środa, 23 listopada 2016

Pumpkin spice syrup

To taki mały, niepozorny dodatek, który wnosi do dania całą gamę jesiennych i ciepłych smaków :)
Po ciężkim dniu, ukoi i rozweseli.
W chłodne poranki rozgrzeje i otuli, aż do wieczora.
A podczas wizyty gości zaskoczy i zaintryguje smakiem :)
Kawa z jego dodatkiem staje się pysznie kremowa, dzięki podstawie syropu, czyli dyniowemu puree.
Świetnie sprawdzi się też z lodami, czy jako dopełnienie ciepłej szarlotki.
Absolutna rozpusta i pyszność! :D
Koniec dyni w moich zapasach i tym samym kończę dyniowy temat w tym sezonie, do następnego razu, królowo jesieni! :)
A jeśli  Wam zostało jeszcze trochę tej dyniowej pyszności, nie wahajcie się ani chwili i przyrządźcie przepyszny dyniowy syrop korzenny!








































Pumpkin spice syrup
Potrzebujesz:
  • 1 szkl. wody
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • 1/2 laski wanilii
Sposób przyrządzenia:
1. W rondelku podgrzewaj wodę z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2. Do cukrowego syropu dodaj dyniowy mus, przyprawy (imbir, cynamon, nasionka wanilii, gałkę muszkatołową) oraz pustą połówkę laski wanilii, która została po wcześniejszym wyskrobaniu z niej nasionek.
3. Gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia syropu.
4. Z gotowego syropu usuń goździki i waniliową laskę.
5. Przelej do buteleczki/ słoika i przechowuj w lodówce.

Smacznego!




























Pumpkin spice syrup for coffee and desserts
Ingredients:
  • 1 cup. Water
  • 100 g of brown sugar
  • 150 g pumpkin puree
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 teaspoon ground ginger
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 4 cloves
  • 1/2 vanilla pod
Method:
1. Heat sugar and water in a saucepan until sugar completely dissolve.
2. Add pumpkin puree, spices (ginger, cinnamon, vanilla seeds, nutmeg) and empty half vanilla pod, which left, into the saucepan.
3. Cook over low heat until the syrup thickens.
4. Remove the cloves and vanilla stick from the syrup.
5. Pour into the bottle / jar and store in the refrigerator.

Enjoy!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki syrop, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym roku zrobiłam go pierwszy raz i po pierwszej kawie z nim, zakochałam się w smaku! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...