sobota, 20 kwietnia 2019

Ekspresowy Ajerkoniak - wielkanocny likier jajeczny

Wszyscy mamy już przygotowane lub właśnie kończymy przygotowywać specjały na wielkanocne śniadanie.
Jeszcze trochę pracy, odrobina zamieszania przed jutrzejszym świętowaniem :)
Dlatego ja tu ze zwieńczeniem i przysłowiową wisienką na torcie wielkanocnym, jaką może się stać pyszny likier jajeczny z nutą wanilii.
Przygotowuje się go w ekspresowym tempie i jest gotowy do spożycia niemal od razu.
Do tego pyszny, aksamitny i idealnie wpasowujący się w jajeczny klimat świąt :)
Można go podać solo, w kieliszku, jako likier w czystej postaci i sączyć po wielkanocnym, długim  śniadaniu lub podać go jako dodatek do sernika, czy polać nim lody.
Będzie idealnym dodatkiem do świątecznego nastroju i radosnych chwil w gronie najbliższych.
A oprócz taki właśnie radosnych i pełnych miłości Świąt, życzę Wam też wiosennego odrodzenia w głowach i sercach, świeżości myśli i chęci do życia! :)
















a























Ajerkoniak
na 500ml
Potrzebujesz: 

  • 5 świeżych żółtek jaj
  • 125g cukru pudru
  • 150ml czystej wódki
  • 1 laska wanilii 
  • 200g śmietanki kremówki
Sposób przyrządzenia:
1. W metalowej misce ubijaj żółtka z cukrem pudrem na gęstą, jasną i puszystą masę (ok.8min.).
2. Przekrój laskę wanilii na pół, wyskrob ziarenka i dodaj do jajek razem z wódką i śmietanką - ponownie zmiksuj (ok. 3min.).
3. Przelej likier do wyparzonej butelki, szczelnie zakręć i włóż do lodówki na minimum 30min.

Smacznego!





























Easter Eggnog
for 500ml
Ingredients:
  • 5 fresh egg yolks
  • 125g of powdered sugar
  • 150ml pure vodka
  • 1 vanilla stick
  • 200g double cream
Method:
1. In a metal bowl, whisk egg yolks with powdered sugar to a thick, light and fluffy mass (about 8 minutes).
2. Cut the vanilla pod in half, peel the seeds and add to the eggs along with the vodka and double cream - mix again (about 3 minutes).
3. Pour the liqueur into the boiled bottle, tighten it and put it in the fridge for 30 minutes, minimum.

Enjoy!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...