Delikatny, czosnkowy kurczak, jędrne zielenią ostatnie drobne szparagi i garść świeżych i chrupiących warzyw.
Całość owinięta mlecznym woalem z ryżowego papieru.
Dla dodatkowego smaku i powiewu lata dokładam do każdej rolki świeże liście bazylii, która w tym roku wspaniale trzyma się w balkonowej donicy.
Chłodne i pysznie pożywne danie, które przyjemnie koi rozgrzane podnebienie i zachwyca różnorodnością tekstur i smakiem, który jest pysznie podbijany słono-słodkim sosem teriyaki, pyszniącym się w miseczce obok.
Świeże smaki, lekkość i soczyste kolory uwiodą niejednego wielbiciela letnich dań i namalują na twarzach rozkoszny uśmiech :)
Zapraszam zatem na letnie rollsy z ostatnimi szparagami i kurczakiem, a dla tych, którzy wolą pominąć mięso, to mogą to zrobić albo rzucić okiem na spring rolls z makaronem ryżowym i orzechowym sosem, które wiodły tu prym w zeszłym sezonie :)
Summer rolls ze szparagami i kurczakiem
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- olej do smażenia
Do tego:
- papier ryżowy
- duży talerz z wodą
- młoda marchewka
- ogórki gruntowe
- zielone szparagi (cienkie), zblanszowane
- gruby szczypiorek
- listki świeżej bazylii
- sos teriyaki do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Kurczka pokrój w cieniutkie paski (ok 1-2 cm.)
2. Dopraw przyprawami i ostaw do lodówki na 20min.
1. Kurczka pokrój w cieniutkie paski (ok 1-2 cm.)
2. Dopraw przyprawami i ostaw do lodówki na 20min.
3. Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron przez ok. 2min.
4. Warzywa umyj i pokrój w zapałkę, a szczypiorek i szparagi na kawałki tej samej długości, co warzywa.
5. Namaczaj pojedynczo arkusze papieru ryżowego według instrukcji na opakowaniu i układaj na środku po kilka pasków warzyw, listki bazylii i 2-3 paski kurczka.
6. Zwijaj rollsy nakładając dolną część ciasta na warzywa, następnie zawijając jego boczne części do środka i dalej rolując do końca.
7. Podawaj z sosem.
Smacznego!
Summer rolls with asparagus and chicken
Ingredients:
- 1 double chicken breast
- 1/3 teaspoon of salt
- 1/3 teaspoon of black pepper
- 1/2 teaspoon granulated garlic
- 1/3 teaspoon of dried thyme
- frying oil
Additionally:
- Rice paper
- a large plate of water
- young carrot
- ground cucumbers
- green asparagus (thin), blanched
- thick chives
- fresh basil leaves
- teriyaki sauce to serve
Method:
1. Cut the chicken into thin strips (1-2 cm wide).
2. Season with spices and leave in the fridge for 20 minutes.
3. Fry in a little oil on both sides for about 2 minutes.
4. Wash the vegetables and cut them into a match size, the chives and asparagus into pieces of the same length as the vegetables.
5. Soak in water one sheet of rice paper one at a time according to the instructions on the package and arrange a few strips of vegetables, basil leaves and 2-3 strips of chicken in the middle.
6. Roll up the rolls by applying the bottom part of the vegetable, then folding its sides inwards and rolling it until the end.
7. Serve with teriyaki sauce.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz