wtorek, 20 września 2016

Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop z nawłoci

Nawłoć jest znana też pod nazwą Mimoza, o której wspaniale śpiewał Niemen słowami Tuwima.
Od sierpnia do połowy października ogarnia swoimi żółtymi kwiatami polany, łąki, skraje lasów a nawet niektóre zielone przestrzenie miejskie.
Te z ostatniego miejsca nadadzą się do rozjaśniania w wazonach naszych jesiennych stołów, a jeśli znajdziecie czas na wyprawę na leśną polanę lub wiejską łączkę to zabierzcie ze sobą do domu kilka łodyg tej rośliny.
Roślina ta ma działanie moczopędne, co sprawia, że wyciągi z tego ziela są często stosowane w leczeniu chorób układu moczowego, a dzięki zawartym w nawłoci garbnikom ściągającym wykorzystuje się ją również w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego.
Wpadłam kiedyś na przepis syropu z tej rośliny i niezwłocznie udałam się na działkę, gdzie razem z dziadkiem nazbierałam nawłociowy pęk z leśnego skraju.
Syrop ma delikatny ziołowy smak przetrącony cytrynowym aromatem i świetnie komponuje się z jesienną herbatą :)
Spróbujcie!
Tyle dobra rośnie wokół nas! :D







































Syrop z nawłoci:
Potrzebujesz:
na 2-3 butelki/słoiki

  • ok. 20 kwiatostanów nawłoci 
  • sok z 1 cytryny
  • gorąca woda
  • jasny cukier brązowy demerara
Sposób przyrządzenia:
1. Kwiaty nawłoci odetnij od łodyg.
2. Kwiaty umieść w garnku, zalej je gorącą wodą tak, żeby całe były nią zakryte i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia (temperatura pokojowa).
3. Odcedź napar od kwiatów i dodaj do niego sok z cytryny oraz cukier - w zależności od tego jak bardzo słodki chcesz uzyskać syrop, jednak im więcej cukru, tym syrop będzie trwalszy. U mnie było to pół szklanki- jest słodki, lecz nie za słodki.
Najlepszą trwałość łatwo uzyskać dodając tyle cukru, ile wynosi połowa wagi naparu.
4. Napar zagotuj z cukrem i sokiem i gorący nalewaj do wyparzonych słoiczków/ butelek - mocno zakręcone odstawiaj do góry dnem do wystygnięcia.
5. Można pasteryzować.

Smacznego!
































Goldenrod syrup:
Ingredients:
For 2-3 bottles / jars

  • About 20 inflorescences of Goldenrod
  • juice of 1 lemon
  • hot water
  • brown demerara sugar

Method:
1. Cut flowers off the stems.
2. Place the flowers in a pot, pour in hot water so that they are covered and leave covered with lid to cool (room temperature).
3. Strain the infusion of flowers and add lemon juice and sugar to the liquid- depending on how sweet you want syrup to be, but the more sugar, the syrup will last longer. I used half a glass of  sugar - it was sweet but not too sweet.
The best stability is easily obtained by adding as much sugar as half the weight of the infusion.
4. Boil Goldenrod infusion with sugar and juice and pour hot into the scented jars / bottles - firmly close and leave upside down to cool.
5. Can be pasteurized.

It's awesome with autumn tea!

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...