niedziela, 29 stycznia 2017

Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków

Na ten warzywny wypiek natknęłam się pewnego razu u Jamie'go Olivera (ależ niespodzianka, co? ;P).
Przepis zaintrygował mnie niesamowicie swoją prostotą, doborem składników, a przede wszystkim zaciekawił tym, jak może smakować.
Całość okazała się kulinarnym strzałem w dziesiątkę, chociaż zmieniłam nieco oryginalne zestawienie w przepisie ;)
Słodko-pikantna muffina z różnorodną teksturą dzięki kremowym drobinkom wiejskiego serka i chrupiącym pestkom słonecznika.
Idealnie sprawdzi się jako przekąska, czy nawet drugie śniadanie do pracy, czy szkoły, bo z warzywnymi wypiekami jest tak, że stosunkowo długo zachowują świeżość i wspaniale smakują kolejnego i następnego dnia!
Podstawą muffinów są bataty, które zawierają moc beta- karotenu, a dodatkowo pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania lub zahamować rozwój wielu nowotworów i pomimo swojej słodyczy są też doskonałe dla cukrzyków, ponieważ poprawiają wrażliwość na insulinę i dzięki wolno wchłaniającym się węglowodanom nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.
Słodkie i ostre, kremowe i chrupiące - przepyszne, a podczas Karnawału na pewno pozywtywnie zaskoczą niejednego gościa! :D





Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków
12 muffinów
Potrzebujesz:

  • 600g batatów
  • 4 cebulki dymki
  • 1 papryczka chili
  • 6 jaj
  • 3 łyżki serka wiejskiego (granulowanego)
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • nasiona słonecznika do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Bataty obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w robocie kuchennym- zmiksuj lub zetrzyj bataty na tarce o drobnych oczkach.
2. Do słodkich ziemniaków dodaj jaja i mąkę - wymieszaj dokładnie.
3. Dymkę i chili pokrój na cienkie plasterki i dodaj do masy wraz z serkiem wiejskim i solą - wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
4. Formę do muffinów wyłóż papierem do pieczenia lub papilotkami i wypełnij je masą do 3/4 wysokości.
5. Muffiny posyp po wierzchu pestkami słonecznika i piecz 45 min w 180*C.

Smacznego!




























Spicy sweet potato muffins 
12 muffins
Ingredients:
  • 600g sweet potato
  • 4 spring onions
  • 1 chili pepper
  • 6 eggs
  • 3 tablespoons of cottage cheese
  • 250g flour
  • 2 teaspoons salt
  • sunflower seeds for sprinkling
Method:
1. Peel sweet potatoes, cut into smaller pieces and place in the food processor- blend well or coarsely grate into a large bowl.
2. Add eggs and flour to grated sweet potatoes - mix thoroughly.
3. Cut spring onions and chili into thin slices and add to the mixture, then add cottage cheese and salt - mix gently until combined.
4. Put into form for muffins the baking paper or muffin cups and fill them with the mixture to 3/4 of its height.
5. Sprinkle the top of muffins with sunflower seeds and bake 45 minutes at 180 * C.

Enjoy!

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Rozgrzewający krem z kukurydzy

Słyszeliście już, że dziś Dzień pikantnych potraw?
Ja zetknęłam się z tym pierwszy raz ale zupa, z którą dzisiaj do Was przychodzę świetnie wpasowuje się w klimat dzisiejszego dnia i zimowej aury.
Słodko- pikantny krem z kukurydzy sprawdzi się wspaniale podczas zimowego obiadu, czy kolacji :)
Rozgrzeje i zaskoczy trójwymiarowym smakiem, zaczynając od kremowej słodyczy słodkich ziemniaków i kukurydzy, przechodząc łagodnie do pikantności chili i rozgrzewającego imbiru.
Do tego delikatny cytrusowy aromat kolendry- bez glutenu i bez mięsa!
Zimowa poezja dla podniebienia!
Nie czekajcie dłużej i rozjaśnijcie swój poniedziałek ekspresową zupą z kukurydzy w kolorze słońca. :)








































