piątek, 6 października 2017

Dyniowe ciasteczka nadziane kremowym serkiem

Piątek, weekendu początek, jak to mówią!
Niezależnie od tego, czy ten tydzień był dla Was dość luźny, czy też wysysał energię na każdym kroku, to dyniowe ciasteczka w obu przypadkach będą świetnym rozpoczęciem tej lepszej części tygodnia ;)
Mogą się stać pyszną kontynuacją dobrych dni lub też nieść ze sobą obietnicę należnego odpoczynku, zwolnienia obrotów i czasu na wzięcie głębokiego oddechu.
Mięciutkie ciastko dyniowe otulone korzennymi aromatami, wypełnione kremowym nadzieniem i odrobiną miłości to jesienna słodkość idealnie pasująca do kawy, herbaty albo szklanki mleka :)
Podstawą ciastek jest puree z dyni, które sprawia, że ciastka są lekko wilgotne...jednak to, które miałam było na tyle mokre, że musiałam dodać więcej mąki, żeby móc uformować z nich cokolwiek, dlatego też kształtem bardziej przypominają bułeczki ;)
Szczęśliwie na ich pyszność w ogóle to nie wpłynęło!
Przynajmniej tak mówili wszyscy, którzy wtopili w nie swoje zęby :)
Wypływało z nich za to kremowe, śmietankowe nadzienie wynoszące ciasteczka na jeszcze wyższy poziom.
Nie czekajcie więc! Wypełnijcie swoje domy słodkim aromatem korzennych przypraw i szczyptą dyniowej miłości w kolorach jesieni.



























Dyniowe ciasteczka nadziane kremowym serkiem
Potrzebujesz:
Nadzienie:
  • 170g serka Mascarpone
  • 2 łyżki cukru
Ciasteczka:
  • 190g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 115g roztopionego masła
  • 150g brązowego cukru
  • 75g dyniowego puree
Sposób przyrządzenia:
Nadzienie:
1. Serek mascarpone wymieszaj dokładnie z cukrem.
2. Przy pomocy łyżeczek formuj kulki wielkości orzecha laskowego, układaj na pergaminie i włóż do zamrażalki na 2h.

Ciasteczka:
1. W dużej misie wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
2. Do suchych składników dodaj puree z dyni i roztopione masło- wymieszaj/zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
3. Podziel ciasto na części wielkości piłeczki do ping-ponga.
4. Z każdej części uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, na środku umieść kulkę z Mascarpone i ponownie uformuj kulkę, zamykając nadzienie wewnątrz.
5. Ciastka układaj w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w 180*C przez 12-14min.

Smacznego!










































Cheesecake stuffed pumpkin cookies
Ingredients:
Stuffing:
  • 170g cream cheese
  • 2 tablespoons of sugar
Cookies:
  • 190g wheat flour
  • 2 teaspoons of corn flour
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 115g of melted butter
  • 150g brown sugar
  • 75g pumpkin puree
Method:
Stuffing:
1. Mix cream cheese thoroughly with sugar.
2. Using a teaspoon, shape the hazelnut-sized balls, place on parchment and place in a freezer for 2 hours.

Cookies:
1. In a large bowl, mix all dry ingredients.
2. Add pumpkin puree and melted butter to the dry ingredients - mix / knead to a smooth dough.
3. Divide the dough into portions of the size of the ping-pong ball.
4. Shape every portion into the ball, flatten it, place the cream cheese ball in the center and re-form the ball, closing the stuffing inside.
5. Place cookies at larger distances on the baking sheet lined with baking paper.
6. Bake at 180C for 12-14min.

Enjoy!










































W akcji: Warzywa dyniowate 2017

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...