sobota, 26 sierpnia 2017

Papryki faszerowane drugą połową lata

Uwielbiam pieczoną paprykę!
Jak dla mnie, bije na głowę wszystkie inne formy jej przygotowywania.
Staje się wtedy niesamowicie soczysta, słodka i delikatna.
Druga połowa Sierpnia to najbardziej paprykowy czas w roku!
Na straganach można wybierać w ich kolorach, odmianach, wielkościach i kształtach...i wszystkie pyszne, pełne letniego słońca :)
Zabrałam pewnego razu kilka sztuk tych sierpniowych piękności do domu i wypełniłam po brzegi smakami drugiej połowy lata.
Wyszły fantastycznie!
Pachnące bazylią i suszonymi pomidorami, delikatne i soczyste dzięki cukinii, w kolorowych paprykowych i słodkich miseczkach z lekko dymnym posmakiem przypieczonych czapeczek.
Totalna radość na języku :)
Można podać z ulubionym pieczywem, gotowanym ryżem lub innymi dodatkami...albo po prostu spałaczować same.
Siadajcie do stołu ze słonecznymi paprykami pełnymi dobroci, póki wciąż lato! :)








































Papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią z suszonymi pomidorami
Potrzebujesz:
  • 6 średniej wielkości papryk
  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g cukinii
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 kula mozzarelli
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
Sposób przyrządzenia:
1. Papryki umyj, odetnij ich wierzchy ( nie wyrzucaj!) i wydrąż gniazda nasienne.
2. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jajo.
3. Cukinię pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do mięsa.
4. Suszone pomidory pokrój drobno, bazylię porwij niedbale na mniejsze kawałki i dodaj wszystko do mięsa.
5. Mięso z dodatkami dokładnie wyrób rękoma ( to najlepszy sposób!)
6. Nadziewaj papryki mocno i dokładnie dociskając farsz.
7. Papryki umieść w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym; każdą z nich przykryj uprzednio odkrojoną paprykową"czapeczką".
8. Skrop papryki z wierzchu łyżką oleju z suszonych pomidorów, oprósz delikatnie solą i piecz przez 25min w 180*C.
9. Po tym czasie zdejmij z papryk ich "czapeczki" , ułóż na każdej papryce po plastrze mozzarelli i zapiekaj kolejne 10-15min w 180*C.

Smacznego!





























Minced meat, zucchini and dried tomatoes stuffed peppers
Ingredients:

  • 6 medium sized peppers
  • 500g minced turkey meat
  • 1 egg
  • 2 garlic cloves
  • 300g zucchini
  • 5 dried tomatoes from oil
  • A handful of fresh basil leaves
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon black pepper
  • 1 mozzarella ball
  • 1 tablespoon of dried tomato oil

Method:
1. Wash the peppers, cut off the tops (do not throw them away!) and hollow the seed.
2. Season minced meat with salt and pepper, add mashed garlic and egg.
3. Cut zucchini in medium-sized cubes and add to the meat.
4. Cut dried tomatoes finely, slice basil into smaller pieces and add everything to the meat.
5. Mix meat carefully with your hands (that's the best way!)
6. Stuff peppers firmly and carefully with stuffing.
7. Place peppers in a greased heat-resistant dish; cover each of them with a previously cut pepper "cap".
8. Spread peppers on top with a tablespoon of dried tomato oil, gently sprinkle with salt and bake for 25 minutes at 180 * C.
9. After this time, remove the peppers "caps" from peppers, place on each pepper a slice of mozzarella and bake another 10-15mins at 180 * C.

Enjoy!










































W akcji: Warzywa psiankowate 2017

6 komentarzy:

  1. Przepyszna propozycja! I cudowna nazwa dla tego słonecznego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ogromnie! :D taka piękna była pogoda, gdy je przygotowywałam, że nazwa aż sama się nasuwała :)

      Usuń
  2. Przepiękne, wyglądają zupełnie jak peruwiańskie rocoto relleno, tylko skład trochę inny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :D Właśnie sprawdziłam, co to za peruwiańskie danie i naprawdę mnie zaintrygowało! :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny farsz. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...