Pikantna zupa krem z kukurydzy
Potrzebujesz:
  • 300g batatów 
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1,5cm świeżego imbiru
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • sól
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę, imbir, chili i czosnek posiekaj i podsmaż na złoto na łyżce oleju- pod koniec dorzuć ziarenka kolendry.
2. Batata obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku razem z odsączoną kukurydzą.
3. Do batata i kukurydzy dodaj podsmażone składniki.
4. Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości batatów.
5. Zupę dokładnie zblenduj/ zmiksuj, dodaj masło i jogurt- dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku.

Smacznego!








































Glutenfree spicy corn creamy soup
Ingredients:

  • 300g sweet potato
  • 2 cans of corn
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves 
  • 1/2 chili peppers
  • 1 tablespoon oil
  • 1 teaspoon coriander seeds
  • 1.5 cm of fresh ginger
  • 500ml vegetable stock
  • 1 tablespoon butter
  • 1/3 cup Greek yogurt
  • salt

Method:
1. Chop onion, ginger, chili and garlic and fry for gold on a pan with one spoon of oli- throw coriander seeds at the end of frying.
2. Peel sweet potato, cut into smaller pieces and place in a pot with drained corn .
3. Add fried ingredients to the sweet potato and corn .
4. Pour stock and cook until sweet potato be tender.
5. Blend the soup, add the butter and yogurt- mix thoroughly and season with salt to taste.

Enjoy!




sobota, 14 stycznia 2017

Zielona Carbonara

Pyszne i bardzo zielone spaghetti!
Sam pomysł zaczerpnęłam od najwspanialszego Jamie'go O. ale odrobinę podciągnęłam go pod mój własny smak ;)
Niecodzienna, przepyszna i bardzo świeża w smaku carbonara przeniesie nasze podniebienia na chwilę w słoneczne i zielone pory roku.
Bazylia, czosnek, migdały i groszek zamienione w pastę o ciekawej teksturze otulają nitki makaronu, a do tego niewielki, choć bardzo wyrazisty i podkręcający całość, chrupiący boczek lub kilka kawałeczków suszonych pomidorów dla tych, którzy z boczkiem są na bakier.
Można by podciągnąć to danie pod kuchnię bardziej wiosenną, jednak jest ono naprawdę sycące, co sprawia, że na zimową aurę nadaje się znakomicie!
W przepisie punktów w przygotowaniu tego makaronu jest wiele, jednak w rzeczywistości jest on niesamowicie prosty!
Zawijajcie zieloną carbonarę na widelce, zapraszam! :D








































Zielona Carbonara z groszkiem
Potrzebujesz:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szczypty soli
  • 2 spore garści listków świeżej bazylii
  • 15g parmezanu/ grana padano/ regio piatto
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżkę płatków migdałów
  • puszkę zielonego groszku/ 200g mrożonego/świeżego groszku 
  • 2 cienkie plasterki boczku/ 3 drobno pokrojone suszone pomidory z zalewy
  • 3/4 szklanki wody po gotowaniu makaronu
  • pieprz i sól do smaku
  • 100g śmietany 18% / jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania spaghetti
Sposób przyrządzenia:
1. Płatki migdałów delikatnie upraż na suchej patelni.
2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
3. W moździerzu utrzyj na pastę czosnek z solą.
4. Dodaj listki bazylii i ponownie utrzyj całość na pastę.
5. Do pasty dodaj sok z cytryny, uprażone migdały i starty na drobnych oczkach ser- połącz na gęstą pastę.
6. Do całości wrzuć groszek* i połącz z pastą, niedbale go rozgniatając tak, aby zachować teksturę (niech niektóre pozostaną całe lub tylko lekko zmiażdżone).
7. Boczek pokrój w cieniutkie paseczki i usmaż na rumiano na patelni.
8. Zdejmij rumiany boczek z patelni - odstaw na bok.
9. Na tłuszcz pozostały ze smażenia boczku, bądź 1 łyżkę oleju wyłóż 3/4 groszkowej pasty, dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
10. Całość zalej wodą odlaną z makaronu i podgrzewaj przez 5min.
11. W miseczce połącz dokładnie jajko ze śmietaną/ jogurtem.
12. Patelnię z makaronem zdejmij z palnika (to bardzo ważne, inaczej jajko się zetnie na jajecznicę!!!)  i zalej całość jajkiem ze śmietaną, wymieszaj wszystko bardzo dokładnie- całość zrobi się pysznie kremowa i trochę zgęstnieje.
13. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne.
14. Podawaj spaghetti z dodatkową porcją pozostałej pasty z groszkiem, posypaną rumianym boczkiem bądź kawałeczkami suszonych pomidorów i oprószoną parmezanem.

