niedziela, 21 października 2018

Jesienny burger z suszoną śliwką i kurkami

Jedną z rzeczy, które najbardziej lubię w kuchni jest sezonowość.
To, jak zmieniają się kolory, struktury, a tym samym zawartość naszych misek i talerzy w ciągu roku :)
Jak fantastycznie jest łączyć ze sobą własnie te składniki, na które obecnie jest czas i ile frajdy daje inspirowanie się daną porą roku.
Taki też jest burger, którego z dumą stawiam dziś przed Wami na blogowym stole :)
Jesienny!
Pełen dymnego aromatu suszonych śliwek i chrupiącego boczku, przeplatającego się z lekko słodkim i orzechowym smakiem sera Maasdamer.
Do tego delikatne, złote kurki z lekkim rozmarynowym tłem.
Ale żeby nie było za słodko i zbyt mdło...bo przecież jesień wymaga małego rozgrzania, to te wszystkie wspaniałości umoszczone są w gniazdku uwitym z pikantnej rukoli i przełożone mocno pieprznym sosem majonezowym.
Całość upchnięta pomiędzy dwie połówki chrupiącej bułki pełnoziarnistej jest prawdziwą, jesienną feerią smaków i kolorów!
Musicie się skusić na burgera inspirowanego złotą, polska jesienią...szkoda przegapić tyle pyszności! :)







































Jesienny burger z suszoną śliwką i kurkami
na 3 burgery
Potrzebujesz:
Burgery:
  • 400g mielonego mięsa wołowego
  • 40g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Kurki:
  • 200g kurek
  • 1/3 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypt soli
Sos majonezowy:
  • 2 czubate łyżeczki majonezu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
  • 6 plasterków parzonego boczku
  • 3 plastry sera Maasdamer
  • rukola
  • 3 pełnoziarniste bułki
  • ketchup
  • musztarda
Sposób przyrządzenia:
Burgery:
1. Śliwki suszone pokrój w kosteczkę i wymieszaj dokładnie z mięsem.
2. Dopraw całość musztardą, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem - dokładnie wymieszaj.
3. Podziel mięso na 3 równe porcje i uformuj kulki - włóż do lodówki na 20min.
4. Z każdej mięsnej kuli uformuj płaskiego burgera i usmaż.
5. Pod koniec smażenia, na każdym burgerze połóż plaster sera i przykryj patenię pokrywką na ok. 1-2min.

Kurki:
1. Kurki oczyść i większe z nich pokrój na mniejsze części.
2. Podsmaż grzyby na oleju z solą i rozmarynem do miękkości grzybów.

Sos majonezowy:
1. Zmieszaj majonez z pieprzem.

Całość:
1. Usmaż plastry boczku na chrupko.
2. Bułki przekrój na pół w poprzek i podgrzej na suchej patelni.
3. Dolną część bułki posmaruj musztardą i ułóż garść rukoli.
4. Na rukoli ułóż burgera z serem, a następnie dwa plastry chrupkiego boczku.
5. Posmaruj łyżeczką sosu majonezowego.
6. Na wierzchu ułóż porcję kurek (ok. 1 łyżki) i przykryj górną częścią bułki posmarowanej ketchupem.

Smacznego!







































Autumn burger with dried plums and chanterelles
for 3 burgers
Ingredients:
Burgers:
  • 400g of minced beef
  • 40g of dried California plums
  • 1 heaped teaspoon of brown mustard
  • 1 large clove of garlic
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
Chanterelles:
  • 200g chanterelles
  • 1/3 teaspoon of chopped fresh rosemary
  • 1 teaspoon of oil
  • pinch of salt
Mayonnaise sauce:
  • 2 heaped teaspoons of mayonnaise
  • 1/2 teaspoon of pepper
Additionally:
  • 6 slices of smoked bacon
  • 3 slices of Maasdamer cheese
  • rocket salad
  • 3 whole-wheat bread rolls
  • ketchup
  • mustard
Method:
Burgers:
1. Dice dried plums and mix thoroughly with meat.
2. Season with mustard, pepper, salt and garlic crushed by the press - mix thoroughly.
3. Divide the meat into 3 equal portions and form balls - put in the fridge for 20 minutes.
4. Form meatball in a flat burger and fry.
5. At the end of frying, put a slice of cheese on each burger and cover the pan with a lid for about 1-2 minutes.

Chanterelles:
1. Clean the chanterelles and cut larger ones into smaller parts.
2. Fry the mushrooms in oil with salt and rosemary to the softness of the chanterelles.

Mayonnaise sauce:
1. Mix mayonnaise with pepper.

Whole:
1. Fry the bacon slices until crispy.
2. Cut bread rolls in half across and heat on a dry pan.
3. Brush the bottom of the bread roll with mustard and arrange a handful of rocket salad.
4. On rocket, arrange a burger with cheese and then two slices of crispy bacon.
5. Brush with a spoon of mayonnaise sauce.
6. On top, put a portion of the chanterelles (about 1 tablespoon) and cover with the top of a roll brushed with ketchup.

Enjoy!








































W akcji: Twój Burger Dream

27 komentarzy:

  1. O to jest burger na wypasie i ja chętnie ugryzłabym całego! Jesienne smaki idealnie się w nim komponują! To burger marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie się prezentuje! Zjadłabym z wielką chęcią, cudne foty!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają nieziemsko, nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mama mia!! Chcę takiego burgerka 😉extra przepis 🙂 kopiuje 💓

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego burgera jeszcze nie jadłam. Zapowiada się uczta nie tylko dla oka. To połączenie kurek ze śliwką musi podkręcać smak mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! połączenie tych składników jest naprawdę genialne :D

      Usuń
  7. cudne zdjęcia! burger wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie. Na pewno tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Cudowności! Jesienna pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, udał się jak nie wiem co! :D dziękuję :)

      Usuń
  10. Wygląda niesamowicie <3 Pyszny burger i fantastyczne fotografie...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...