Ta piękna roślina charakteryzuje się rzadko osadzonymi listkami na mocnej łodydze, które do złudzenia przypominają te z natki marchewki ogrodowej i delikatnymi, koronkowymi białymi kwiatostanami w kształcie parasoli z mnóstwem maleńkich kwiatuszków, które z czasem zielenieją i tworzą charakterystyczny pąk (jak zamknięty parasol ;) ).
Można ją spotkać na łąkach, miedzach i niemal każdym skrawku zieleni przy torach tramwajowych ale te ostatnie nadają się tylko do bukietów.
Ceniona w zielarstwie ze względu na swoje dobroczynne właściwości całej rośliny, jak przeciwdziałanie anemii (sok z korzenia), wspomaganie pracy układu pokarmowego i w leczeniu zatruć, wspierająca odporność, działająca przeciwbólowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a nawet pomocna przy leczeniu kamicy nerkowej, jednak nie jest polecana kobietom w ciąży.
Zaprosiłam kwiatowe parasole do swojej kuchni i zamieniłam w najpiękniejszą galaretkę prosto ze skraju łąki :)
Lekka galaretka o kwiatowym zapachu i kolorze porannych promieni słońca kryje w sobie diamenty czerwonej porzeczki wypełnione kwaśnym sokiem do granic okrągłych owoców, które wspaniale równoważą słodki smak galaretki, a przy okazji zachwyca wyglądem :)
Słoiczki pełne letnich historii rozjaśnią jesienne poranki i dodadzą smaku pysznościom przygotowanym w długie zimowe wieczory, wypełniając policzki środkiem lata i ciepłem słońca zamkniętym w porzeczkowych koralikach ♥
UWAŻAJ: Kobiety w ciąży nie powinny spożywać dzikiej marchwi w żadnej formie - może spowodować skurcze macicy.
- 20 kwiatostanów dzikiej marchwi
- 4 szklanki wrzątku
- 1 szklankę cukru
- sok z 1/4 cytryny
- 2 - 2,5 łyżeczki agaru
- czerwona porzeczka (1 łyżka owoców na 1 słoiczek)
1. Odetnij kwiaty od głównej łodygi, umieść w garnku i zalej wrzątkiem - przykryj pokrywką i odstaw na 45min do zaparzenia.
- 20 Queen Anne's Lace inflorescences
- 4 cups of boiling water
- 1 cup of sugar
- juice of 1/4 lemon
- 2 - 2.5 teaspoons of agar
- red currant (1 tablespoon of fruit per 1 jar)