czwartek, 4 października 2018

Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką na powitanie jesieni

Ciężkie, orzechowe blaty przełożone rozpływającymi się w ustach kremami o wciąż lekko soczystych i owocowych nutach z aromatem cynamonu, to wszystko, czym jest przesiąknięta jesień, która rozgościła się tu na dobre.
Ostatnio dość porywista i chłodna, dlatego postanowiłam osłodzić jej deszczowe serce pysznym torcikiem.
A w środku oprócz pysznej, orzechowej podstawy kryje się krem z sokiem z czarnego bzu i słodkie, soczyste gruszki :)
Całość otoczona pysznym płaszczykiem z cynamonowego kremu, zwieńczona kilkoma chrupiącymi orzechami laskowymi.
Jest pysznie, trochę wykwintnie i naprawdę jesiennie ;)
W dodatku totalnie bez glutenu!
Ciasto warte każdej minuty studzenia, czekania, aż stężeje i ubijania.
Naprawdę!
Jeżeli zbliża się u Was jakieś jesienne przyjęcie, na którym chcielibyście wywołać słodkie 'wow' , to oto jest właściwy wybór :)
A jesień, podobno ma w planach trochę złagodnieć na weekend...:)







































Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką
Potrzebujesz:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 120g cukru 
  • 75g masła
  • 75g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g zmielonych orzechów laskowych
Krem z czarnego bzu:
  • 100ml soku z czarnego bzu + 20ml do nasączenia
  • 50g cukru
  • 150g mascarpone
  • 50ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
Krem cynamonowy:
  • 200g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 20ml śmietanki 30%
  • 2 dojrzałe gruszki
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na pół sztywną pianę.
2. Stopniowo, wciąż ubijając, dodawaj do białek cukier.
3. Do masy z białek dodawaj żółtka, pojedynczo.
4. Masło rozpuść, lekko ostudź i dodaj do masy jajecznej - zmiksuj.
5. Dodaj mąkę i mielone orzechy - zmiksuj i przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
6. Piecz w 175*C przez 45-50min.
7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

Krem z czarnego bzu:
1. Podgrzej delikatnie sok z bzu razem z cukrem, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
2. Zdejmij ciepły sok z palnika i rozpuść w nim żelatynę - odstaw do ostudzenia
3. Ubij mascarpone ze śmietanką na jednolitą masę.
4. Dodaj do masy ostudzony sok z bzu, zmiksuj całość bardzo dokładnie i odstaw do lekkiego stężenia.

Krem cynamonowy:
1. Mascarpone ubij ze śmietanką.
2. Dodaj cukier puder i cynamon - zmiksuj bardzo dokładnie.
3. Gruszki obierz ze skórki i pokrój w bardzo drobną kostkę.

Całość:
1. Ciasto orzechowe podziel na 4 równe blaty.
2. Pierwszy blat (najniższy) nasącz 2-3 łyżkami soku z bzu i wyłóż na niego połowę kremu z czarnym bzem - równo rozsmaruj.
3. Przykryj drugim blatem. Wyłóż połowę cynamonowego kremu, rozsmaruj równo i ułóż na nim pokrojone drobno gruszki.
4. Przykryj trzecim blatem i postąp z nim analogicznie do pierwszego.
5. Przykryj czwartym, ostatnim blatem i posmaruj wierzch i boki ciasta pozostałą połową cynamonowego kremu.
6. Włóż do lodówki na ok. 1h.

Smacznego!









































Hazelnuc cake with elderberry cream and pears
Ingredients:
Cake:
  • 4 eggs
  • 120g of sugar
  • 75g butter
  • 75g of corn flour
  • pinch of salt
  • 2 spoons of baking powder
  • 150g of ground hazelnuts
Elderberry cream:
  • 100 ml of elderberry juice + 20ml for soaking cake
  • 50g of sugar
  • 150g mascarpone
  • 50ml cream 30%
  • 1 teaspoon of gelatine
Cinnamon cream:
  • 200g mascarpone
  • 2 tablespoons of powdered sugar
  • 1 flat teaspoon of cinnamon
  • 20ml cream 30%
  • 2 ripe pears
Method:
Cake:
1. Separate the protein from the yolks and beat the protein with half-stiff foam.
2. Gradually, while whisking, add sugar to the proteins.
3. Add egg yolks to the mass of proteins, one by one.
4. Dissolve the butter, lightly cool and add to the egg mass - blend.
5. Add the flour and ground nuts - blend and pour into a baking tray covered with baking paper.
6. Bake at 175 * C for 45-50min.
7. Leave the baked dough to completely cool.

Elderberry cream:
1. Gently moisten the elderberry juice with sugar until the sugar is completely dissolved.
2. Remove the warm juice from the burner and dissolve the gelatine in it - leave it to cool
3. Whisk mascarpone with cream for a homogeneous mass.
4. Add the cooled elderberry juice to the mass, mix it thoroughly and leave it to light concentration.

Cinnamon cream:
1. Beat mascarpone with cream.
2. Add powdered sugar and cinnamon - mix thoroughly.
3. Peel the pears from the skin and cut into a very small cube.

Whole:
1. Divide the cake into 4 equal tops.
2. The first top (the lowest) soak 2-3 tablespoons of elderberry juice and put half the eldelberry cream on it - spread evenly.
3. Cover with the second top. Put half the cinnamon cream, spread evenly and place the finely chopped pears on it.
4. Cover with the third table and follow it in the same way as the first one.
5. Cover with the fourth and last top and brush the top and sides of the dough with the remaining half of the cinnamon cream.
6. Put in the fridge for about 1 hour.

Enjoy!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...