Smacznego!

* Jeżeli używasz mrożonego lub świeżego groszku blanszuj go we wrzątku przez 30sec, zanim dorzucisz do pasty.








































Green peas carbonara
Ingredients:

  • 3 garlic cloves 
  • 3 pinches of salt
  • 1/2 bunch of fresh basil
  • 15g parmesan / grana padano / regio piatto
  • juice of 1/2 lemon
  • 1 tablespoon almond flakes
  • 200g frozen / fresh green peas
  • 2 thin slices of bacon / 3 finely chopped sun-dried tomatoes
  • 3/4 cup of water from cooked pasta 
  • pepper and salt to taste
  • 100g cream 18% / Greek yogurt
  • 1 egg
  • 1/2 package of spaghetti

Method:
1. Roast the almonds gently on a dry pan.
2. Dunk a sieve containing the peas into the boiling water for just 30 seconds, then put aside.
3. Cook pasta according to instructions on the package.
4. Mash garlic and salt in a mortar into a paste .
5. Add the basil leaves and then mash the whole into a paste.
6. Add lemon juice, roasted almonds and finely grated parmesan to the garlic&basil paste and combine it to a thick paste.
7. Put into the paste all green peas and mix it until comes together - try to keep a bit of texture.
8. Cut bacon into thin strips and fry until crispy in the pan.
9. Remove the bacon from the pan - set aside.
10. Put 3/4 of pea paste on the pan on the left bacon fat (or 1 tblsp of olive oil) then add cooked pasta and mix thoroughly.
11. Pour water from the cooked pasta into the pan and heat for 5 minutes.
12. Combine the egg thoroughly with cream / yogurt in a bowl.
13. Remove the pan from the heat (this is very important, otherwise the egg has set for scrambled eggs !!!) and pour the mixed eggs&cream, toss until evenly coated, silky and creamy.
14. Season to taste, if needed.
15. Serve spaghetti with an additional portion of the remaining peas paste, sprinkled with crispy bacon or pieces of dried tomatoes and sprinkled with parmesan cheese.

Enjoy!




