Dla zdecydowanej większości z nas będzie to czas bez tradycyjnych spotkań w gronie szerszej rodziny, suto zastawionego stołu, długiego spaceru po skosztowaniu wszystkich pyszności.
Warto jednak uprzyjemnić sobie ten czas i przeżyć go najbardziej miło, spokojnie i radośnie, jak to możliwe :)
Dlatego, jeśli nie specjalnie szykowaliście się na te święta lub jesteście w trakcie klasycznych przygotowań i brakuje ostatniej, prostej słodkości do kompletnego menu, to posyłam słońce!
Okrągłe ciasteczka z listkującego, maślanego ciasta francuskiego, wypełnione kremową masą serową i zwieńczone aksamitnym Lemon Curd idealnie wpisują się w wielkanocny klimat i świeżość wiosny :)
Kruchuteńka podstawa, kremowe wnętrze, mocno cytrynowa nuta, gotowe w 30 minut, łącznie z przygotowaniem domowego Lemon Curd [ TUTAJ PRZEPIS ], do którego gorąco zachęcam, bo jest niesamowicie łatwy i wspaniale smakuje!
Małe słodkie słoneczka z pewnością rozjaśnią ten czas i uprzyjemnią wielkanocne chwile, niezależnie od tego, jak je spędzicie :)
Będą też dobrym dopełnieniem i przekąską do królowej wśród kaw deserowych, Dalgona Coffee, o której niedawno pisałam.
Nie na wszystko mamy wpływ ale z pewnością mamy na to, jak będziemy świętować, dlatego nie wahajcie się i podarujcie sobie pyszne słońce w kilka minut ♥
Szybkie ciasteczka z serem i lemon curd
Potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150g mascarpone
- 100g twarogu półtłustego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 3 łyżeczki cukru
- lemon curd (np. z tego przepisu)
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj na jednolitą masę twaróg, mascarpone, śmietanę, skórkę z cytryny i cukier.
2. Z ciasta francuskiego wytnij koła przy pomocy dużej filiżanki lub małej miseczki.
3. Na środku każdego koła z ciasta układaj po łyżce masy serowej.
4. Brzegi ciasta możesz posypać cukrem.
5. Piecz 20min w 180*C, aż mocno się zrumienią.
6. Na upieczone i ostudzone ciasta wykładaj po łyżeczce lemon curd.
Smacznego!
Quick cheese and lemon curd cakes
Ingredients:
- 1 pack of puff pastry
- 150g mascarpone
- 100g of semi-fat cottage cheese
- 1 tablespoon of 18% cream
- 1 teaspoon of lemon zest
- 3 teaspoons of sugar
- lemon curd (e.g. from this recipe)
Method:
1. In a bowl, mix cottage cheese, mascarpone, cream, lemon zest and sugar into a homogeneous mass.
2. Cut the circles out of a puff pastry using a large cup or small bowl.
3. Place a spoonful of cheese mass in the center of each dough circle.
4. Sprinkle the edges of the cake with sugar.
5. Bake for 20 minutes at 180 * C, until golden brown.
6. Put teaspoon lemon curd on baked and cooled cakes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz