niedziela, 3 maja 2015

Cytrynowy kurczak w białym winie

Kurczak to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych mięs na naszych stołach.
Każdy ma na niego swój sposób, a w książkach kucharskich roi się od przepisów na jego podanie ;)
W takim razie i ja podzielę się z Wami jednym z pomysłów :)
Bardzo aromatyczny i wiosenny! :D







































Cytrynowy kurczak w białym winie

Potrzebujesz:
  • 4 udka z kurczaka
  • pół dużej cytryny pokrojonej na cząstki
  • ok. 7 ząbków czostnku
  • 100ml białego wina
  • garść świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia
1. Umyte udka z kurczaka natrzyj solą i pieprzem. ułóż w naczyniu żaroodpornym.
2. Dodaj obrane ząbki czosnku w całości i cząstki cytryny ze skórką.
3. Całość polej 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj tymianek ( listki) i wymieszaj ( najlepiej rękoma).
4. Całość zalej białym winem.
5. Piecz w 180*C przez 45min przykryte folią aluminiową.
6. Po 45min zdejmij folię i piecz przez kolejne 20min, do zbrązowienia skórki i skarmelizowania się brzegów cytryn.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...