wtorek, 10 stycznia 2017

Kremowy sernik muszkatołowy z malinowym sosem i Manhattan

Milczenie jest złotem, natomiast w XVI w. w cenie złota była gałka muszkatołowa!
Tak, tak, ta mała pesteczka, która ze względu na swój piżmowy aromat była najbardziej pożądaną małą kulką w tamtejszych czasach.
Jej mała, okrągła istota wywołała nawet niejedną bitwę o Wyspy Banda, należące do indonezyjskich Wysp Korzennych, na której to pozyskuje się ją w ogromnych ilościach.
Aż któregoś razu doszło między Holandią a Stanami Zjednoczonymi do wymiany- Holandia otrzymując muszkatołową wysepkę, odstąpiła Stanom kawałek ziemi nazywany wtedy Nowym Amsterdamem.
Dziś kawałek tej ziemi jest najdroższą dzielnicą Nowego Jorku i najbardziej zaludnioną jego częścią, a nazywany jest Manhattanem! ;)
I kto by pomyślał, że słynna Wall Street jest nowojorska tylko dlatego, że ktoś się z kimś kiedyś zamienił na muszkatołowe drzewka ;)
Gałkę muszkatołową dodaje się do potraw wszelakich! Od mięsiw i warzyw po desery i wino.
I taki delikatnie muszkatołowy, bardzo kremowy, oblany malinowym sosem deser, stawiam dzisiaj przed Wami.
Sernik...wymagający odrobinę więcej czasu, niż te klasyczne, bo największą robotę robi tu nocne leżakowanie w lodówce.
Po tym czasie można już się tylko rozpłynąć, tak samo, jak ten sernik rozpływa się w ustach ;)
Pachnący domem ale i jednocześnie odrobinę wykwintny, będzie idealny na zimowy deser i jako towarzysz do kawy, czy herbaty :)


Sernik muszkatołowy z sosem malinowym
Potrzebujesz:
Spód:
  • 200g herbatników
  • 100g masła
Masa serowa:
  • 500g twarogu
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • 1/4 otartej gałki muszkatołowej/ 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sos malinowy:
  • 200g mrożonych lub świeżych malin
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Herbatniki umieść w malakserze i zmiel na proszek lub włóż do szczelnej torebki z zamknięciem i rozkrusz przy pomocy wałka.
2. Masło roztop i dokładnie połącz z rozkruszonymi ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
3. Masą wyłóż dokładnie spód tortownicy i mocno ubij, dociskając dnem szklanki.
4. Piecz 10min. w 180*C.

Masa serowa:
1. Twaróg umieść w malakserze, dodaj śmietankę i zmiel na gładko lub rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj ze śmietanką przy pomocy trzepaczki.
2. Do sera dodawaj pojedynczo jajka - kiedy jedno dokładnie połączysz z serem, dopiero wtedy dodaj kolejne.
3. Do masy serowej dodaj pozostałe składniki i połącz dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Gotową masę wylej na upieczony spód z ciasteczek i piecz przez 30min. w 180*C, następnie zmniejsz temperaturę do 90*C i piecz przez 1h. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik przez kolejną 1h.
5. Sernik włóż do lodówki na całą noc- dzięki temu będzie kremowy i puszysty.

Sos malinowy:
1. W rondelku umieść wszystkie składniki i zagotuj.
2. Odparuj trochę sos, aby nie był zbyt wodnisty.
3. Podawaj do gotowego sernika następnego dnia.

Smacznego!









































Nutmeg cheesecake with raspberry sauce
Ingredients:
Bottom:
  • 200g biscuits
  • 100g butter
Nutmeg cheese filling:
  • 500g cottage cheese
  • 2 tablespoons sweet cream
  • 3 eggs
  • 6 tablespoons sugar
  • 200ml milk
  • 2 tablespoons flour
  • grated zest of 1/3 lemon
  • Grated nutmeg 1/4 / 1/5 teaspoon ground nutmeg
Raspberry sauce:
  1. 200g frozen or fresh raspberries
  2. juice of 1/2 orange
  3. 2 tablespoons powdered sugar
Method:
Bottom:
1. Put biscuits in the food processor and grind into a powder or insert into a sealed bag and crush with a roller.
2. Melt butter and combine thoroughly with crushed biscuits.
3. Put everything on bottom of the springform pan and firmly push the crushed biscuits with the bottom of the glass.
4. Bake 10 min. at 180°C.

Nutmeg cheese filling:
1. Place cottage cheese in a food processor, add the cream and grind utnil smooth or mash thoroughly with a fork and mix with cream with a whisk.
2. Add to the cheese  eggs - one by one.
3. Add the remaining ingredients and combine thoroughly until completely combined.
4. Pour ready filling on the bottom of the baked cookie bottom and bake for 30 minutes. at 180 * C, then reduce temperature to 90 * C and bake for 1 hour. After this time, turn off the oven and leave the cheesecake in it for another 1h.
5. Put cheesecake in the fridge for the whole night- thus be creamy and delicate.

