piątek, 22 września 2017

Jesienne naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem

Ostatnio pisałam, że jest kilka sposobów w kuchni na rozgonienie ołowianych chmur.
Wtedy pomknęliśmy językiem po mapie do słonecznej, pomidorowej Toskanii razem z talerzami pełnymi sałatki Panzanella, a dziś już na ojczystej ziemi serwuję Wam pyszne naleśniki :)
Wypełnione sezonową dynią, cudowną soczewicą, która jak nic innego potrafi wypełnić brzuchy ciepłem i troską oraz szpinakowymi liśćmi w kolorze nadziei.
Pyszne, proste i całkiem szybkie...a jak pachną!
Możecie dodać do nich jogurt, kwaśną śmietanę albo zaszaleć i polać aromatycznym sosem pomidorowym.
Będą wyborne z każdym dodatkiem ale i bez żadnego z nich z pewnością Wam zasmakują, rozgrzeją i nasycą :)
I co tam...niech sobie pada!







































Naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem
Potrzebujesz:
Naleśniki:

  • 20g masła
  • 220g mąki
  • 2 jajka
  • 220ml mleka
  • 220ml wody gazowanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia

Farsz:
  • 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy
  • ciepła woda
  • 300g obranej i pozbawionej nasion dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść szpinaku baby
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Naleśniki
1. Masło rozpuść.
2. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem.
3. Dodaj masło i pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto.
4. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

Farsz:
1. Szklankę z soczewicą uzupełnij do końca ciepłą wodą i odstaw na ok. 20min. do napęcznienia.
2. Na patelnię wlej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę i posiekany czosnek.
3. Dynię pokrój w niewielką kostkę i dodaj do smażącej się cebuli - podsmażaj przez ok. 5min.
4. Na patelnię z warzywami dodaj namoczoną soczewicę razem z wodą - przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 15-20min.
5. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.
6. Dorzuć szpinak, przemieszaj z gorącym farszem i poczekaj, aż zmięknie.
7. Gotowy farsz zawijaj w naleśniki.

Smacznego!








































Crepes stuffed with lentils, pumpkin and spinach
Ingredients:
Crepes:
  • 20g butter
  • 220g flour
  • 2 eggs
  • 220ml of milk
  • 220ml of carbonated water
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of sugar
  • oil for frying
Stuffing:
  • 1/2 cup dry green lentils
  • warm water
  • 300g peeled and deseeded pumpkin
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • big handful of baby spinach
  • 2 tablespoons of oil
  • salt and pepper to taste
Method:
Crepes:
1. Melt butter.
2. In a bowl, mix the flour with salt and sugar.
3. Add melted butter and other ingredients - mix everything into a smooth dough.
4. Fry thin crepes on a small amount of oil. 

Stuffing:
1. Fill the glass with lentins with warm water to the edge and set aside for about 20 minutes to swell.
2. Pour the oil into the pan and fry diced onion and chopped garlic.
3. Dice pumpkin into small cubes and add to the fried onions - fry for about 5 minutes.
4. Add soaked lentils to the pan along with water - cover with lid and cook on low heat for about 15-20min.
5. Spice up the stuffing with salt and pepper to taste.
6. Add spinach leaves, mix with hot stuffing and wait until it softens.
7. Wrap stuffing in pancakes.

Enjoy!







































W akcji: Warzywa dyniowate 2017

8 komentarzy:

  1. Mmm, ale boskie! Wieki już nie jadłam naleśników na słono :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, bardzo się cieszę, że się podobają! :) Ja za to nie jestem wielką fanką słodkiej ich wersji ;)

      Usuń
  2. Z pewnościa smakują wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, są naprawdę pyszne! Polecam spróbować :)

      Usuń
  3. Chyba się do Ciebie zgłoszę na zjedzenie naleśników ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...