sobota, 7 stycznia 2017

Zupa meksykańska, czyli miska troskliwego ciepła na zimowe mrozy

Lubię zimę.
Lubię lekko szczypiący w policzki mróz, skrzypienie śniegu pod nogami i patrzenie w niebo, kiedy spadają z niego śniegowe płatki.
Jakbym leciała w górę!
I lubię też wrócić do domu, taka zmarznięta, ośnieżona i z czerwonym nosem, żeby za chwilę skoczyć pod koc z gorącą herbatą w ręku albo usiąść przy stole przy pożywnym, rozgrzewającym, zimowym daniu.
Najlepsze są wtedy treściwe potrawy, które z każdym kolejnym kęsem rozlewają falami po naszym wnętrzu przyjemnie ciepło.
I wszystkie lody wtedy puszczają, kiedy pyszność, pożywność, ciepło i troska włożona w przygotowanie takiego dania wypełniają zimowe brzuchy :)
Tak się właśnie dzieje, kiedy na zimowy obiad, czy kolację postawicie na stole tę niesamowicie pyszną i banalnie prostą w przygotowaniu zupę meksykańską!
Sycąca, gorąca i absolutnie genialna w smaku zaspokoi najbardziej wymagającego zimowego smakosza.
Pełna warzyw i mielonego mięsa w wyraziście przyprawionym bulionie, a do tego podkręcona smakiem żółtego sera i natką kolendry- idealna! :)








































Zupa meksykańska
solidny gar rodzinny
Potrzebujesz:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki mielonej papryki wędzonej/ 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól do smaku
Do tego:
  • tarty ser żółty
  • natka kolendry lub pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. W garnku, w którym zamierzasz ugotować zupę rozgrzej ok.3 łyżek oleju.
2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
3. Do zeszklonych warzyw dodaj obie mielone papryki i przemieszaj, smażąc jeszcze przez ok. 30sec.
4. Do garnka dołóż mielone mięso i smaż, często mieszając, aby je porozdzielać/ rozdrobnić.
5. Całość zalej pomidorami z puszki, fasolami  (wraz z ich zalewą) i dodaj odcedzoną kukurydzę.
6. Przemieszaj całość i zalej bulionem- gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 20min.
7. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i płatki chili- przemieszaj i gotuj przez 3min.
8. Dopraw solą do smaku.
9. Zupę podawaj posypaną tartym serem żółtym i natką kolendry/pietruszki.

Smacznego!







































Mexican soup
family pot
Ingredients:
  • 2 onions
  • 4 garlic cloves 
  • oil
  • 500g minced meat (preferably beef)
  • 1 teaspoon ground sweet paprika
  • 1.5 teaspoon ground smoked paprika/ 1/3 teaspoon ground hot paprika
  • 1 can chopped tomatoes
  • 1 can of red beans
  • 1 can of white beans
  • 1 can of corn
  • 500ml beef/chicken or vegetable broth
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1/2 teaspoon chili flakes
  • Salt to taste
Additionally:
  • Grated cheese
  • chopped cilantro or parsley
Method:
1. Warm up about 3 tablespoons of oil in a pot in which you plan to cook the soup .
2. Dice onions and slice garlic cloves and put them into the pan with hot oil and fry until soft.
3. Add two ground paprikas, mix and fry for approx. 30sec.
4. Add minced meat to the pot and fry, stirring frequently.
5. Pour canned tomatoes, beans (along with their juice) and add the drained corn into the pot.
6. Stir all and pour the broth- cook, covered, over low heat for 20 minutes.
7. Add the tomato paste and chili flakes - stir and cook for 3 minutes.
8. Season with salt to taste.
9. Serve soup sprinkled with grated cheese and chopped cilantro / parsley.

Enjoy!



8 komentarzy:

  1. Bardzo treściwa i smaczna zupa! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna propozycja na te mroźne dni! Uwielbiam kuchnię meksykańską. Sama nie wiem, czemu u mnie jest jej tak mało. Zapisuję do zrobienia ;-)
    Pozdrawiam, Magda z www.limonkowy.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że Cię mocno rozgrzeje! :) O samej kuchni meksykańskiej wiem niewiele ale tę zupę uwielbiam. :D

      Usuń
  3. Czy wyjdzie z tego porcji na 8 osób? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to zależy od wielkości miseczek ;) gwarantuję jednak, że na 6 z nawiązką na pewno tak!

      Usuń
  4. Kuchnia meksykańska zdecydowanie przoduje w moich ulubionych. Muszę przetestować Twoja meksykańską wariację :) Kasia | wysmakowane.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...