sobota, 6 kwietnia 2019

Z ŁĄKI NA TALERZ: Przecier z fiołków wonnych

Poszłam dziś z samego rana na fiołkowe zbiory.
Fioletowe połacie drobnych kwiatuszków przeplatały się z młodą zielenią i pierwszymi zawilcami w zagajniku.
Rozhasany pieseczek z niesmakiem spojrzał w moją stronę, kiedy zwolniłam tempo spaceru i przykucnęłam, żeby zabrać ze sobą trochę tej wiosny.
Jaka piękna kępka!
A tam jeszcze jedna!
O, i tu, jaka duża kolonia tych fiołeczków!
Niezdarnie przeskakuję z miejsca na miejsce, żeby niczego nie zadeptać.
Jak pięknie, ciepło, kwiatów tyle, gwarno od ptasich rozmów...a tymczasem niesmak i znużenie na psim pysku narasta proporcjonalnie do żutej przez niego trawy na poboczu dróżki ;)
Wracam więc okrężną drogą, coby złagodzić psie foszki, a w ręku dzierżę najpiękniej pachnący woreczek na świecie.
Wysypuję na sitko, obrywam łodyżki, a kwiaty ucieram z cukrem i cytrynowym sokiem...i oto jest!
Obłędny przecier z fiołków wonnych, który pozwoli zatrzymać ich cudowny smak i zapach na dłużej ♥
Można go dodać do polewy, kremu lub nadziać nim pączki, czy cienką warstwą ułożyć na serniku.
Esencja wiosny w małym słoiczku, po otwarciu którego ma się wrażenie, że człowiek niemal unosi się nad ziemią przy wtórze ptasich treli :)
Ogromnie polecam!







































Przecier z fiołków wonnych
Potrzebujesz:
Proporcje dość dowolne. Ważne aby cukru było przynajmniej dwa razy więcej, niż ważą fiołki.
  • Fiołki wonne ( u mnie 10-12g)
  • Cukier ( u mnie 20-25g)
  • Sok z cytryny ( u mnie ok. 1 łyżki)
Sposób przyrządzenia:
1. Oberwij kwiaty z łodyżek i umieść w moździerzu.
2. Zasyp kwiaty cukrem i utrzyj na pastę.
3. Dodaj sok z cytryny i ponownie utrzyj.
4. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Smacznego!







































Wood violets puree
Ingredients:
Proportions are quite arbitrary. It is important that sugar is at least twice as much as violets weigh.
  • flowers of wood violets (I used 10-12g)
  • Sugar (I used 20-25g)
  • Lemon juice (I used about 1 tbsp)
Method:
1. Take flowers from the stalks and place in a mortar.
2. Pour the flowers with sugar and mash to the paste.
3. Add lemon juice and mash again.
4. Store in a jar in the fridge.

Enjoy!




18 komentarzy:

  1. Wiesz co? Ja u siebie czuję ja to pięknie pachnie :) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze? Trzy razy przeczytalam nagłówek... I dalej jestem w szoku bo dawno czegoś takiego nie widziałam... Ale to musi pachniec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie cudownie, to jeden z najpiękniejszych zapachów wiosny! :)

      Usuń
  3. Raju, jesteś moją Boginią! 💙 od dawna robię cukier fiołkowy, ale takiej pasty nie robiłam! Już mam pomysł, na krem do makaronikow o smaku i zapachu fiołków! 😊 mam wolna sobotę, to podreptam na łąkę😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeeej, dzięki wielkie, bardzo mi miło! :) mam nadzieję, że zasmakuje Ci tak samo, jak mnie :)

      Usuń
  4. Piękne zdjęć i świetny przepos😀tocos nowego dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne. Już mam mnóstwo pomysłów jak je wykorzystać w mojej kuchni😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale, polecam więc zrobić i skorzystać :D

      Usuń
  6. Cudowny!
    Podobny do róży w cukrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, choć róży jeszcze nigdy sama nie ucierałam :)

      Usuń
  7. ten kolor, a jak musi pachnieć! już mam pomysł jak go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie to bajeczne. To chyba jakiś eliksir dla wróżek. Z przyjemnością i ciekawością skosztowałabym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak pięknie pachnie, że może i majstrowały przy tym jakieś wróżki :) polecam!

      Usuń
  9. Kochana wstęp tak piękny, że od razu sie rozmarzyłam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...