poniedziałek, 28 października 2019

Rustykalne babeczki z dyńkami

Podobno złota, ciepła jesień skończyła się wraz z ostatnim weekendem.
Ale to nic!
Listopad u progu, zmiana być musi, żeby rozgrzewające zupy i sycące potrawy, które nasze polskie podniebienie tak lubi, miały miejsce wystąpić w pełnej krasie i okazałości.
Tymczasem w kuchni dynie!
Pękate, krągłe i w kolorze zachodzącego słońca zagarnęły sobie tytuł królowych Jesieni :)
Dzisiejsze jednak w zupełnie nowej i nieoczywistej odsłonie, bo dyniowy mają tylko kształt, a całe zrobione są ze słodkich suszonych moreli i wspaniałej mąki kokosowej.
Ukulane z czułością i muśnięciem późno-paździenikowej mżawki, moszczą się na aromatycznej chmurce kokosowego budyniu z mocno cytrynową nutą, okolonego chrupiącą warstwą ciasta.
Babeczki idealne na jesienne popołudnie do gorącej kawy, zalewającej wnętrze ciepłą falą przyjemności :)
Niezwykle proste, prawie bezglutenowe (mąka do babeczek do wyboru według upodobań), bez jajek i bez białego cukru (jeśli zastąpicie lub pominiecie tę 1 łyżeczkę w kruchym cieście ;)) i nade wszystko zaskakujące pysznym smakiem.
Z takimi słodkościami nawet najchłodniejszy Listopad nie jest straszny, bo rozjaśnią każde pochmurne popołudnie i jesienne spotkanie z najbliższymi :)
A zatem!
Do kulania dyniek i niech będzie przytulnie!







































Babeczki z budyniem kokosowym i morelowymi dyniami
na 6-8 babeczek
Potrzebujesz:
Spody babeczek:
  • 160g mąki 
  • 70g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
Kokosowy budyń:
  • 400ml mleka kokosowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki miodu
Morelowe dynie:
  • 200g suszonych moreli
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • goździki
Sposób przyrządzenia:
Spody babeczek:
1. Ze wszystkich składników zagnieć gładkie ciasto.
2. Podziel ciasto na 6-8 równych części i wyłóż nim foremki do babeczek.
3. Ponakłówaj ciasto obficie widelcem i piecz 10min. w 180*C.

Kokosowy budyń:
1. Połowę mleka kokosowego wlej do garnka i wymieszaj ze skórką otartą z cytryny.
2. Drugą połowę mleka kokosowego połącz z mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny - bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
3. Przelej mleko kokosowe z mąką do garnka z mlekiem i skórką z cytryny i podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu zgęstnienia budyniu, ciągle mieszając rózgą.
4. Gęsty budyń zdejmij z palnika i wmieszaj miód.
5. Lekko przestudzonym budyniem wypełnij upieczone spody babeczek.

Morelowe dynie:
1. Umieść morele w robocie kuchennym i zmiksuj/ zblenduj na gładką masę.
2. Dodaj mąkę kokosową i miód aby uzyskać konsystencję surowego ciasta.
3. Formuj z morelowej masy dynie: zrób kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz delikatnie z góry i z dołu, zrób delikatne nacięcia przy pomocy drewnianego nożyka.
4. Udekoruj dynie goździkami, tworząc ogonek.
5. Dynie układaj na babeczkach z budyniem.

Smacznego!









































Cupcakes with coconut pudding and apricot pumpkins
for 6-8 cupcakes
Ingredients:
Cupcake bottoms:
  • 160g flour
  • 70g cold butter
  • 3 tablespoons of cold water
  • 1 teaspoon of sugar
Coconut Pudding:
  • 400ml coconut milk
  • skin rubbed with 1/2 lemon (optional)
  • 2 flat spoons of potato starch
  • 2 tbsp lemon juice (optional)
  • 2-3 tablespoons of honey
Apricot Pumpkins:
  • 200g dried apricots
  • 3 tablespoons of coconut flour
  • 1 tbsp honey
  • a pinch of cinnamon (optional)
  • cloves
Method:
Cupcake bottoms:
1. Knead a smooth dough using all ingredients.
2. Divide the dough into 6-8 equal parts and line the muffin molds with it.
3. Roll the dough generously with a fork and bake for 10 minutes at 180*C.

Coconut Pudding:
1. Pour half the coconut milk into a pan and mix with the lemon zest.
2. Combine the other half of the coconut milk with potato flour and lemon juice - mix very well so that there are no lumps.
3. Pour coconut milk and flour into a pot with milk and lemon zest and heat over low heat until the pudding thickens, stirring constantly with the rod.
4. Remove the thick pudding from the burner and stir in the honey.
5. Fill the baked muffins with slightly cooled pudding.

Apricot Pumpkins:
1. Place the apricots in the food processor and blend to a smooth mass.
2. Add coconut flour and honey to get the consistency of a dough.
3. Form pumpkins from apricot: make a ball the size of a walnut, flatten it gently from above and below, make delicate cuts with a wooden knife.
4. Decorate the pumpkins with cloves to form a petiole.
5. Place pumpkins on pudding cupcakes.

Enjoy!



4 komentarze:

  1. Bardzo pomysłowe te dynie:)
    Podobają mi się niesamowicie, więc coś czuje że wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło! :) Zachęcam, to także świetna zabawa i odprężenie :D

      Usuń
  2. Przeuroczo wyglądają te babeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...