Raspberry sauce:
1. Place all ingredients in a saucepan and bring to boil.
2. Reduce the liquid a little bit.
3. Serve beside the finished cheesecake the next day.

Enjoy!


sobota, 7 stycznia 2017

Zupa meksykańska, czyli miska troskliwego ciepła na zimowe mrozy

Lubię zimę.
Lubię lekko szczypiący w policzki mróz, skrzypienie śniegu pod nogami i patrzenie w niebo, kiedy spadają z niego śniegowe płatki.
Jakbym leciała w górę!
I lubię też wrócić do domu, taka zmarznięta, ośnieżona i z czerwonym nosem, żeby za chwilę skoczyć pod koc z gorącą herbatą w ręku albo usiąść przy stole przy pożywnym, rozgrzewającym, zimowym daniu.
Najlepsze są wtedy treściwe potrawy, które z każdym kolejnym kęsem rozlewają falami po naszym wnętrzu przyjemnie ciepło.
I wszystkie lody wtedy puszczają, kiedy pyszność, pożywność, ciepło i troska włożona w przygotowanie takiego dania wypełniają zimowe brzuchy :)
Tak się właśnie dzieje, kiedy na zimowy obiad, czy kolację postawicie na stole tę niesamowicie pyszną i banalnie prostą w przygotowaniu zupę meksykańską!
Sycąca, gorąca i absolutnie genialna w smaku zaspokoi najbardziej wymagającego zimowego smakosza.
Pełna warzyw i mielonego mięsa w wyraziście przyprawionym bulionie, a do tego podkręcona smakiem żółtego sera i natką kolendry- idealna! :)








































Zupa meksykańska
solidny gar rodzinny
Potrzebujesz:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki mielonej papryki wędzonej/ 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól do smaku
Do tego:
  • tarty ser żółty
  • natka kolendry lub pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. W garnku, w którym zamierzasz ugotować zupę rozgrzej ok.3 łyżek oleju.
2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
3. Do zeszklonych warzyw dodaj obie mielone papryki i przemieszaj, smażąc jeszcze przez ok. 30sec.
4. Do garnka dołóż mielone mięso i smaż, często mieszając, aby je porozdzielać/ rozdrobnić.
5. Całość zalej pomidorami z puszki, fasolami  (wraz z ich zalewą) i dodaj odcedzoną kukurydzę.
6. Przemieszaj całość i zalej bulionem- gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 20min.
7. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i płatki chili- przemieszaj i gotuj przez 3min.
8. Dopraw solą do smaku.
9. Zupę podawaj posypaną tartym serem żółtym i natką kolendry/pietruszki.

Smacznego!







































Mexican soup
family pot
Ingredients:
  • 2 onions
  • 4 garlic cloves 
  • oil
  • 500g minced meat (preferably beef)
  • 1 teaspoon ground sweet paprika
  • 1.5 teaspoon ground smoked paprika/ 1/3 teaspoon ground hot paprika
  • 1 can chopped tomatoes
  • 1 can of red beans
  • 1 can of white beans
  • 1 can of corn
  • 500ml beef/chicken or vegetable broth
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1/2 teaspoon chili flakes
  • Salt to taste
Additionally:
  • Grated cheese
  • chopped cilantro or parsley
Method:
1. Warm up about 3 tablespoons of oil in a pot in which you plan to cook the soup .
2. Dice onions and slice garlic cloves and put them into the pan with hot oil and fry until soft.
3. Add two ground paprikas, mix and fry for approx. 30sec.
4. Add minced meat to the pot and fry, stirring frequently.
5. Pour canned tomatoes, beans (along with their juice) and add the drained corn into the pot.
6. Stir all and pour the broth- cook, covered, over low heat for 20 minutes.
7. Add the tomato paste and chili flakes - stir and cook for 3 minutes.
8. Season with salt to taste.
9. Serve soup sprinkled with grated cheese and chopped cilantro / parsley.

