poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem

Kiedy ostatnim razem robiłam zakupy w osiedlowym warzywniaku i już miałam wychodzić, zobaczyłam ją!
Pierwszą, młodziusieńką i obwieszczającą okolicy, że oto już naprawdę wiosna - botwinkę.
Zagarnęłam więc jeszcze pęczek tej zieloności do torby.
Pomyślałam, że skoro taka pierwsza, najmłodsza i najświeższa, to niech będzie wyjątkowo na talerzu, bo na zupę jeszcze zdążymy, a i buraczki u niej teraz wielkości paznokcia...:)
A zatem lekkie, złociste naleśniki z chrupiącymi brzegami, a w nich kremowy farsz z miękkimi kawałkami kurczaka i siekaną młodą botwinką, która zamienia całość z bladoróżową zapowiedź wiosennych wojaży na talerzach :)
W podstawie sosu rozpustne mascarpone, w dodatkach aromatyczna moc świeżego koperku i niewielki, jednakże bardzo wyrazisty rzut kruszonego koziego sera.
Uważajcie jednak na to danie, bo jak już się zacznie je jeść...to ciężko się od niego oderwać ;)



























Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem
Potrzebujesz:
Naleśniki bez glutenu:

  • 50g mąki ryżowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 300ml mleka
  • szczypta soli
  • 20g roztopionego masła
  • olej do smażenia
Farsz:
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 400g mięsa z piersi kurczaka (ok. 2 sztuki)
  • 185g Mascarpone
  • 100ml wody
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
  • kozi niefermentowany ser (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
Naleśniki:
1. W misce wymieszaj wszystkie mąki i dodaj resztę składników na naleśniki- zmiksuj/ wymieszaj całość na gładkie ciasto i odstaw na 20min.
2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż cienkie naleśniki.

Farsz:
1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem.
2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z cebulą - smaż ok. 10min, często mieszając.
3. Na patelnię wlej wodę i dodaj mascarpone i tymianek- wymieszaj i poczekaj, aż mascarpone się rozpuści.
4. Botwinę umyj i poszatkuj w paski (buraczki też) - dodaj na patelnię z kurczakiem, wymieszaj i przykryj pokrywką - duś do momentu, aż łodygi i buraczki będą miękkie.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj koperek - wymieszaj.
6. Podawaj z naleśnikami i kruszonym kozim serem.

Smacznego!








































Spring chard and creamy chicken crepes 
Ingredients:
Glutenfree crepes:
  • 50g rice flour
  • 50g of corn flour
  • 15g of potato flour
  • 2 large eggs
  • 300ml milk
  • pinch of salt
  • 20g of melted butter
  • frying oil
Stuffing:
  • 1 bunch of young chard
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 tablespoon of oil
  • 400g chicken breast (about 2 breasts)
  • 185g Mascarpone
  • 100ml of water
  • 1/2 teaspoon of dried thyme
  • salt and pepper to taste
  • 1 tablespoon of fresh chopped dill
  • goat cheese, unfermented (optional)
Method:
Crepes:
1. In a bowl, mix all the flour and add the rest of the crepes ingredients - mix everything into a smooth dough and leave for 20 minutes.
2. Heat a small amount of oil in the pan and fry thin crepes.

Stuffing:
1. Peel onions and garlic and dice finely, put in a frying pan with hot oil.
2. Cut chicken breasts into cubes and put on the pan with onion - fry for about 10 minutes, stirring frequently.
3. Pour water into the pan, add mascarpone and thyme - mix and wait until mascarpone is dissolved.
4. Wash chard and cut into strips - add to the pan with chicken, mix and cover with a lid - cook until chard stems are soft.
5. Season to taste with salt and pepper, add dill - mix.
6. Serve with crepes and crumbled goat cheese.

Enjoy!


4 komentarze:

  1. Wiosennie i pysznie! zdrowo i aromatycznie. Świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysl na wykorzystanie maki ryzowej, ktora kiedys kupilam w nadmiarze do jakiegos zapomnianego projektu, a teraz zalega w szafce :-) Cudne nalesniczki, wygladaja bardzo kuszaco :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! :) u mnie w domu mąki bezglutenowe też często długo siedzą w szafce, więc staram się wykorzystywać na różne sposoby :) Polecam te naleśniki, bo są naprawdę delikatne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...