Piękne, zgrabne i powabne lądują na naszych talerzach w przeróżnych kombinacjach, najpiękniej wyeksponowane.
Ale co z obierkami i twardymi ogonkami szparagów, które odcinamy przyrządzając te wszystkie szparagowe pyszności?
Często wyrzucamy je do kosza, a przecież one także są pełne wiosennego smaku!
I właśnie o tym śpiewa moja dzisiejsza zupa w kremowych uniesieniach zieleni :)
Końcówki zielonych szparagów, ziemniaki i dymka niosą podniebieniu smaki wiosny, mięta orzeźwia i uzupełnia smaki razem z prażonymi płatkami migdałów.
Całość stanowi pyszną i kremową propozycję na obiad lub przystawkę ;)
Koniecznie spróbujcie, bo szkoda marnować tyle szparagowego smaku i właściwości!
Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą
Potrzebujesz:
- końcówki szparagów z 1 pęczka
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula dymka (bez szczypiorku)
- 1,25l bulionu warzywnego lub wody
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka posiekanych świeżych liści mięty
- garść płatków migdałów
- śmietana 18% / naturalny jogurt grecki
Sposób przyrządzenia:
1. Do garnka włóż końcóki szparagó, zalej bulionem lub wodą i gotuj do całkowitej miękkości warzyw.
2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przekrojoną na pół dymkę - gotuj do miękkości ziemniaków.
3. Zblenduj/ zmiksuj całość na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedź wodą), a następnie przetrzyj zupę przez sito, aby pozbyć się ewentualnego łyka szparagów.
4. Dopraw zupę solą, pieprzem i tymiankiem.
5. Migdały upraż na suchej patelni.
6. Posiekaną miętę wymieszaj z olejem.
7. Podawaj zupę z kleksem śmietany, miętowym olejem i prażonymi migdałami.
Smacznego!
Green asparagus ends creamy soup with almonds and mint
Ingredients:
- ends of asparagus of 1 bunch
- 3 medium potatoes
- 1 spring onion (without chives)
- 1.25l vegetable broth or water
- 1/2 teaspoon of dried thyme
- salt and pepper to taste
Additionally:
- 3 tablespoons of rapeseed oil
- 1 tablespoon of chopped fresh mint leaves
- a handful of almond flakes
- cream 18% / natural Greek yogurt
Method:
1. Put the end of asparagus in the pot, pour the broth or water and cook until the vegetables are completely soft.
2. Add peeled and diced potatoes and a half cut spring onions - cook until potatoes are soft.
3. Blend everything into a smooth cream (add water if too thick), then wipe the soup through a sieve to get rid of any phloem of asparagus.
4. Season the soup with salt, pepper and thyme.
5. Roast almond flakes on a dry pan.
6. Mix chopped mint with oil.
7. Serve the soup with a dash of cream, mint oil and roasted almonds.
Enjoy!
Już sobie wyobrażam jaka pyszna jest ta zupka <3
OdpowiedzUsuń:) bardzo wiosenna!
UsuńAno właśnie, to przetarcie jest kluczowe, bo inaczej fruwa to to nieprzyjemnie w zupie ;) Super przepis, a najlepsze w nim jest to, że nic się dzięki temu nie marnuje :)
OdpowiedzUsuńogromne dzięki! :) przetarcie zupy naprawdę uprzyjemnia jej późniejsze jedzenie :)
UsuńPyszny krem :-)
OdpowiedzUsuń