Każdy ma na niego swój sposób, a w książkach kucharskich roi się od przepisów na jego podanie ;)
W takim razie i ja podzielę się z Wami jednym z pomysłów :)
Bardzo aromatyczny i wiosenny! :D
Cytrynowy kurczak w białym winie
Potrzebujesz:
- 4 udka z kurczaka
- pół dużej cytryny pokrojonej na cząstki
- ok. 7 ząbków czostnku
- 100ml białego wina
- garść świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
1. Umyte udka z kurczaka natrzyj solą i pieprzem. ułóż w naczyniu żaroodpornym.
2. Dodaj obrane ząbki czosnku w całości i cząstki cytryny ze skórką.
3. Całość polej 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj tymianek ( listki) i wymieszaj ( najlepiej rękoma).
4. Całość zalej białym winem.
5. Piecz w 180*C przez 45min przykryte folią aluminiową.
6. Po 45min zdejmij folię i piecz przez kolejne 20min, do zbrązowienia skórki i skarmelizowania się brzegów cytryn.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz