niedziela, 9 lipca 2017

PROJEKT ŚNIADANIE: Chlebki chmurki

Zdarzają się czasami takie momenty w kuchennym życiu, że sięgając o poranku do chlebaka z myślą o kromce pysznego pieczywa, czy krągłej bułeczce...trafiamy ręką w bezmierną pustkę.
A na dworze leje, albo jest niedziela i wszystko zamknięte, a przecież zjeść coś trzeba i nie każdy lubi się z owsiankami...
Trafiłam ostatnio na niezwykle fajną rzecz, która może okazać się fantastyczną opcją w wyżej opisanej sytuacji :)
Chlebki chmurki!
Nazwa jest naprawdę bardzo adekwatna, gdyż chlebki są niezwykle puszyste, mięciutkie i często przybierają kształt chmurek.
Idealnie nadają się do zastąpienia tradycyjnego pieczywa, a dodatkowo nie zawierają glutenu i węglowodanów...także można by je nawet podciągnąć do rangi nieco dietetycznej.
Serwować można absolutnie ze wszystkimi ulubionymi dodatkami, na słono, na słodko, a nawet wykorzystać jako spody mini pizzy :)
Oryginalny przepis zawiera winian potasu, który służy w tym wypadku do ustabilizowania białek, jednak jest on trudno dostępny w naszym kraju.
Ja w zamian dodałam sól i kilka kropel cytryny, wyszło naprawdę dobrze!
Spróbujcie, chociażby dla śniadaniowej ciekawostki na stole ;)








































Chlebki chmurki
Potrzebujesz:

  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki śmietankowego serka kanapkowego (np: Almette)
  • szczypta soli
  • kilka kropli soku z cytryny (ok.5-6)
Sposób przyrządzenia:
1. Rozdziel żółtka od białek.
2. Żółtka zmieszaj dokładnie z serkiem.
3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania kilka kropel soku z cytryny.
4. Do żółtek z serkiem dodawaj stopniowo ubite białka, delikatnie mieszając szpatułką.
5. Łyżką wykładaj masę na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem - ok. 2 łyżek na 1 chlebek.
6. Piecz 30min. w 150*C.

Smacznego!



























Cloud bread
Ingredients:

  • 3 eggs
  • 4 teaspoons cream cheese
  • 1/8 teaspoon cream of tartar/ pinch of salt and a few drops of lemon juice (about 5-6)
Method:
1. Separate yolks and egg whites.
2. Mix yolks thoroughly with the cream cheese.
3. Whisk egg whites with cream of tartar or a pinch of salt until stiff foam, adding at the end of the whisking a few drops of lemon juice.
4. Add gradually whipped egg whites to cheese yolks, gently stirring with spatula.
5. Scoop the egg mass on a baking sheet lined with parchment - about 2 tablespoons per 1 bread.
6. Bake 30 minutes at 150 * C.

Enjoy!


2 komentarze:

  1. Brzmi apetycznie! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam spróbować :D Przesyłam pozdrowienia!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...