poniedziałek, 19 listopada 2018

Kladdkaka - błotniste ciasto czekoladowe ze Szwecji

Kolejny poniedziałek...szczęśliwie ostatni w tym tygodniu dla tych, którzy za nim nie przepadają :)
Leci z nieba pierwsza śniegopodobna masa z deszczem, niby dzień, a jednak ciemno.
Idealny czas, żeby powyciągać ocieplające wnętrza lampki, zaparzyć świeżą kawę i rozkoszować się w przytulności najlepszym ciastem na pochmurne dni i długie zimowe wieczory.
Szwedzkie ciasto czekoladowe o błotnistej strukturze Kladdkaka to odpowiedź na wszelkie szarugi.
Te zewnętrzne, jak i wewnętrzne ale także znakomity zaspokajacz ochoty na czekoladę pod inną postacią, niż kostka :)
Tradycyjny domowy wypiek ze szwedzkich domów do przygotowania w jedyne 30min przy pomocy zaledwie szpatułki lub drewnianej łyżki.
Prosty, szybki, ze składników, które w domu ma się prawie zawsze i do tego...rozpływa się w ustach!
Kladdkaka to taka skandynawska odmiana brownie, którą zazwyczaj posypuje się cukrem pudrem ale równie często można spotkać wersję z bitą śmietaną i owocami :)
Mocno lepkie, a czasem lekko płynne w środku z upieczonym wierzchem i bokami.
Nie traćcie czasu i pędźcie do kuchni po tę czekoladową rozpustę z północy!







































Kladdkaka
Potrzebujesz:
  • 130g masła
  • 230g cukru
  • 115g mąki
  • 50g gorzkiego kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przyrządzenia:
1. Masło roztop w rondelku.
2. Do miski wsyp cukier i zalej roztopionym masłem - wymieszaj dokładnie szpatułką.
3. Dodaj mąkę, kakao, sól i wymieszaj dokładnie.
4. Wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy i połącz całość, do uzyskania jednolitej masy przy pomocy szpatułki.
5. Natłuść tortownicę masłem lub olejem i wysyp bułką tartą bądź mąką.
6. Wylej ciasto do formy, wyrównaj i piecz 17min w 180*C.

Smacznego!





























Kladdkaka
Ingredients:
  • 130g butter
  • 230g of sugar
  • 115g flour
  • 50g bitter cocoa
  • 3 eggs
  • pinch of salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
Method:
1. Melt butter in a saucepan.
2. Place the sugar into a bowl and pour over the melted butter - mix thoroughly with a spatula.
3. Add the flour, cocoa, salt and mix thoroughly.
4. Pour the eggs and add the vanilla extract and combine the whole to obtain a homogeneous mass using a spatula.
5. Grease the cake tin with butter or oil and sprinkle with breadcrumbs or flour.
6. Pour the dough into the mold, align and bake 17 minutes at 180 * C.

Enjoy!










































W akcji: Kuchnia skandynawska 2018

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...