sobota, 19 listopada 2016

Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku

Odstawiając na moment dyniowy temat na bok, zabiorę Was na kulinarną stronę Szwecji.
Programy kulinarne pokazujące specyfikę kuchni Skandynawskiej zawsze ogromnie mnie ciekawiły i inspirowały, a akcja, jaką założyła Mops w kuchni, natchnęła mnie do zmierzenia się ze skandynawskimi smakami we własnych kuchennych kątach :)
Jako pierwszą propozycję po smakach tamtejszego rejonu przedstawiam niezwykle kremową zapiekankę ziemniaczaną, znaną w Szwecji jako Janssons frestelse.
W wolnym tłumaczeniu to Pokusa Janssona i jest ona jedną z najbardziej popularnych tamtejszych potraw.
Jedna z teorii głosi, iż nazwa pochodzi od nazwiska słynnego szwedzkiego śpiewaka operowego, Pelle Janzona. Podobno przygotował ją z produktów znalezionych w swojej lodówce podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt!
Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie z okazji różnych świąt, np. Wigilii, głównie z dodatkiem anchois lub sardynek.
Z racji tego, że skandynawskie zimy są naprawdę bardzo zimowe i dość długie, jedzenie musi dobrze sycić i rozgrzewać, a także pomagać w utrzymaniu tego ciepła na dłużnej ;)
Wszystkie z tych warunków spełnia Janssons frestelse (co za geniala nazwa!).
Sycące, gorące i dość...tłuste, dlatego w wersji, którą przygotowałam, zamieniłam śmietankę kremówkę na tę o zawartości 18% tłuszczu, a masło, na olej roślinny.
Dodatkowo podałam do zapiekanki, jako polski akcent, surówkę z kiszonej kapusty z marchewką, coby zbić odrobinę absorbowany cholesterol ;P
Było tak kremowo i pysznie, że z pewnością przyrządzę ją jeszcze niejeden raz!
W końcu idzie zima, a zapasy energii trzeba uzupełniać ;)
Koniecznie spróbujcie tego szwedzkiego specjału, bo jestem przekonana, że zawładnie także Waszymi podniebieniami! :D



























Janssons frestelse
Potrzebujesz:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia
  • 150g anchois lub sardynek
  • 400g śmietany 18% (ok. 2 szkl.)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • koperek do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki i podsmaż na złoto.
2. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki (jak na frytki).
3. Naczynie żaroodporne natłuść niewielką ilością oleju i układaj warstwami (od dołu):
ziemniaki
cebula
sardynki/ anchois
ziemniaki
4. Śmietanę wymieszaj z mlekiem i pieprzem - zalej przygotowaną do pieczenia zapiekankę.
5. Całość posyp równomiernie bułką tartą i przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
6. Piecz w 200*C przez 45-50min.
7. Podawaj posypaną koperkiem.

Smacznego!








































Janssons frestelse - swedish baked potato dish
Ingredients:

  • 1kg of potatoes
  • 2 onions
  • 2 tbsp rapeseed oil + a little bit to grease a heatproof
  • 150g anchovies or sardines
  • 400g cream 18% (approx. 2 glass.)
  • 1 cup of milk
  • 1 teaspoon pepper
  • 2 tablespoons bread crumbs
  • dill to serve

Method:
1. Peel the onion, cut into half-slices and fry until gold.
2. Peel the potatoes and cut into bars (like French fries).
3. Grease a heatproof dish of a small amount of oil and stack layers (from bottom):
potatoes
onion
sardines / anchovies
potatoes
4. Mix the cream with milk and pepper - pour over prepared vegetable in the heatproof.
5. Sprinkle the top with bread crumbs and cover with a lid or aluminum foil.

6. Bake at 200 * C for 45-50min.
7. Serve sprinkled with dill.

Enjoy!
















































































W akcji: Kuchnia skandynawska 2016

2 komentarze:

  1. Podoba mi się ta odchudzona wersja Pokusy Janssona. Robiłam też kiedyś wersję z selerem korzeniowym zamiast anchois - dla nielubiących tych rybek. Polecam też wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę! :) a o selerze korzeniowym zamiast rybek chyba bym nawet nie pomyślała...muszę koniecznie wypróbować, dzięki! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...