niedziela, 27 listopada 2016

Skandynawskie bułeczki z waniliowym kremem

Dziś pierwsza adwentowa niedziela i nareszcie mam dla siebie całe popołudnie.
A do popołudniowej kawy, one, przepyszne, pulchne i wypełnione słodkim, delikatnym kremem waniliowym bułeczki, inspirowane skandynawskimi wypiekami.
W tamtejszych rejonach wypieki z dodatkiem szafranu są tradycją na Świątecznym stole, a także w okresie, który je poprzedza- Adwencie.
Jeżeli jednak nie dysponujecie szafranowymi nitkami, to dodatek czystej kurkumy do ciasta także będzie dobry :)
Najlepsze są lekko przestudzone, kiedy krem jest jeszcze płynny.
Ich zapach podczas pieczenia wypełnia całą kuchnię słodkim aromatem i szaro-bura słota za oknem od razu jakaś mniej straszna się robi ;)
Kardamon, wanilia i szafran lub kurkuma...czy to nie brzmi jak jeden z najprzytulniejszych aromatów? ;)
Nie czekajcie!
Przegońcie chłody pysznymi bułeczkami z waniliowym kremem!








































Skandynawskie bułeczki z kremem waniliowym
ok.8-10 bułeczek
Potrzebujesz:
Bułeczki:

  • 0,25g zmielonego szafranu/ 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 175ml mleka
  • 15g drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 40g cukru
  • 35g miękkiego masła
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 350g mąki pszennej
Krem:
  • 3 żółtka
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru + do posypania
  • 1/2 laski wanilii
  • 15g masła
  • 160ml mleka
Sposób przyrządzenia:
Bułeczki:
1. Mleko podgrzej w rondelku razem z szafranem/kurkumą, drożdżami, cukrem i kardamonem - do rozpuszczenia się drożdży i cukru.
2. Zdejmuj rondelek z palnika i dodaj mąkę i jajko - zagnieć gładkie ciasto.
3. Do ciasta dodaj kawałki masła i ponownie dokładnie zagnieć.
4. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40min. do wyrośnięcia.

Krem:
1. W niewielkim garnku z podwójnym dnem wymieszaj żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną z zimnym mlekiem.
2. Do masy dodaj nasionka wyskrobane z wanilii i pustą laskę.
3. Podgrzewaj krem do momentu zagotowania mieszając od czasu do czasu.
4. Kiedy krem zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień na najmniejszy i energicznie mieszaj przez ok. 30sek.
5. Odstaw krem do lekkiego wystygnięcia, wyjmij łupinkę wanilii i wmieszaj w niego masło.
6. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Całość:
1. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części i uformuj z nich kulki.
2. W każdej z kulek zrób dołek i wypełnij go kremem waniliowym.
3. Zalep dokładnie i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - koniecznie zlepieniem do dołu!
4. Wypełnione bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20min.
5. Piecz 10min. w 200*C.
6. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!








































Scandinavian style buns stuffed with vanilla cream
8-10 rolls
Ingredients

Buns:
  • 0.25g of ground saffron / 1/3 teaspoon ground turmeric
  • 175ml milk
  • 15g yeast
  • 1 egg
  • pinch of salt
  • 40g sugar
  • 35g softened butter
  • 1/3 teaspoon ground cardamom
  • 350g plain flour
Cream:
  • 3 egg yolks
  • 15g potato flour
  • 50g icing sugar + for sprinkling 
  • 1/2 vanilla pod
  • 15g butter
  • 160ml milk
Method:
Buns:
1. Heat the milk in a saucepan with the saffron / turmeric, yeast, sugar and cardamom - until the yeast and sugar dissolve.
2. Remove the saucepan from the heat and add the flour and egg - knead a smooth dough.
3. Add the pieces of butter to the dough,  and knead again thoroughly.
4. Place ready dough in a greased bowl, cover with a cotton cloth and leave in a warm place for approx. 40min. to rise.

Cream:
1. Mix egg yolks, sugar and cornstarch with the cold milk in a small pot with a double bottom.
2. Add vanilla seeds scraped out and empty cane to the mixed things.
3. Heat the cream until boiling and stir from time to time.
4.  Reduce the heat to the lowest when the cream begins to thicken, and stir vigorously for approx. 30 sec.
5. Leave the cream to cool slightly, remove the vanilla pod and put in the butter- stir until completely combined.
6. Leave to cool completely.

Whole:
1. Split dough into 8-10 equal parts and shape into 'balls'.
2. Do the hole in each of the 'balls' and fill it with vanilla cream.
3. Stick thoroughly the filled bun hole and put on a baking tray lined with baking paper - necessarily sticked part at the bottom!
4. Filled buns, cover with a cloth and leave for approx. 20 minutes.
5. Bake 10 minutes. at 200*C.
6. Serve sprinkled with powdered sugar.

Enjoy!




























W akcji: Kuchnia skandynawska 2016  Danie pachnące ziołami 3

11 komentarzy:

  1. Jak pięknie one wyglądają!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji skandynawskiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Świetna akcja, poznałam tyle niesamowitych smaków i historii! :D

      Usuń
  3. Kuszące, aż chce się sięgnąć po jedną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie apetyczne te bułeczki! :) Poproszę jedną do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ja używałam świeżych drożdży, a ponieważ 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suszonych to myślę, że dodałabym tutaj nie więcej, niż 4-5g drożdży suszonych :)

      Usuń
  6. Bardzo ładnie wyglądają, takich jeszcze nie jadłem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...