sobota, 11 czerwca 2016

Tymiankowa tarta z botwiną dumą wiosennej kuchni

Przynajmniej dumą mojej Kuchni :)
I to jaką!
Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie.
Z burakiem ćwikłowym, czy z botwiną?
Najpierw blanszować, czy nie?
Kroić, czy trzeć?
Za twarde, za słone, zbyt mało wyraziste...i tak metodą prób i błędów W KOŃCU znalazłam brakujące elementy, niepotrzebne odstawiłam i smak jaki rozlał się po moich kubeczkach smakowych sprawił, że z polikami wypchanymi po brzegi ową tartą, wydarłam się w kuchenne przestworza soczystym BINGO!
W tym momencie mój pies posłał mi niewybredne spojrzenie, wciągając przy okazji okruchy z podłogi, które opuściły z impetem moje usta w radosnym uniesieniu...
Całość wzbogaciłam serem bałkańskim z owczego mleka.
Twardym, bardzo wyrazistym w smaku, z solanki.
Czekałam na moment, kiedy będę mogła go wykorzystać i głównie do tego potrzebowałam tej tarty :)
Feta spokojnie może go tutaj zastąpić - będzie pysznie!
Oprócz całej swojej wspaniałości smakowej, botwina zawiera mnóstwo soli mineralnych i błonnika.
Czy jest coś, co jeszcze powstrzymuje Was przed jej wypróbowaniem?
Siekajcie buraczane liście, czas ucieka! :D




























Tymiankowa tarta z botwiną, karmelizowaną cebulą i serem bałkańskim
Potrzebujesz:
Ciasto:

  • 120g zimnej margaryny
  • 220g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
Farsz:
  • 2 średnie cebule 
  • pęczek botwiny
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Zalewa:
  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • sól
  • 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • pieprz
Do tego:
  • ser bałkański z owczego mleka z solanki/ feta
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Margarynę pokrój w niewielką kostkę i połącz ją z pozostałymi składnikami ciasta.
2. Z gałązek tymianku oberwij listki i dodaj je do ciasta.
3. Szybkimi ruchami zagnieć wszystko na gładkie ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą.
4. Włóż do lodówki na 30min.

Farsz:
1. Cebule obierz i pokrój w półplasterki.
2. Zeszklij na oleju i dopraw solą.
3. Kiedy cebula zmięknie dodaj łyżkę wody i miód - podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia się miodu.
4. Buraczki z botwiny obierz i pokrój na półplasterki - dodaj do podsmażającej się w miodzie cebuli.
5. Liście i łodygi botwiny pokrój w 2cm paski/ kawałki.
6. Patelnię z cebulą i buraczkami zdejmij z palnika.
7. Do gorących warzyw dodaj pokrojone liście i łodygi botwiny - przemieszaj ze sobą i dopraw sporą ilością pieprzu.

Zalewa:
1. Jajka rozmieszaj z mlekiem do jednolitego koloru.
2. Dopraw solą, pieprzem i dodaj listki tymianku oberwane z gałązek.

Całość:
1. Zimne ciasto rozwałkuj i dokładnie wyłóż nim formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i wysypaną bułką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 10min. w 180*C.
3. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika ( nie wyłączaj go!) i nałóż farsz równomiernie.
4. Całość zalej masą jajeczną.
5. Piecz w 170*C przez 30min.
6. Podawaj posypaną serem.

Smacznego! :)




























Thyme tart with young beets, caramelized onion and Balkan cheese
Ingredients:
Pastry:
  • 120g of cold butter
  • 220g wheat flour
  • 1 egg
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 3 sprigs of fresh thyme / 1/3 teaspoon dried thyme
Stuffing:
  • 2 medium onions
  • a bunch of young beets with leaves
  • 1/2 tablespoon of honey
  • 1 tablespoon of water
  • salt
  • pepper
  • oil for frying
Egg mass:
  • 2 eggs
  • 150ml of milk
  • salt
  • 3 sprigs of fresh thyme / 1/3 teaspoon dried thyme
  • pepper

Additionally:
  • brine Balkan cheese of sheep's milk / feta
Method:
Pastry:
1. Cut butter into small cubes and combine it with the remaining crust ingredients.
2. Trim the thyme leaves of sprigs and add them to the dough or add dried thyme.
3. Quickly knead until a smooth dough, shape a ball and wrap it in a food foil.
4. Put in the fridge for 30 minutes.

Stuffing:
1. Peel onions and cut into half slices.
2. Fry on a pan with oil until soft and season with salt.
3. Add a tablespoon of water and honey - cook, stirring to dissolve the honey.
4. Peel young beets and cut into half slices - add to the honey onion.
5. Cut leaves and stalks of young beets in 2cm stripes / pieces.
6. Take the pan with onion and beets off from burner.
7. Add cut leaves and stalks to hot vegetables - mix together and season with a lot of pepper.

Egg mass:
1. Mix well the eggs together with milk.
2. Season with salt, pepper and add the leaves of the thyme.

Whole:
1. Roll up the dough and place it prcisely in a tart mold lined with baking paper or greased with oil and sprinkled with some flour.
2. Make plenty of holes in pastry with a fork and bake 10min. at 180 * C.
3. Remove the crust from the oven (do not turn it off!) and put on the stuffing evenly.
4. Pour carefully in the egg mass.
5. Bake at 170 * C for 30 minutes.
6. Serve sprinkled with Balkan cheese or feta cheese.

Enjoy!


2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobną, tylko zwykle dodaję sera koziego. Jest rewelacyjna. To obowiązkowa pozycja w sezonie na botwinę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...