piątek, 2 listopada 2018

Dyniowe kieszonki z soczewicą, fetą i rozmarynem

Wspomnienie słonecznej jesieni wróciło, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki i ziściło się pod czystym niebem ostatniego dnia Października :)
Wciąż trwa pod złotą flagą szeleszczących liści, a zatem cały czas jest okazja na biesiadowanie pod gołym niebem i wycieczki, na które można zabrać coś pysznego do kieszonki.
Na przykład złociste, chrupiące prostokąty z ciasta francuskiego wypełnione ciepłym farszem z dynią, soczewicą, czerwoną cebulą i fetą :)
Ciepły smak - trochę słodki, trochę słony, bardzo jesienny i słoneczny z charakterystyczną dla pory roku sytością i rozgrzewającym zapachem.
Przepyszne kieszonki w kieszonkowym rozmiarze!
Upieczcie je koniecznie i zasmakujcie w ostatnich promieniach jesiennego słońca :)








































Dyniowe kieszonki z soczewicą, fetą i rozmarynem
Potrzebujesz:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 niewielkie czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 200g dyni
  • 1/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 kostki sera feta
  • sól do smaku (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju.
2. Dynię obierz ze skórki (jeśli to dynia Hokkaido, to nie trzeba) i pokrój w małą kostkę - dodaj do cebuli.
3. Na patelnię wsyp suchą soczewicę, posiekany rozmaryn, pieprz i paprykę, zalej całość wodą, przykryj pokrywką i duś do momentu, aż dynia będzie miękka.
4. Zdejmij pokrywkę i odparuj płyn.
5. Dodaj pokruszoną fetę i wymieszaj dokładnie, dopraw solą, jeśli potrzeba - odstaw farsz do wystudzenia.
6. Ciasto francuskie podziel na 8 prostokątów.
7. Na połowę każdego prostokąta nałóż farsz wzdłuż krótszego boku tak, aby przy brzegach pozostały 0,5cm marginesy ciasta.
8. Nakryj farsz pozostałą połówką ciasta (jak zamykanie książki) i zlep brzegi, dociskając widelcem.
9. Piecz 15-20min w 200*C.

Smacznego!



























Pumpkin pockets with lentils, feta and rosemary
Ingredients:
  • 1 packet of puff pastry
  • 2 small red onions
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 200g pumpkin
  • 1/3 a glass of dry red lentils
  • 1/2 glass of water
  • 1/3 of a teaspoon of rosemary
  • 1/2 teaspoon of sweet ground paprika
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 1/2 cube of feta cheese
  • salt to taste (optional)
Method:
1. Cut onions into feathers and fry in oil.
2. Peel the pumpkin (if it is a Hokkaido pumpkin, you do not need to do it) and dice - add it to the onion.
3. Add dry lentils, chopped rosemary, pepper and paprika into a frying pan, pour water in , cover with a lid and cook until the pumpkin is soft.
4. Remove the lid and evaporate the liquid.
5. Add crushed feta and mix thoroughly, season with salt, if necessary - leave the stuffing to cool.
6. Divide the puff pastry into 8 rectangles.
7. For half of each rectangle, put the stuffing along the short side so that margins of cake remain 0.5cm across the edges.
8. Cover the stuffing with the remaining half of the dough (like closing the book) and stick edges, pressing with a fork.
9. Bake 15-20min at 200 * C.

Enjoy!







































W akcji: Warzywa dyniowate 2018

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...