środa, 6 lipca 2016

PROJEKT ŚNIADANIE: Owsianka jagodzianka

Dawno nic nie pisałam w tym śniadaniowym cyklu i wierzcie lub nie, często wietrzyłam o porankach lodówkę w poszukiwaniu śniadania i równie często (a już szczególnie w upalne dni) moje śniadanie stanowiła słodka i zimna kawa z mlekiem.
W ciepłe letnie poranki, kiedy na termometrze bladym świtem temperatura przekracza 20*C tyle mi w zupełności wystarcza.
Jakiś poranny brak weny, czy coś.- ale przecież właśnie z tego powodu powstała ta zakładka ;)

Oczywiście wiem, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy, i że mój wyżej wymieniony jednoskładnikowy zestaw śniadaniowy jest niekoniecznie pro health, dlatego lecę, pędzę się poprawić!
Kiedy ostatnio wracając ze wsi, ciocia wręczyła nam 1,5 litra fioletowego szczęścia, od razu wiedziałam do czego je wykorzystam :D

Tak dawno nie jadłam owsianki!
A jagodowa to coś, co od dawna chodziło mi po głowie.
Jej ostateczny skład rodził się podczas przygotowywania.
Spokojnie mogę ją okrzyknąć najbardziej wyśmienitą owsianką jaką przygotowałam i jadłam w życiu! :D
Dodatek łyżki śmietany do całości złagodził leśną cierpkość jagód ( którą wyraźniej czuć, kiedy owoce są ciepłe) i nadał kremowości.
Te małe, czarne i kuliste owoce poprawią Wam wzrok, obniżą zły i podwyższą dobry cholesterol, uelastycznią naczynia krwionośne i wspomogą produkcję czerwonych krwinek.
To jedne z najlepszych przeciwutleniaczy!
Sezon na nie jest naprawdę niedługi, dlatego warto najeść się ich do woli, dopóki prężą się na krzaczkach i w słoikach u przydrożnych kupców :)
Czy jagodowe zbiory to nie wspaniały pretekst na wyprawę do lasu?
Jagodowe wycieczki w wakacje to jest coś!
A potem domowe ich zapasy na niejagodowe sezony no i owsianka...
Przepyszna i przepiękna w swoim kolorze, spróbujcie! :)





























Jagodowo- śmietankowa owsianka z orzechami
Potrzebujesz:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2,5 łyżki owsianych płatków górskich
  • 1/2 szklanki jagód + garść do posypania na wierzch
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • garść orzechów nerkowca lub migdałów
  • 2 łyżki miodu
Sposób przyrządzenia:
1. Do garnuszka wlej mleko, wodę i dodaj płatki owsiane- ugotuj.
2. Gotową owsiankę zdejmij z palnika.
3. W misce lub głębokim talerzu mocno rozgnieć widelcem jagody.
4. Rozgniecione jagody zalej ugotowaną owsianką, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
5. Orzechy niedbale posiekaj.
6. Na gotową owsiankę wyłóż posiekane orzechy, garść świeżych jagód i polej miodem.

Smacznego!









































 W akcji: Letnie owoce 2 W krainie miodem płynącej...

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...