Na przykład domową panna cottą :D
A jeśli dodamy do tego niezwykle kremową konsystencję na dyniowym puree z muśnięciem korzennych przypraw, zwieńczoną słodkim musem jabłkowym z żurawiną i chrupiącymi migdałami, to okazuje się, że można się rozpieszczać po niebiańsku!
Deser przełomu jesieni i zimy.
Lekki, śmietankowo-dyniowy podkład z ciepłym posmakiem goździków, imbiru i cynamonu, a na górze pyszny, słodki, owocowy mus, który świetnie dopełnia całości.
I prażone migdały dodające deserowi charakteru i chrupiącego akcentu.
Pamiętajcie o nich i nie odchodźcie od patelni, na której się złocą, tak jak ja...bo potem trzeba otwierać w kuchni okna i wysypywać ze smutkiem migdałowe węgielki do kosza ;P
Łatwy włoski deser o polskich smakach to coś, co uniesie Wasze kąciki ust w słodkim uśmiechu.
Koniecznie spróbujcie! :D
Dyniowa panna cotta z musem jabłkowo-żurawinowym i migdałami
Potrzebujesz:
- 300ml śmietanki kremówki
- 100ml mleka
- 200g dyniowego puree
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 3-4 łyżeczki cukru
- 2 szczypty mielonych goździków
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 1 szczypta mielonego imbiru
Mus:
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki wody
- 1 duże jabłko
- miód do smaku (opcjonalnie)
- 2 łyżki płatków migdałów
Sposób przyrządzenia:
1. W rondelku podgrzewaj delikatnie śmietankę z mlekiem i cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru.
2. Żelatynę zalej zimną wodą i odczekaj, aż napęcznieje.
3. Zdejmij ciepłą śmietankę z palnika, dodaj puree z dyni, wymieszaj dokładnie.
4. Dodaj namoczoną żelatynę i przyprawy korzenne, dokładnie wymieszaj i rozlej do miseczek, słoiczków - odstaw do ostygnięcia.
5. Włóż do lodówki na ok. 2h do stężenia.
Mus:
1. Suszoną żurawinę włóż do garnka i zalej wodą- odstaw na 20min.
2. Jabłko obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do żurawiny, gotuj na małym ogniu, aż jabłka całkowicie się rozpadną.
3. Odstaw do przestudzenia.
1. Migdały upraż na suchej patelni.
2. Podawaj dyniową Panna cottę zwieńczoną słodkim musem jabłkowo-żurawinowym, posypaną prażonymi migdałami.
Smacznego!
Pumpkin panna cotta with apple cranberry mousse and almonds
Ingredients:
- 300ml heavy cream
- 100ml of milk
- 200g pumpkin puree
- 2 teaspoons of gelatine
- 2 tablespoons of cold water
- 3-4 teaspoons of sugar
- 2 pinches of ground cloves
- 1 pinch of ground cinnamon
- 1 pinch of ground ginger
Mousse:
- 3 tablespoons of dried cranberry
- 1/2 glass of water
- 1 large apple
- honey to taste (optional)
- 2 tablespoons of almond flakes
Method:
1. In a saucepan, heat the cream with milk and sugar gently until the sugar dissolves.
2. Soak gelatine in cold water.
3. Remove the warm cream from the burner, add pumpkin puree, mix thoroughly.
4. Add soaked gelatine and spices, mix thoroughly and pour into bowls or jars - leave to cool.
5. Put in the fridge for about 2 hours.
Mousse:
1. Put dried cranberries in a pot and pour in water - leave for 20 minutes.
2. Peel the apple, cut into cubes and add to cranberries, cook on low heat until apples are completely disintegrated.
3. Set aside for cooling down.
1. Roast almonds on a dry pan.
2. Serve pumpkin panna cotta topped with sweet apple-cranberry mousse, sprinkled with roasted almonds.
Enjoy!
Wyglada obłędnie! Szczególnie ten mus :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję! :) Mus robi tutaj dużą robotę :D
UsuńDawno nie jadłam panna coty. Przepis zapisuję i pozdrawiam 😊❤
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję i też pozdrawiam! :D
UsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny pomysł, iście Świąteczny deser.
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękuję! :) Na Święta na pewno świetnie się sprawdzi :)
Usuń