej, aromatycznej mieszance kąpią się białe kiełbaski.
Chłoną słodkie smaki i oddają do sosu odrobinę swojej wytrawności - wymiana idealna!
Ja użyłam cienkich kiełbasek, bo takie wolę ale oczywiście możecie użyć tych w klasycznym rozmiarze :)
Proste danie, które zachwyca na wielu poziomach i wspaniale wpisuje się w wielkanocne menu :)























Biała kiełbaska w musztardzie i miodzie z jabłkami
Potrzebujesz:

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka łagodnego miodu 
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • ok. 400-500g białej parzonej kiełbasy
  • 1/3 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Na oleju podsmaż na złoto pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek.
2. Dodaj musztardę oraz miód, dopraw solą i sporą ilością pieprzu.
3. Jabłko umyj i pokrój w wąskie cząstki (np. na 10 lub więcej części) i dodaj na patelnię razem z kiełbasą, a całość oprósz tymiankiem.
4. Podlej całość wodą i duś pod przykryciem przez ok 5-7min na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa będzie gorąca, a jabłka nieco zmiękną.
5. Posyp natką pieptruszki i podawaj od razu.

Smacznego!
























White sausage in mustard and honey with apples
Ingredients:

  • 2 medium onions
  • 3 cloves of garlic
  • 3 tablespoons of oil
  • 2 heaped teaspoons of Whole grain mustard
  • 1 teaspoon of mild honey
  • 1 large apple
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • approx. 400-500g of white sausage
  • 1/3 cup of water
  • salt and pepper to taste
  • flatleaf parsley

Method:
1. Fry the sliced onion and chopped garlic in oil until golden.
2. Add mustard and honey, season with salt and plenty of pepper.
3. Wash the apple and cut it into narrow pieces (e.g. into 10 or more parts) and add to the pan along with the sausage, and sprinkle everything with thyme.
4. Pour water over everything and simmer covered for about 5-7 minutes over medium heat until the sausage is hot and the apples are slightly soft.
5. Sprinkle with parsley and serve right away.

Enjoy!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...