Enjoy!



środa, 4 stycznia 2017

Przepyszne burgery BBQ z indyka

Oglądałam ostatnio pewien program o najbardziej kojarzących się smakach z danym krajem.
Zgadnijcie, co oprócz fish&chips i steków pojawiło się przy Ameryce...burgery!
Kilka dni później przyfrunęła do mnie paczka z tegoż kontynentu właśnie, od przyjaciela, a w niej nieopisane szczęście dla smakoszy m.in. w postaci 6 butelek sosu barbecue.
Każdy inny! :D
I własnie wtedy zderzyły się w mojej głowie te dwa amerykańskie smaki, burgery i BBQ sauce, jednak zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego mięsa z indyka.
O, Stumilowy Lesie i Dolino Muminków! Jakież to połączenie okazało się przepyszne!
Do tego bardzo proste w przygotowaniu i w lżejszej odsłonie, niż te burgery z amerykańskich fast foodów, bo zamiast majonezu- jogurt grecki, do tego świeże warzywa i kiełki.
I wcale ale to wcale burgery na tym nie straciły!
Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D
Kęsie trwaj!




























Burgery BBQ z indyka
ok. 7-8 szt.
Potrzebujesz:
Burgery:

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki sosu BBQ
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku*
Sos:
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu geckiego
  • 1/2 łyżki srirachy lub innego ostrego sosu chili
Do tego:
  • Bułki do burgerów lub grahamki
  • pomidor
  • ogórki kiszone
  • kiełki brokuła
  • krążki cebuli
  • inne ulubione dodatki
Sposób przyrządzenia:
Burgery:
1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
2. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki- odstaw do lodówki na min. 20min.
3. Formuj burgery: mięso podziel na ok.7 części i z każdej uformuj kulkę, następnie ją spłaszcz, aby powstał kotlet o grubości ok. 1cm.
4. Burgery smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) po ok. 4-5min. z każdej strony.
* Jeżeli używasz mięsa garmażeryjnego, najprawdopodobniej jest już ono posolone.

Sos:
1. Wymieszaj ze sobą jogurt z ostrym sosem.

Całość:
1. Bułki przekrój wzdłuż na pół, podpiecz krótko w piekarniku lub grilluj na patelni po burgerach z dwóch stron.
2. Na dolną część bułki wyłóż porcję sosu jogurtowego, następnie ułóż burgera i warzywa, przykryj górną częścią bułki.

Smacznego!








































BBQ Turkey Burgers
approx. 7-8 pieces.
Ingredients:
Burgers:
  • 500g minced turkey meat
  • 1 medium onion
  • 1/2 tablespoons honey
  • 1,5 tablespoons BBQ sauce
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 2 eggs
  • 2 tablespoons bread crumbs
  • salt and pepper to taste 
Sauce:
  • 3 tablespoons natural greek yogurt 
  • 1/2 tablespoons sriracha sauce or other hot chili sauce
Additionally:
  • burger buns or graham buns
  • tomato
  • pickled cucumbers
  • broccoli sprouts
  • onion rings
  • other favorite add-ons
Method:
Burgers:
1. Dice onion very finely.
2. Mix together thoroughly all ingredients- set aside into the fridge for minimum 20min.
3. Form burgers: share meat to about 7 parts and form each in a ball shape, then flatten it to form a chop with a thickness of approx. 1 cm.
4. Grill burgers on a very tight hot grill pan (no fat) approx. 4-5min. from every side.

Sauce:
1. Mix together greek yogurt with spicy sauce.

Whole:
1. Cut buns in half lengthwise, toast briefly in the oven or in a grill pan on both sides.
2. Put a portion of yoghurt sauce on the bottom of bun, then place the burger and vegetables, cover the top with the bun's top.

Enjoy!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...