niedziela, 26 listopada 2017

Saffransbullar z żurawiną, białą czekoladą i migdałami

Grudzień stoi już u drzwi i tylko czeka, żeby się rozgościć ze wszystkimi zapachami, świecidełkami i resztą menażerii.
Na głównej ulicy mojego miasta rozwieszono już milion światełek.
Z wystaw kawiarenek i restauracji krzyczą zaproszenia o najlepszych grzanych winach, zimowych herbatach, kawach i sezonowych ciastach.
Do wyboru do koloru!
Ja wybrałam żółty, do tego trochę bieli i czerwieni...a to wszystko o zapachu skandynawskiej zimy, czyli szafranu i kardamonu.
W mięciutkiej otoczce z drożdżowego ciasta rozpływają się kawałki białej czekolady, chrupią migdałowe płatki i zalewa słodyczą żurawina :)
Zawijanie tych szwedzkich bułeczek to niezwykle relaksujące zajęcie i możecie zrobić to na tysiące różnych sposobów, chociaż moim zdaniem najlepiej sprawdzą się klasyczne ślimaczki lub koszyczki, które możecie zobaczyć na zdjęciach ;D
Gdybym jednak zaczęła to opisywać własnymi słowami, mogło by Wam nic z tego plecenia nie wyjść, dlatego w przepisie podlinkowałam filmik instruktażowy ;)
A jeśli w Waszych szafkach nie mieszka szafran, to możecie zastąpić go kurkumą, też będzie pysznie!







































Saffransbullar
10-12 sztuk
Potrzebujesz:
Ciasto:

  • 0,25g nitek szafranu/ 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 100g masła
  • 250g mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 90g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500g mąki pszennej
Nadzienie:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka brązowego curku
  • 50g białej czekolady
  • 2 szczypty kardamonu
  • 2 garści suszonej żurawiny

  • 1 rozkłócone jajko do smarowania bułeczek
  • cukier perlisty lub brązowy do posypania
Sposób przyrządzenia:

1. Mleko podgrzej w rondelku razem z szafranem/kurkumą, drożdżami i cukrem - do rozpuszczenia się drożdży i cukru.
2. Zdejmij rondelek z palnika i dodaj mąkę, sól i jajko - zagnieć gładkie ciasto.
3. Do ciasta dodaj kawałki masła i ponownie dokładnie zagnieć.
4. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40min. do wyrośnięcia.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na kształt sporego prostokąta.
6. Masło rozpuść razem z cukrem i dosyp kardamon- posmaruj drożdżowy prostokąt.
7. Rozsyp równomiernie po całym cieście płatki migdałów, posiekaną czekoladę i żurawinę.
8. Formuj bułeczki według tego filmiku: Jak zapleść bułeczki koszyczki
9. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp cukrem i piecz 7-10min. w 200*C.

Smacznego!








































Saffransbullar- swedish saffron buns
Ingredients:
Buns dough:
  • 0,25g saffron / 1/3 teaspoon turmeric
  • 100g butter
  • 250g of milk
  • 25g fresh yeast
  • 90g of sugar
  • 1 egg
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 500g wheat flour
Filling:
  • 2 tablespoons butter
  • 4 tablespoons almond flakes
  • 1 tablespoon of brown sugar
  • 50g white chocolate
  • 2 pinch of cardamom
  • 2 handfuls of dried cranberries

  • 1 whisk egg to spread the buns
  • pearl sugar or brown sugar to sprinkle
Method:
1. Heat the milk in a saucepan with the saffron / turmeric, yeast, sugar and cardamom - until the yeast and sugar dissolve.
2. Remove the saucepan from the heat and add the flour and egg - knead a smooth dough.
3. Add the pieces of butter to the dough,  and knead again thoroughly.
4. Place ready dough in a greased bowl, cover with a cotton cloth and leave in a warm place for approx. 40min. to rise.
5. When the dough rise, place it on a flour-covered board and roll over the shape of a large rectangle.
6. Melt butter with sugar, then add cardamon and spread the mixture over the yeast rectangle.
7. Sprinkle the dough with almond flakes, chopped white chocolate and cranberries all over.
8. Form buns according to this video: How to make basket buns.
9. Put the buns on a baking tray lined with baking paper.
10. Smear each bun with whisk egg, sprinkle with sugar and bake for 7-10 minutes. at 200C.

Enjoy!





























W akcji: Kuchnia skandynawska 2017

6 komentarzy:

  1. a jak pięknie zaplecione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! :) okazało się, że to wcale nie takie trudne :)

      Usuń
  2. Piękny żółciutki kolor i super kształt. Na pewno wypróbuję. Ja ostatnio robiłam knutar, czyli węzły i każdy wyszedł inny ;) Dzięki za dodanie bułeczek do akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tych plecionek też każda inna ;D dziękuję!

      Usuń
  3. Pięknie i smakowite bułeczki ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, cieszę się, że przypadły do gustu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...